foto: Paula Čurkste/LETA
Pasečņiks ar 19 punktiem sekmē "Palencia" panākumu Spānijas čempionāta spēlē
Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks.
Basketbols
2023. gada 30. decembris, 22:44

Pasečņiks ar 19 punktiem sekmē "Palencia" panākumu Spānijas čempionāta spēlē

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks sestdien Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē guva 19 punktus un palīdzēja "Palencia" tikt pie uzvaras.

"Palencia" savā laukumā ar rezultātu 78:72 (24:12, 18:19, 13:21, 23:20) pārspēja "Bilbao" basketbolistus.

Pasečņiks spēlēja 21 minūti un 26 sekundes un realizēja četrus no septiņiem divu punktu metieniem un 11 no 16 soda metieniem. Viņa kontā arī septiņas atlēkušās bumbas, divas kļūdas, trīs bloķēti metieni, viena piezīme un desmit izprovocēti sodi, noslēdzot maču ar +/- rādītāju +18 un efektivitātes koeficientu 28.

Rezultatīvākais starp uzvarētājiem bija Vitors Benite, kurš izcēlās ar 20 punktiem, kamēr viesu rindās ar 13 punktiem izcēlās Melvins Pancars.

Artūra un Rodiona Kurucu pārstāvētā Murcijas UCAM ar desmit uzvarām 16 spēlēs ir piektā, Manresas "Baxi", kuras rindās spēlē Mārcis Šteinbergs, ar deviņiem panākumiem ieņem septīto vietu, bet "Palencia" ar bilanci 2-14 ir pēdējā 18 vienību čempionātā.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva "Barcelona", kas finālsērijā ar 3-0 uzvarēja Madrides "Real".

Tikmēr Artūrs Strautiņš sestdien Itālijas A sērijas spēlē izcēlās ar 12 punktiem, taču tas neglāba viņa pārstāvēto Tortonas "Derthona" no zaudējuma. "Derthona" izbraukumā ar rezultātu 76:81 (15:16, 20:16, 18:31, 23:18) piekāpās "Napoli".

Strautiņš, pavadot laukumā 18 minūtes, realizēja divus no četriem divu punktu metieniem, divu no četriem tālmetieniem un divus soda metienus un guva 12 punktus. Viņa kontā arī divas atlēkušās bumbas, četras kļūdas, divas rezultatīvas piespēles, četras piezīmes un viens izprovocēts sods, noslēdzot maču ar +/- rādītāju -10 un efektivitātes koeficientu četri.

Tortonas komandā rezultatīvākais ar 14 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām bija Tomaso Baldaso, kamēr Neapoles vienībā 19 punktus guva Tomislavs Zubčičs.

Citā mačā Andreja Gražuļa pārstāvētā Trento "Aquila" viesos ar rezultātu 62:75 (15:14, 16:24, 20:19, 11:18) zaudēja "Scafati", kuras pieteikumā spēlei nebija iekļauts Jānis Strēlnieks.

Gražulis spēlēja 27 minūtes un, raidot grozā divus no četriem divu punktu metieniem un vienu no septiņiem tālmetieniem, guva septiņus punktus, kā arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, pārtvēra vienu piespēli, pieļāva vienu kļūdu, divas reizes rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja vienu piezīmi un izprovocēja vienu sodu, iekrājot efektivitātes koeficientu pieci un +/- rādītāju -8.

Savukārt Lukas Banki vadītā Boloņas "Virtus" komanda savā laukumā ar rezultātu 83:66 (15:19, 26:13, 17:16, 25:18) pārspēja "Pesaro" basketbolistus. Tikmēr "Virtus" rindās vēl nedebitēja komandas jaunākais papildinājums Rihards Lomažs.

"Virtus" ar desmit uzvarām 14 spēlēs turnīra tabulā ieņem trešo vietu, "Aquila" ar bilanci 9-5 atrodas par vienu vietu zemāk, "Scafati" septiņi panākumi dod devīto pozīciju, kamēr "Derthona" ar pieciem panākumiem ierindojas 11.vietā 16 vienību konkurencē.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempioni kļuva Milānas "EA7 Emporio Armani Olimpia", kas finālsērijā ar 4-3 pārspēja Boloņas "Virtus".

