foto: David Pastor/Shutterstock/ Vida Press
Aizliegums valkāt apakšveļu un anālais sekss. Titulētu spāņu basketbola treneri apsūdz mazgadīgas audzēknes seksuālā izmantošanā
Mario Lopess uzskatāms par vienu no titulētākajiem Spānijas jauntnes basketbola treneriem. Attēlā viņš, vadot Gernikas "Lointek" komandu pagājušās sezonas beigās.
Basketbols
2023. gada 18. decembris, 17:40

Aizliegums valkāt apakšveļu un anālais sekss. Titulētu spāņu basketbola treneri apsūdz mazgadīgas audzēknes seksuālā izmantošanā

Jauns.lv

Spāniju pāršalkušas prātam nepatveramas apsūdzības pret pazīstamo basketbola speciālistu Mario Lopesu. Viņš apsūdzēts gadiem ilgi veiktā seksuālā vardarbībā pret savu audzēkni, sākumā vien 13 gadus vecu meiteni, kamēr pašam trenerim 31.

Spānijas medijs “El Pais”, atsaucoties uz krimināllietas dokumentiem, vēsta, ka seksuālā vardarbība Gernikas sporta skolā sākusies 1998. gadā un turpinājusies līdz pat 2001. gadam. Mario Lopess pašlaik strādā par Spānijas sieviešu virslīgas kluba Gernikas “Lointek” izpilddirektoru, bet iepriekš bijis arī vienības galvenais treneris, palīdzot tai sasniegt Eirokausu līmeni. Spānijas medijos izskan versija, ka tieši apsūdzības seksuālā vardarbībā pret mazgadīgo, ir iemesls, kāpēc Lopess vairs neturpina vadīt komandu. Klubā un Spānijas basketbola aprindās esot vēlējušies, lai runas mazliet pierimtu.

Seksuālā vardarbība, pēc “El Pais” rakstītā, sākusies 1998. gada jūlijā, ka viņš uzaicinājis meiteni pie sevis mājās, lai skatītos basketbola maču. Viņam tā bijusi ierasta prakse, jo audzēknes bieži pie viņa viesojušās, lai skatītos filmas piekožot trenera iepriekš sarūpētas uzkodas. Tajā reizē meitene bijusi viena un Lopess sācis viņu nepiedienīgi aizskart. No tā brīža arī cietusī esot tikusi iespaidota un pilnībā kontrolēta, ko krietni vecākais vīrietis lieliski izmantojis.

Pusaudzes vecākiem bijušas problēmas ar alkoholu, tāpēc viņi meitai nav pievērsuši daudz uzmanības. Tika ignorētas vecāku sapulces, meitenes sekmes un panākumi basketbolā. Pēc tiesas rīcībā esošās informācijas, tas viss bijis labi zināms arī Lopesam.

Lopess vairākkārt seksuāli uzmācās meitenei. Bijis gadījums, kad viņš pusaudzei aizliedza valkāt apakšveļu zem biksēm. Tāpat bijusi reize, kad viņš sāka pieskarties viņas dzimumorgāniem, sēžot blakus viņai komandas autobusā, kad viņi devās uz turnīru. Tiesas dokumentos teikts, ka seksuālā vardarbība izpaudās kā vairākkārtējas piespiedu intīmas attiecības, tostarp anālā un orālā seksa veidā.

Tāpat Lopesam bijušas agresīvas trenera darba metodes, taču uz to tika pievērtas acis, jo viņš bijis pazīstams jauniešu treneris, kurš ar Spānijas jaunatnes valstsvienībām (U-16, U-18, U-19) izcīnījis piecus Eiropas čempionu titulus un divus Pasaules kausa sudrabus, vēsta Basketnews.com.

Lopezam bija arī ļaunprātīgas trenera metodes, par kurām netika ziņots, jo viņš bija pazīstams jauniešu treneris, raksta Valdess. Proti, Lopezs ir izcīnījis piecas jauniešu Eiropas zelta medaļas un divas sudraba medaļas Pasaules kausa izcīņā. "Viņi to zināja, un viņi to slēpa un slēpa, līdz viņiem nebija citas izvēles," ziņo izdevums “El Pais”, atsaucoties situācijai tuvu stāvošu avotu.

Meitene 2003. gadā pameta Gerniku pēc tam, kad devās studēt augstskolā. Līdz ar pārcelšanos viņa pameta basketbolu. Tikmēr Lopess turpināja vadīt Gernikas komandu līdz pat 2022. gadam.

Uz notikušo reaģējusi arī Spānijas Basketbola federācija, kas nosodījusi speciālista rīcību un sākusi savu izmeklēšanu. Lopesa trenera licence uz laiku apturēta.