foto: AFP/Scanpix
Kirgizstānas sportisti atsakās startēt zem jaunā karoga, ko izdomājis prezidents Džaparovs, lai "valsts būtu attīstīta un neatkarīga"
Kirgizstānas prezidents Sadirs Džaparovs uzskata, ka vecais karogs vairāk atgādinot saulespuķi nevis sauli.
Sporta zvaigznes
2023. gada 25. decembris, 23:11

Kirgizstānas sportisti atsakās startēt zem jaunā karoga, ko izdomājis prezidents Džaparovs, lai "valsts būtu attīstīta un neatkarīga"

Jauns.lv

Vairāki Kirgizstānas vadošie sportisti atteikušies izmantot jauno valsts karogu, ko izmainījis pašreizējais prezidents Sadirs Džaparovs, kurš uzskata, ka iepriekšējais vairāk atgādinājis saulespuķi nevis sauli.

Vairāki Kirgizstānas vadošie sportisti paziņojuši, ka nepiedalīsies sacensībās ar izmainīto valsts karogu, ko apstiprinājis parlaments, atbalstot prezidenta Sadira Džaparova ideju. Pirmajā lasījumā par karoga maiņu nobalsoja 66 deputāti, bet pret tikai astoņi.  

Līdz ar to elites sportisti pievienojušies daudziem valsts iedzīvotājiem un likumdevējiem, kuri uzskata, ka karoga maiņa nav pamatota. Īpaši aktīvi pret karoga maiņu iestājies pasaules čempions grieķu-romiešu cīņā Žolomans Šaršenbekovs. "Man ir vecais karogs. Es neplānoju iegādāties jaunu. Nākotnē es sacentīšos tikai zem vecā karoga," pauž sportists, kurš Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīja septīto vietu, vēsta olimpisko kustību aprakstošais medijs “Inside the Games”.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Cīkstonis Žolomans Šaršenbekovs atsakās startēt zem jaunā karoga.

Arī pasaules čempions kikboksā Dastans Šaršejevs pievienojies šim viedoklim, paziņojot, ka viņš tāpat kā 99 procenti Kirgizstānas iedzīvotāju neatzīst jauno karogu. "Kopš 19 gadu vecuma esmu sacenties zem šī karoga, ko redzat aiz manis, un uzskatu to par godu," viņš teica video paziņojumā. "Mūsu karogs ir mūsu vēsture un mūsu nākotne. Nav vajadzības to mainīt," piebilda Šaršejevs.

Iebildumi par pēkšņajām valsts simbolikas izmaiņām izskanējuši arī no futbola zvaigznēm Azamata Baimatova un Mirlana Murzajeva “Es zinu tikai vienu. Mans dārgais karogs vienmēr būs manās rokās un sirdī," pauda savulaik 5 spēles FK “Ventspils” rindās aizvadījušais Baimatovs.

Tikmēr viens no izlases līderiem Murzajevs, kurš ilgu laiku karjeras pavadījis Turcijas klubos, pauda sekojošo: "Esmu piecas reizes kļuvis par čempionu, un katru reizi es svinēju, vicinot šo karogu. Mūsu veco, mīļoto karogu."

foto: Ekrānuzņēmums no x.com
Karoga pārmaiņas nav lielas, tomēr sabiedrība ir pret. Vecā versija - pa kreisi, bet jaunā - pa labi.

Neraugoties uz sabiedrības iebildumiem un vairāku ievērojamu sportistu nostāju, valdība turpina atbalstīt karoga maiņu. Premjerministra vietnieks Edils Baišakovs atbildēja, sakot, ka visi Kirgizstānas sportisti izmantos jauno karogu turpmākajās sacensībās, tostarp Āzijas čempionātā cīņas sportā un citos starptautiskos turnīros, ieskaitot olimpiskās spēles Parīzē.

Prezidentam pašam nācies skaidrot, ka izmaiņas ir pavisam nelielas. "Mēs nepadarām to ne zilu, ne baltu, mēs tikai ieviešam nelielas izmaiņas," Tautas asamblejas sēdē sacīja Džaparovs. Prezidents iepriekš bija minējis, ka "viļņotie" saules stari uz karoga liekot tam izskatīties pēc saulespuķes. Kad saules stari tiks "iztaisnoti", viņš paziņoja, ka "saule spīdēs un smaidīs mums, un no tā brīža "mēs būsim attīstīta un neatkarīga valsts".

Džaparovs ir visai kaislīgs Krievijas diktatora Vladimira Putina atbalstītājs, tāpēc "saulespuķu" arguments varētu būt saistīts izdabāšanu agresoram. Kā zināms, saulespuķes ir Ukrainas simbols.