Tikmēr Kārlis Šiliņs Vācijas bundeslīgas spēlē guva deviņus punktus, taču tas neglāba viņa pārstāvēto "Gottingen" no zaudējuma. "Gottingen" izbraukumā ar rezultātu 82:110 (24:30, 22:24, 15:20, 21:36) piekāpās Braunšveigas "Lowen" basketbolistiem.

Šiliņš spēlēja 19 minūtes un 52 sekundes un meta grozā divus no četriem divu punktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un divus no trijiem soda metieniem. Viņš arī atzīmējās statistikā ar trīs atlēkušajām bumbām, divām rezultatīvām piespēlēm, vienu kļūdu un piecām piezīmēm, noslēdzot maču ar +/- rādītāju -11 un efektivitātes koeficientu deviņi.

Viesu rindās rezultatīvākais ar 26 punktiem bija Umoja Gibsons, kamēr mājinieku panākumu sekmēja Taronteits Krokets, kurš izcēlās ar 28 punktiem.

Citā spēlē Kriša Helmaņa pārstāvētā Tībingenes "Tigers" viesos ar rezultātu 94:104 (31:24, 17:26, 26:24, 20:30) zaudēja Ludvigsburgas "Riesen".

Helmanis laukumā bija 19 minūtes un 50 sekundes un iemeta groza divus no trijiem divu punktu metieniem un vienu no diviem soda metieniem, sakrājot piecus punktus. Viņa kontā arī četras atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viena pārtverta piespēle, trīs bloķēti metieni, viena kļūda, trīs piezīmes, tiekot pie efektivitātes koeficienta 12 un +/- rādītāja -4.

"Tigers" ar četrām uzvarām 14 spēlēs ir 15. vietā, bet "Gottingen" ar bilanci 3-9 atrodas 16.vietā 18 komandu konkurencē.

Pagājušajā sezonā par Vācijas čempioni kļuva Ulmas "Ratiopharm", kas finālsērijā ar 3-1 uzvarēja Bonnas "Telekom".

Savukārt "Ventspils" "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) 2023. gada pēdējā spēlē pēc uzvarētas pirmās ceturtdaļas nespēja nosargāt pārsvaru un sīvā cīņā mača galotnē piedzīvoja zaudējumu.

Ventspilnieki savā laukumā ar rezultātu 94:96 (32:21, 18:31, 16:23, 28:21) piekāpās Slobožanskas "Prometey", kas izcīnīja astoto panākumu pēc kārtas.

Deviņas sekundes līdz pamatlaika beigām "Ventspils" samazināja deficītu līdz vienam punktam (94:95), taču pēc tam vairs nespēja noslēgt uzbrukumu ar precīzu metienu, pārtraucot septiņu uzvaru sēriju.

Mājinieku rindās Išmaels El-Amins izcēlās ar 22 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm, 18 punktus guva Linards Jaunzems, kamēr Artūrs Ausējs pievienoja vēl 16 punktus.

"Prometey" vienībā rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Roberts Grejs, bet vēl 17 un 16 punktus pievienoja attiecīgi Kelebs Agada un Tajs Odiase.

"Ventspils" ar desmit uzvarām 15 spēlēs ieņem sesto vietu turnīra tabulā, kamēr "Promety" ar 13 uzvarām 14 cīņās ir otrajā pozīcijā. 

Bez Rīgā bāzētās Ukrainas komandas Slobožanskas "Prometey" LIBL šosezon startē "VEF Rīga", "Ventspils", "Liepāja", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Rīgas Zeļļi". Igauniju LIBL pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", "Parnu Sadam", "Viimsi", Raplas "Avis Utilitas", Tallinas "TalTech"/"Optibet", "Keila"/"Coolbet" un Tallinas "Kalev"/"Snabb".

Pamatturnīrā komandas sacenšas divu apļu turnīrā, pēc kura astoņas labākās piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz divām uzvarām, bet finālā notiks viena spēle tās komandas laukumā, kura pamatturnīrā būs augstākā vietā.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pagājušajā sezonā "Final 4" turnīra finālā par čempioniem kļuva Slobožanskas "Prometey" basketbolisti.