foto: Sailinglatvia.lv
U-19 pasaules vicečempions Dāvis Mazais sapratis, ka Parīzes olimpiskās spēles ir sasniedzamas
Latvijas cerība vindsērfingā Dāvis Mazais.
Citi sporta veidi
2023. gada 7. novembris, 12:59

U-19 pasaules vicečempions Dāvis Mazais sapratis, ka Parīzes olimpiskās spēles ir sasniedzamas

Jauns.lv/LETA

Pasaules U-19 vicečempionam vindsērfingā "IQFoil" klasē Dāvim Mazajam pēdējā pusotra gada laikā ir bijis labs progress, kas nākotnē ļauj cerīgi raudzīties uz startēšanu kādā no tuvākajām olimpiskajām spēlēm, sarunā ar aģentūru LETA atzina sportists.

Mazais aizpagājušajā nedēļā izcīnīja sudraba medaļu pasaules U-19 čempionātā "IQFoil" klasē. Augustā latvietis bija piektais pasaules U-21 čempionātā un ieņēma 44. vietu meistarsacīkstēs pieaugušajiem, savukārt jūlijā viņš izcīnīja bronzu Eiropas U-19 čempionātā.

"Ir gandarījums par otro vietu, jo nebija tas vieglākais čempionāts, turklāt vēl cīnījos ar vīrusu. Finālā varēju labāk un izcīnīt zeltu, taču esmu priecīgs arī par pirmo trijnieku. Nevaru sūdzēties ne par paveikto darbu, ne sasniegto rezultātu," par oktobrī aizvadītajām meistarsacīkstēm stāstīja Mazais.

Atskatoties uz finālbraucienu, sportists secināja, ka izvēlētā stratēģija bija pārāk droša un vajadzējis vairāk riskēt. Tāpat, iespējams, treniņu procesā varēja atrast kādas nianses inventārā, taču tas esot daudz grūtāk izdarāms.

"Braucot uz startu, šķita, ka šī stratēģija varētu nostrādāt. Sacensību laikā sapratu, ka vēja virziens ir nedaudz citādāks. Sāncenši dabūja labāku līniju un veiksmīgāku trajektoriju," atzina Mazais.

Finālā priekšpēdējā nogrieznī vadībā izvirzījās jaunākais no finālistiem Igors Levinskis, taču polis aizkavējās pie pēdējās bojas, kā rezultātā abi konkurenti viņu apdzina, itālim Leonardo Tomasīni finišējot pirmajam, bet Mazajam izcīnot otro vietu.

"Poļu sportists riskēja ar visu un vienā brīdī tas atmaksājās, taču stress un spiediens darīja savu. Bija vājš vējš un izaicinoši laikapstākļi - viena maza kļūda varēja maksāt visu, kas viņa gadījumā bija pirmā vieta," teica Mazais.

Tuvu godalgai Mazais bija arī U-21 meistarsacīkstēs, kurās līdz medaļai pietrūcis nedaudz veiksmes. Pirms finālsērijām latvietis bija trešajā vietā, taču neizdevās pārvarēt pusfinālu.

"Neveiksmīgi izvēlēta trajektorija piespieda veikt ļoti sarežģītu manevru ap zīmi, taču straujā vēja mainības dēļ iekritu un tā dēļ paliku bez pirmā trijnieka U-21 čempionātā," atzina Mazais.

Sacensības "IQFoil" klasē nākamgad pirmo reizi būs iekļautas olimpisko spēļu programmā. Tikt pie kādas no atlikušajām kvotām būs iespējams pasaules čempionātā vai pēdējās cerības regatē, tāpat iespējams saņemt rīkotāju speciālo ielūgumu progresējošo valstu programmas ietvaros.

"Jāiegulda daudz darba, jāpavada daudz stundu uz ūdens un trenažieru zālē, lai būtu labākajā formā, kā arī jāmēģina atrast pēc iespējas labākie risinājumi inventārā," par būtiskākajām lietām, kas svarīgas cīņā par olimpisko spēļu ceļazīmi, teica 18 gadus vecais sportists.

