Tronheimas mērs nevēlas slēpošanas pasaules čempionātā uzņemt agresorvalsts pārstāvjus; Krievijā viņu nolamā un novēl nodzīvot līdz čempionātam
Jeļena Vjalbe: "man nospļauties" uz norvēģiem (ekrānuzņēmums no "X")
Citi sporta veidi
2024. gada 6. februāris, 12:47

Tronheimas mērs nevēlas slēpošanas pasaules čempionātā uzņemt agresorvalsts pārstāvjus; Krievijā viņu nolamā un novēl nodzīvot līdz čempionātam

Jauns.lv

Agresorvalsts Krievijas sportistus negaida Tronheimā paredzētajā distanču slēpošanas pasaules čempionātā, paziņoja šīs Norvēģijas pilsētas mērs Kens Ranums. Viņa paziņojums prognozējami izraisīja histēriju Krievijā, šīs valsts sportistiem un funkcionāriem tradicionāli sacenšoties, kurš sulīgāk noķengās gan mēru, gan Norvēģiju, vienlaikus izliekoties neizpratnē, par ko gan viņu valsti tā nemīl.

“Mēs negribam redzēt Krieviju kā dalībvalsti. Būs neticami un nepareizi, ja vienas valsts [Ukrainas — red.] pārstāvji atrodas frontē, bet otras [Krievijas — red.] pārstāvji “Granåsen” slēpošanas centrā. Tādēļ mans vēstījums Krievijas sportistiem ir šāds: mēs jūs negaidām pasaules čempionātā Tronheimā,” paziņoja mērs.

Pasaules čempionāts notiks nākamgad no 26. februāra līdz 9. martam.

Viņa paziņojums prognozējami izraisīja histēriju Krievijā, šīs valsts sportistiem un funkcionāriem tradicionāli sacenšoties, kurš sulīgāk noķengās gan mēru, gan Norvēģiju, vienlaikus izliekoties neizpratnē, par ko gan viņu valsti tā nemīl.

Divkārtējais olimpiskais čempions biatlonā Dmitrijs Vasiļjevs mēru nosauca par “idiotu”. “Tronheimas mērs ir idiots, citādi to nevar nosaukt. No Rietumu puses pašlaik ir cinisma, liekulības un pretīguma laikmets. Krievijā ir tāda paruna: “Visskaļāk “Ķeriet zagli!” kliedz pats zaglis”, un pašlaik norvēģi ir tie paši zagļi. Norvēģija ir visdopingotākā valsts pasaulē, tur visi slimie apspēlē veselos. Mērs varēja arī paklusēt par pretdopinga saistībām. Protams, norvēģi ir malači, pilnā mērā izmanto principu “labākā aizsardzība ir uzbrukums”. Kas attiecas uz mūsu neuzaicināšanu uz Tronheimu, tas vadītāji, organizatori kurina naidu starp valstīm, sportistiem. Tā vietā, lai meklētu dialoga, ļaužu tuvināšanās ceļus ar sportu, viņi nodarbojas ar kūdīšanu,” olimpietis šaustīja sliktos norvēģus izdevumā “Sport-Express”.

Vēl viena divkārtējā olimpiskā čempione biatlonā Olga Zaiceva centās neatpalikt. “Kāda viņiem bija nostāja, tāda palika. Ko viņš to pauž no jauna? Viss skaidrs, ka viņi mūs nepielaidīs. Tur nav nekā jauna, cirks turpinās. Mēs sen sapratām, ka mūs nekur nelaiž. Viņi taču pēc būtības ir pakļauta valsts. Atšķirībā no mums viņi nav patstāvīga valsts. Nu lai kā sunīši klausa savu saimnieku. Pēc ASV rīkojuma? Domāju, jā. Protams,” viņa žēlojās “Matč TV”.

Savukārt Krievijas Distanču slēpošanas federācijas prezidente, trīskārtējā olimpiskā 14 reižu pasaules čempione Jeļena Vjalbe bija kategoriskāka. “Man uz viņu nospļauties!” viņa paziņoja.

