foto: AP/Scanpix
Bailes no konkurences vai aplami principi? Lielās sporta organizācijas asi kritizē “uzlabotās spēles”, kur atļauts lietot dopingu
Pirmais skaļais "uzlaboto spēļu" komūnas dalībnieks Džeimss Magnusens.
Citi sporta veidi
2024. gada 20. februāris, 12:11

Bailes no konkurences vai aplami principi? Lielās sporta organizācijas asi kritizē “uzlabotās spēles”, kur atļauts lietot dopingu

Jauns.lv

Pagājušā gada jūnijā skandalozais austrāliešu uzņēmējs Ārons D’Souza nāca klajā ar skaļu paziņojumu, ka viņa plānos ir rīkot ikgadēju sporta pasākumu – “uzlabotās spēles” (angliski “Enhanced Games” -, kurās nebūtu nekādu dopinga lietošanas vai tehnoloģisku palīgierīču ierobežojumu, lai dalībnieki ar jebkādiem līdzekļiem varētu sasniegt pēc iespējas labākus rezultātus.

Uzlabotajās spēlēs sākotnēji paredzēts sacensties piecos dažādos veidos – vieglatlētikā, peldēšanā, vingrošanā, svarcelšanā un cīņas sportā. Kā sola spēļu idejas autors, visi dalībnieku saņems pamatalgu un naudas balvas, kas "būs lielākas nekā jebkurā līdzīgā pasākumā vēsturē". Potenciālo dalībnieku skaits tiek minēts “tūkstošos”, bet par pasaules rekorda sasniegšanu tiek garantēta miljons ASV dolāru (aptuveni 930 000 eiro) liela prēmija (tiesa, rekords noteikti netiktu atzīts oficiāli). Izmēģinājuma sacensības plānotas jau 2024. gada decembrī, bet februārī norises vieta vēl nav zināma. Tiesa, de Souza paziņojusi, ka pasākuma potenciālie atbalstītāji jau ir atrasti.

D’Souza savos izteikumos nav slēpis nepatiku pret SOK un WADA. Viņš abas organizācijas uzskata par korumpētām un ļoti mantkārīgām. Tāpat viņš paudis viedokli, ka sportisti nesaņem pietiekamu atalgojumu par savu ieguldījumu olimpiskās kustības labā, kurā kopumā ir pārāk daudz nejēdzīgu sporta veidu.

Par “uzlaboto spēļu”” konceptu, protams, asi izteikusies Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), bet tagad viņu viedoklim pievienojusies arī  Starptautiskā Godīgas spēles komiteja. “Šāds pasākums būtu bez godīgas spēles un sportiskas attieksmes. Turklāt tie rada potenciāli katastrofālu veselības aprūpes risku tā dalībniekiem, jo sportisti un viņu līdzstrādnieki neizbēgami mēģinās pārsniegt veselībai nekaitīgas robežas."

Starptautiskās godīgas spēles komitejas prezidents un bijušais SOK Medicīnas komisijas loceklis, kādreizējais olimpiskais medaļnieks paukošanā Jeno Kamoti , sacīja: "Mēs visi apzināmies nevienlīdzību attiecībā uz piekļuvi tehnoloģijām, tostarp to izmantošanu nelegālo uzlabojošo līdzekļu izstrādē. Dopings nav godīga spēle ne pret mums pašiem, ne pret mūsu pretiniekiem. Mēs aicinām šāda pasākuma organizatorus un atbalstītājus - tā vietā - nodot savu organizatorisko un finansiālo varēšanu olimpiskajai kustībai, lai risinātu dialogu, kas radītu vēl vienlīdzīgākus konkurences apstākļus visiem sportistiem visā pasaulē, izmantojot uzlabotas tehnoloģijas."

Starptautiskā Godīgas spēles komiteja tika izveidota 1963. gadā, un tā darbojas gan olimpiskajā, gan Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) sistēmā kā Starptautiskās Olimpiskās komitejas un UNESCO atzīta organizācija. Tās misija ir veicināt godīgas spēles vērtības sportā, atzīstot nozīmīgas sportiskas darbības un centienus, kā arī ar izglītojošiem pasākumiem, kas vērsti uz jauniešiem.

Bijušais Austrālijas peldēšanas čempions, olimpisko spēļu un pasaules čempionātu medaļnieks Džeimss Magnusens, kurš sportista karjeru beidza 2018. gadā, kļuvis par pirmo skaļo vārdu, kurš iesaistījies “uzlaboto spēļu” konceptā un centīsies labot pasaules rekordu 50 metru brīvā stila distancē.  

Kopš pagājušajā gada, kad tika prezentēta “uzlaboto spēļu” koncepcija, sporta pasaules reakcija kopumā bija negatīva. WADA “uzlaboto spēļu” ideju nosauca, kā "bīstamu un bezatbildīgu koncepciju". "WADA brīdina sportistus un atbalsta personālu, kas vēlas piedalīties tīrā sportā, ka, ja viņi piedalītos “uzlabotajās spēlēs”, viņi riskētu izdarīt Pasaules antidopinga kodeksā paredzētos antidopinga noteikumu pārkāpumus," norādīja WADA.

WADA norādīja, ka sportistiem, kuri piedalās “uzlabotajās spēlēs”, nekavējoties jāveic papildu pārbaudes, vienlaikus aicinot antidopinga organizācijas pārbaudīt tos, kuri piedalās pirms, spēļu laikā un pēc tām. WADA norādīja, ka "sportisti ir paraugs, un mēs uzskatām, ka šis  pasākums būtu nepareizs signāls jauniešiem visā pasaulē".

Dopinga lietošanas iespējamos riskus uz sportistu veselību daudz eksperti min kā pamatīgu trauksmes zvanu uzlabotajām spēlēm.