foto: EPA/Scanpix
Jauns.lv Saragosā. Izpārdota arēna, Rubio atgriežas, Fernandess savainots – vakarā lielais basketbols
Rikijs Rubio treniņā Saragosā.
Basketbols
2024. gada 22. februāris, 14:50

Jauns.lv Saragosā. Izpārdota arēna, Rubio atgriežas, Fernandess savainots – vakarā lielais basketbols

Jauns.lv

Pēdējās biļetes uz Spānijas un Latvijas izlašu spēli Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ietvaros pārdeva diennakti pirms tās sākuma – ažiotāža ap Rikija Rubio atgriešanos laukumā un gaidāmo cīņu ir ļoti liela. Kas notiks 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē starp Latvijas un Spānijas basketbola izlasēm, klātienē sekos līdzi arī portāls Jauns.lv.

Latvijas izlase Saragosā ieradās pirmsspēles dienā ar līgumreisu pēc trīs ar pusi stundu gara lidojuma. Vakara treniņš netika plānots, tā vietā treneri, izņemot Jāni Gailīti, izvēlējās pastaigu pa pilsētas centru. Vienīgā grozu piešaude “Pabellon Principe Felipe” arēnā notika spēles rītā, bet komandas sastāvs jau bija zināms pēc dienu iepriekš aizvadītā rīta treniņa Rīgā.

Latvijas izlasei šis būs dīvainākais kvalifikācijas turnīrs tās vēsturē, jo nekur nav jākvalificējas – esam Eiropas čempionāta dalībnieki kā tā saimnieki. Mūsu grupā par divām ceļazīmēm cīnīsies Spānija, Beļģija un Slovākija, mūsējiem spēlējot faktiski ārpus konkurences. “Ja man vairs nebūs motivācija, beigšu spēlēt basketbolu,” tā bažas par iespējamo mērķu trūkumu kliedēja Rihards Lomažs, tā var raksturot visas komandas noskaņojumu. Galvenais treneris Luka Banki uzsver, ka pat svarīgāk par rezultātu konkrētā spēlē ir komandas progress katrā no tās sabraukumu reizēm. Līdz šim tā ir bijis un Banki galvenais uzdevums, lai pēc šīm divām spēlēm varētu secināt to pašu. Lai Latvijas izlases sniegums Pasaules kausa izcīņā nepaliktu kā krītošas komētas spilgts uzliesmojums.

Atgriešanās pēc mentālu problēmu ārstēšanas

33 gadus vecais Rikijs Rubio pamazām atgūstas no mentālajām problēmām, kuru dēļ viņš pagājušajās vasarā pirms Pasaules kausa izcīņas paziņoja par profesionāļa karjeras pārtraukšanu. “Joprojām esmu ārstniecības procesā,” viena no spožākajām pēdējās desmitgades spāņu zvaigznēm sacīja vienā no savām retajām intervijām izdevumam “Athletic”. Viņa atveseļošanās process notiek diskrēti, bez komunikācijas ar medijiem. Janvāra sākumā Rubio paziņoja, ka vairs nespēlēs NBA, februāra sākumā parakstīja līgumu ar “Barcelona” komandu, bet viņa pirmā spēle pēc ilgāka pārtraukuma varētu būt tieši šovakar pret Latviju. Viņš piedalās komandas treniņos, ir iekļauts spēles pieteikumā un, visticamāk, tiks arī pie kādām minūtēm. Diez vai šodien varam gaidīt tādu performanci kā viņa pēdējā spēlē valstsvienībā, kad Tokijas olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā ASV izlases grozā tika samesti 38 punkti. Īsus komentārus par savu atgriešanos Rubio izplatījis ar Spānijas basketbola savienības mediju dienestu starpniecību. “Nevienu brīdi neesmu juties viens. Izlasē, Klīvlendā, plašajā basketbola pasaulē kopumā man palīdz visi. Protams, man ir nervi un satraukums, pirms gaidāmās atgriešanās, ir kā debitantam. Mēs daudz spēlējam Saragosā, te ir lieliski līdzjutēji, un te jūs varat elpot no basketbola. Ideāla vieta, kur atgriezties,” sacīja Rubio.