Vēl izteiksmīgāks bija Krievijas Valsts domes fizkultūras un sporta komitejas vadītājs Dmitrijs Sviščovs, kurš mēram ieteica vispirms nodzīvot līdz šim čempionātam. “Dīvains norvēģu mēra paziņojums. Pirmkārt, līdz 2025. gadam vēl ir jānodzīvo, ko mēs arī novēlam Kenam Ranumam. FIS [Starptautiskā Slēpošanas federācijas — red.] vietā es noteikti aizdomātos: varbūt vērts pārcelt pasaules čempionātu uz citu vietu pēc šādiem vārdiem? Tur, kur priecāsies par visiem sportistiem neatkarīgi no viņu pases, ādas krāsas un ticības,” viņš izteicās “Russia Today”.

Par to, ka “rusofobiskās” sankcijas ieviestas par Krievijas iebrukumu Ukrainā, protams, neviens pat neiepīkstējās.

Pēdējā laikā Krievijas slēpotājiem un biatlonistiem ļoti patīk lamāt gan norvēģus, gan citu slikto valstu pārstāvjus.

Pērn oktobrī mirusī Anfisa Rezcova, kura vienīgā bija spējusi izcīnīt olimpiskās zelta medaļas gan biatlonā, gan distanču slēpošanā, norvēģus nolamāja par "pretīgajiem tarakāniem". “Atklāti sakot, norvēģi vienmēr ir bijuši pret mums. Gan brāļi Bē, gan visi pārējie. Tādēļ tas neizbrīna. Norvēģija vienmēr bez mums jūtas kā varone. Mēs esam viņu galvenie konkurenti un vienmēr par viņiem būsim spēcīgāki. Tādēļ viņi ir pret mūsu dalību starptautiskajās sacensībās. Tā tas ir bijis vienmēr,” pērn izdevumam “Sport24” izteicās Rezcova. “Ne somi, ne zviedri pret mums tā neizturas. Tādēļ pat tad, ja somi un zviedri būtu par Krievijas sportistu atgriešanos, viņi zina, ka viņus neviens nedzirdēs. Bet norvēģi visur lien un lien kā pretīgi tarakāni.”

Rezcovas žulti izpelnījās arī Polijas sporta funkcionāri, kas aģitēja pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu pielaišanu 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs. "Par tādiem priekšlikumiem poļus vajag sodīt. Viņi mūs tik ļoti pazemo, ka vairs spēka nav. Jāvēršas pie [Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidenta] Tomasa Baha un jājautā, kādēļ tāda visatļautība. Tas pat nav pazemojums, bet apvainojums. Kas jūs tādi esat? Sportā poļi vispār ir nulles,” bija sašutusi Rezcova.

Pilnīgā harmonijā ar savas valsts gaisotni krievu četrkārtējais olimpiskais čempions biatlonā Aleksandrs Tihonovs atzinās naidā pret norvēģiem. Protams, mūsdienu Krievijai ierasti piepinot iemīļoto fašismu. “Es norvēģus, šos skopuļus, vienkārši neieredzu. Tā ir visskopākā, profašistiskā nācija,” viņa teikto citēja aģentūra “RIA Novosti”.

Ironiski, ka 2022. gada 24. februārī — dienā, kad Krievija uzsāka invāziju Ukrainā, kuras dēļ tās sportisti, tostarp biatlonisti ir patriekti no starptautiskajām sacensībām — “RIA Novosti” publicēja Tihonova sirdssāpi par maitām norvēģiem. “Es pret norvēģiem izturos negatīvi. Visu laiku ķildas nāk no viņiem, gan biatlonā, gan slēpošanā. Tikai no norvēģiem.” Toreiz viņš nopriecājās, ka norvēģis Johanness Klebo nolēma nepiedalīties sacensībās Krievijā. “Nebūs Tjumeņā Klebo, mazāk būs dažādu nelietību. Lai pasēž mājās un padomā,” pakratīja pirkstu Tihonovs.

Pērnvasar viņš jau izcēlās, aicinot nolīdzināt ar zemi Varšavu. "Jautājums, kādēļ par mums var ņirgāties poļi un visi pārējie, ir jāuzdod Krievijas prezidentam. Pajautājiet, kādēļ mūs pazemo poļi un pārējie maitasgabali? Es jau sen būtu Varšanu nolīdzinājis ar zemi kopā ar Berlīni, lai cienītu Krieviju. Bet par mums ņirgājas visa planēta, jo netiek pieņemti lēmumi," tipiskus Krievijas impērista izteikumus citē "metaratings.ru".  "Kādēļ puiši turp brauca? Es nolemtu savādāk, lai mūs cienītu."