Citi sporta veidi
2024. gada 2. janvāris, 10:40

VIDEO: "Australian Open" sagatavošanās turnīra spēli aptur viena no pasaules indīgākajām čūskām

Jauns.lv

Gatavojoties pirmajam no pasaules četriem prestižākajiem tenisa turnīriem “Australian Open”, spēlētājiem kortā var nākties ne tikai veltīt visu uzmanību spēlei, bet arī iespējamiem nelūgtajiem ciemiņiem, kuri “zaļajā kontinentā” ir sevišķi bīstami.

Par to Brisbenā pārliecinājās franču tenisists Dominiks Tiēms un austrālietis Džeimss Makeibs, kuru divcīņu indīgais rāpulis ne vien pārtrauca, bet arī pilnībā mainīja spēles gaitu.

Bijušais “US Open” čempions Tiēms Brisbenas turnīra pirmajā kvalifikācijas spēlē pēc pirmā seta bija nokļuvis zaudētājos (2:6), kad skatītāji pamanīja čūsku, kura mēģināja nokļūt kortā. Spēle tika apturēta, līdz izsauktie čūsku ķērāji notvēra rāpuli.

Izrādījās, šis ciemiņš bija Austrālijas austrumu brūnā čūska (Pseudonaja textilis) — ārkārtīgi bīstams rāpulis. Pieaugušās čūskas izmērs var sasniegt divarpus metrus, bet notvertais eksemplārs bija nieka pusmetru garš. Tas viņu nebūt nepadara par mazāk bīstamu — Pat jaunu eksemplāru kodiens var būt nāvējošs, inde izraisa reiboni, caureju, nespēku vai konvulsijas, iespējama nieru atteice, paralīze un sirds apstāšanās. Austrumu brūnā čūska tiek uzskatīta par otro indīgāko sauszemes čūsku pēc iekšzemes taipana (Oxyuranus microlepidotus), taču izraisa vislielāko nāves gadījumu skaitu Austrālijā.

40 minūšu pauze nāca Tiēmam par labu, viņš uzvarēja abus pārējos setus (7:6 (7:4), 6:4) un iekļuva pēdējā kvalifikācijas kārtā, taču pārdzīvotais ilgi paliks atmiņā. “Es patiešām mīlu dzīvniekus, sevišķi eksotiskos,” viņš atzina pēc spēles. “Taču viņi teica, ka tā bija patiesi indīga čūska, un tā bija tuvu bērniem, kuri padod bumbiņas, tādēļ tā bija patiešām bīstama situācija. Ar mani nekas tāds nebija gadījies un es to noteikti nekad neaizmirsīšu.”

Austrālijas atklātais čempionāts sāksies 14. janvārī. Par laimi, ne Brisbenā, bet Melburnā. Tas nenozīmē, ka var atslābt, austrumu brūnās čūskas ir sastopamas visā Austrālijas austrumu piekrastē, arī Viktorijas štatā.

Šīs čūskas ir gana gudri radījumi. Jauns.lv jau vēstīja par interesantu gadījumu Jaunās Dienvidvelsas štatā (tas atrodas Viktorijas štata kaimiņos uz ziemeļiem), kad kāda vietējā iedzīvotāja nofilmēja, kā Austrumu brūnā čūska cenšas pievērst saimnieces uzmanību caur stikla durvīm. Vēlāk sieviete pamanīja citu čūsku, kura bija iestrēgusi nelielā mājas caurumā. Viņa izsauca čūsku ķērājus, kuri atbrīvoja iestrēgušo rāpuli, kamēr pirmā no attāluma vēroja notiekošo, pēc tam abas devās prom.