foto: IMAGO/Contrast
Rolandam Šmitam jubilejas spēlē sāpīgs zaudējums Berlīnē; Mejerim neveiksme Stambulā
Rolands Šmits (pa vidu) cīnās par atlēkušo bumbu ar "Alba" uzbrucēju Jani Vecelu no Jaunzēlandes.
Basketbols
2023. gada 6. decembris, 10:06

Rolandam Šmitam jubilejas spēlē sāpīgs zaudējums Berlīnē; Mejerim neveiksme Stambulā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Rolands Šmits otrdien Berlīnē guva četrus punktus Kauņas "Žalgiris" zaudējumā ULEB Eirolīgas 12. kārtas spēlē, līgā gūto punktu skaitu noapaļojot uz 1000 punktiem.

Lietuvas klubs viesos piekāpās Berlīnes "Alba", kas atspēlēja 16 punktu deficītu pirmajā ceturtdaļā (4:20) un uzvarēja ar 64:62 (13:20, 12:8, 14:17, 25:17).

Mājinieki vienīgo reizi spēlē vadībā izvirzījās sešas sekundes pirms mača beigām, tālmetienu realizējot Jonasam Matisekam. Edgara Ulanova tālmetiens spēles pēdējā sekundē nebija precīzs.

Šmits spēlēja 24 minūtes un 39 sekundes, grozā raidot abus divpunktu metienus, bet netrāpīja nevienu no trim tālmetieniem. Viņš izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, trīsreiz rezultatīvi piespēlēja, četrreiz kļūdījās un spēli beidza ar efektivitātes koeficientu četri.

156 spēlēs Šmits ir guvis 1000 punktus. Vienīgais latvietis, kurš līdz šim šo robežu bija sasniedzis ir Jānis Strēlnieks. Viņam karjeras laikā 1421 gūtais punkts.

Kauņas komandā Dovīds Gedraitis guva 15 punktus un izcīnīja piecas bumbas zem groziem, bet 11 punktus guva Toms Dimša.

Mājiniekiem tikai Johanness Tīmans sasniedza ar diviem cipariem rakstāmu punktu skaitu, gūstot 16 punktus un sakrājot sešas atlēkušās bumbas, kā arī izprovocējot 10 piezīmes un realizējot desmit no 11 soda metieniem.

"Žalgiris" ar piecām uzvarām 12 spēlēs ieņem 14. vietu, bet "Alba" tas bija otrais panākums, ieņemot pēdējo vietu līgā.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvada divu apļu turnīru, labākajām sešām iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā 11.reizi par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiakos".

Tikmēr Mareks Mejeris Ankarā guva divus punktus Rumānijas vienības Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" zaudējumā ULEB Eirokausa desmitās kārtas mačā, bet Rīgā bāzētā Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey" svinēja uzvaru Hamburgā.

"U-Banca Transilvania" viesos ar 84:95 (18:26, 30:27, 18:13, 18:29) piekāpās Ankaras "Turk Telekom".

Mejeris 11 minūtēs un 44 sekundēs laukumā grozā raidīja vienu no diviem divpunktu metieniem, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, sakrāja vienu rezultatīvu piespēli, trīs noteikumu pārkāpumus, izprovocēja vienu piezīmi pretiniekam, kā arī efektivitātes koeficientu trīs un +/- rādītāju -4.

Viesiem rezultatīvākais ar 15 gūtiem punktiem bija Andrija Stipanovičs, bet mājiniekiem ar 24 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Džeimss Palmers.

Oskara Hlebovicka pārstāvētā Vroclavas "Šlask" savā laukumā ar 63:72 (16:20, 17:22, 15:16, 15:14) piekāpās Francijas "Bourg-en-Bresse".

Hlebovickis septiņās minūtēs un 20 sekundēs laukumā netrāpīja abus tālmetienus, punktus negūstot, vienreiz pārķēra bumbu un spēli beidza ar efektivitātes koeficientu -1.

Mājiniekiem 20 punktus un piecas atlēkušās bumbas sakrāja Dušans Miletičs, bet viesiem rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Aizeja Maiks.

"U-Banca Transilvania" ar septiņām uzvarām desmit spēlēs ieņem trešo vietu B grupā. Deviņās spēlēs četras uzvaras un sestā vieta ir Andreja Gražuļa pārstāvētajai Trento "Aquila", trīs uzvaras un septītā vieta - Roberta Blumberga pārstāvētajai Saloniku "Aris", bet Oskara Hlebovicka pārstāvētā Vroclavas "Šlask" ar vienu uzvaru 10 spēlēs ir desmitā 10 komandu konkurencē.

"Prometey" izbraukumā ar 97:83 (26:19, 26:16, 22:19, 23:29) pieveica Hamburgas "Towers".

Uzvarētāju labā septiņi basketbolisti guva no 10 līdz 15 punktiem, par rezultatīvāko ar 15 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām kļūstot Ondrejam Balvinam.

Mājiniekiem pa 16 punktiem guva Viljamss Kristmass un Lukass Meisners, izcīnot arī attiecīgi septiņas un piecas atlēkušās bumbas.

A grupā Slobožanskas "Prometey" ar piecām uzvarām desmit cīņās ieņem piekto pozīciju, bet Artūra Žagara pārstāvētā Viļņas "Wolves" ar četrām uzvarām astoņos mačos ir sestā.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.