Sporta zvaigznes
2024. gada 6. janvāris, 18:08

Miris vienīgais četrkārtējais Pasaules kausa ieguvējs futbolā

Jauns.lv

92 gadu vecumā miris leģendārais brazīliešu futbolists un treneris Mario Zagalo — pirmais, kurš spējis izcīnīt Pasaules kausu kā spēlētājs un treneris, un vienīgais cilvēks, kuram šāds panākums bijis pa spēkam četras reizes.

Kā spēlētājs viņš triumfēja 1958. un 1962. gadā, kā galvenais treneris 1970. gadā, bet kā galvenā trenera Karluša Albertu Pereiras palīgs — 1994. gadā. Daudzi uzskata, ka viņa 1970. gadā trenētā vienība, kurā ietilpa tādas superzvaigznes kā Pelē, Žairzinju un Karlušs Albertu, bijusi visu laiku izcilākā izlase.

Vēl vairāk, par “Profesoru” un “Veco vilku” iedēvētais Zagalo bija viena soļa attālumā no piektā triumfa, kad viņa audzēkņi 1998. gadā Parīzē Pasaules kausa finālā piekāpās Zinedina Zidāna zvaigžņu stundu baudījušajai Francijai. Tiesa, pēc četriem gadiem viņš pielika roku Brazīlijas piektajā titulā, darbojoties kā Luiša Felipes Skolari īpašais padomnieks.

Vēl tikai vācietim Francam Bekenbaueram un francūzim Didjē Dešamam ir izdevies izcīnīt Pasaules kausu gan laukumā, gan uz trenera soliņa.

Savulaik kā pusaudzis viņš 1950. gadā vēroja leģendāro Pasaules kausa finālspēli Riodežaneiro “Maracana” stadionā, kur Brazīlija gandrīz 200 tūkstošu skatītāju klātbūtnē sensacionāli piekāpās Urugvajai. “Es nekad neaizmirsu to dienu,” 2013. gadā viņš atzina “BBC Sport”. Pēc astoņiem gadiem viņš debitēja Brazīlijas izlasē, ar gūtajiem vārtiem uzvarētajā Pasaules kausa finālā pret Zviedriju palīdzot daļēji remdēt šī zaudējuma atstāto emocionālo traumu. Zagalo bija pēdējais dzīvais Brazīlijas 1958. gada turnīra dalībnieks. Pelē, kurš tolaik bija sensacionāls 17 gadus vecs jaunietis, nomira 2022. gada 29. decembrī 82 gadu vecumā.