Rubio talants uzmirdzēja ļoti agri – jau 14 gadu vecumā viņš kļuva par jaunāko Spānijas ACB līgā spēlējušo basketbolistu. Viņa dominante bija acīmredzama jaunatnes izlašu turnīros, kur notika pirmā no divām Rubio tikšanās reizēm ar latviešiem. 2005. gada vasarā Eiropas U-16 čempionāta atklāšanas spēlē Leonā mājinieki spāņi sakāva Latviju ar 96:53. Rubio toreiz guva deviņus punktus, kamēr Latvijas izlasē ar 18 izcēlās pašreizējās valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns. Nākamajā vasarā Rubio tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju, spāņiem tika zelts. Vēl pēc gada junioru (U-18) vecumā Latvijas izlase ar Jāni Strēlnieku un Dairi Bertānu sastāvā izcīnīja bronzu, kamēr spāņi palika piektie. Savstarpēja tikšanās izpalika.

Rubio izlasē spēlējis daudz, taču oficiālās spēlēs pieaugušo līmenī šīs būs pirmā tikšanās ar Latvijas izlasi. Tiesa, viena tāda bijusi pārbaudes spēlē 2008. gadā, ko mums ne pārāk patīk atcerēties. Toreiz Spānijas izlase īsi pirms Pekinas olimpiādes sagrāva serba Nenada Trajkoviča trenētos latviešus ar 107:57, 12 punktus gūstot arī Rubio. Mūsu pusē toreiz laukumā bija šodien Saragosā esošie LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss un brīvprātīgais treneris Ernests Kalve.

Latvijas izlase spāņiem zaudēja arī pārbaudes spēlē 2003. gadā (73:89) un līdz pērnā gada 1. septembrim bija zaudējuši visās sešās oficiālajās spēlēs Eiropas čempionātu un Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru ietvaros. Nepatīkamo sēriju izdevās lauzt Džakartā ar spožu atspēlēšanos un nepiekāpīgu aizsardzību – 74:69. Par šodienas spēles neapstrīdamiem favorītiem bukmeikeri uzskata mājiniekus, paredzot viņu uzvaru ar 12-13 punktu pārsvaru.

Savainojums liedz spēlēt Fernandesam

Dienu pirms spēles kļuva zināms, ka augšstilba muskuļa sasitums neļaus spēlēt Spānijas izlases pieredzējušākajam spēlētājam Rūdijam Fernandesam. Tātad no komandas, kas augustā dabūja 69:74 pērienu no latviešiem, ar revanšistiskām tieksmēm laukuma ies pieci – Alberto Diass, Viktors Klavers, Huančo Ernangomess, Dario Brizuela un Žoels Parra. Un, protams, divu Itālijas treneru, labu paziņu Serdžo Skariolo un Lukas Banki jauns duelis! Papildus intrigu tam piešķir fakts, ka Banki sezonas sākumā ieņēma Boloņas “Virtus” vadības atlaistā Skariolo vietu. Ko pierādīt ir arī mūsējiem – pieci no šodienas spēles dalībniekiem ir ar Spānijas klubu pierakstu, tātad ar jau esošu pretstāves vēsturi klubu līmenī un vēlmi Eiropas spēcīgākajā līgā spēlēt arī turpmāk.

Spānijas medijos šo izlašu sabraukumu vairāk gan pavada retorika par vasarā gaidāmo olimpisko kvalifikācijas turnīru Valensijā un šīs divas spēles pret Latviju un Beļģiju vairāk tiek uztvertas kā sagatavošanās posms gada galvenajam notikumam. Faktiski tā ir arī Latvijas izlasē – prātā paturam, ka galvenais notikums būs jūlija sākumā Rīgā notiekošais viens no olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem ar iespēju pirmo reizi nokļūt olimpiskajās spēlēs.

Šodienas spēles sākums pulksten 21 pēc Latvijas laika. Klātienē mūsējos atbalstīs apmēram simts līdzjutēji, pārējiem tiešraide TV6 kanālā.