Plānots, ka šajā klasē būs sacensības arī 2028. gada Losandželosas spēlēs, tādējādi, nekvalificējoties Parīzes Olimpiādei, būs vismaz vēl viena iespēja piedalīties četrgades vērienīgākajā sporta forumā. 

"Pirms dažiem gadiem nedomāju, ka būtu iespējams tikt uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Taču, tuvāk nākot, saprotu ka tas ir iespējams un izdarāms. Pēdējā pusotra gada laikā ir bijis labs progress - tas dod papildu iedvesmu censties un turpināt," pauda Mazais.

Kā vienu no progresa iemesliem Mazais minēja to, ka šī sezona bijusi ļoti gara, kas palīdz saglabāt ritmu. "Arī sacensību daudzums pieredzes krāšanai ir nācis par labu. Tāpat arī sāku strādāt ar jaunu fiziskās sagatavotības treneri," uzsvēra sportists.

Iekļūšana pasaules čempionāta zelta flotē jeb labāko piecdesmitniekā ir atzīstams rezultāts, uzsvēra Mazais, jo pieaugušo sacensībās konkurence ir ļoti sīva, arī sudraba flotes jeb otrās grupas augšgalā esot spēcīgi burātāji.

"Pieaugušajiem ir pārsvars, viņiem ir spēja ielikt vatus - jaudu burā. Tāpat viņiem ir iekrāta pieredze, kā arī ir lielāks budžets, kas palīdz variēt ar inventāru," par sacenšanos pieaugušo konkurencē teica Mazais. "Šajā sporta veidā ne vienmēr jaunais un agresīvais var izkonkurēt pieredzējušos, jo ļoti daudz jādomā un jāpavada daudz stundu uz ūdens. Vecākiem sportistiem tā ir priekšrocība, tāpēc burāšanā ir izteiktāka ilggadība un arī karjeras beigās var daudz sasniegt."

Salīdzinot ar "Techno 293" klasi, kurā Mazais startēja iepriekš, "IQFoil" ir dinamiskāka, un sacensības tajā ir agresīvākas, kā arī ir vairāk jāpievērš uzmanība mazām niansēm, stāstīja sportists.

""IQFoil" ir hidrofoils [zemūdens spārns], kas ļauj sasniegt lielākus ātrumus arī maza vēja apstākļos. "Techno 293" klase ir klasiskās burāšanas veids, kurā var iemācīties stratēģiju, vēja izjūtu. Tas ir labs sākuma solis, lai varētu pēc tam startēt citās klasēs," skaidroja Mazais.

Pārslēgties starp šīm divām klasēm neesot bijušas grūtības, jo "IQFoil" inventāru Mazais bija izmēģinājis vēl pirms tā tika izziņota kā olimpisko spēļu klase. 

"Treneri klubā bija nopirkuši vienu komplektu un mēs pāris jaunieši mēģinājām. Kad uzzinājām, ka tas būs olimpiskais sporta veids, visiem iedegās acis, iegādājāmies vismaz pa vienam komplektam un pavadījām daudz laika uz ūdens," atklāja Mazais.

Latvijā Mazais trenējas Jaunciema ostā, Ķīšezerā, "Formula Windsurfing" čempiona Jāņa Preisa un Arņa Kraukļa vadībā, bet fiziskā sagatavotība tiek uzlabota treneres bijušās lodes grūdējas Lindas Ozolas uzraudzībā. 

"Ar Lindu strādājam ne tikai pie tā, kas vajadzīgs vindsērfingam. Viņa palīdz arī emocionāli, uzmundrina, dod padomus, kā arī dalās ar vērtīgiem kontaktiem. Tas ir ļoti palīdzējis pēdējā pusgada laikā," stāstīja Mazais.

Nākamā sezona Mazajam sāksies jau janvāra beigās ar pasaules čempionātu Lansarotē, Kanāriju salās, bet februārī viņš uzaicināts uz "IQFoil" starptautiskajām spēlēm Mijako salā, Okinavā. Savukārt aprīlī Jērā, Francijā, būs olimpisko spēļu kvalifikācijas pēdējās sacensības.

Pirms diviem gadiem Tokijas olimpiskajās spēlēs Latvija nebija pārstāvēta burāšanā, bet 2016. gada Olimpiādē Riodežaneiro startēja Ketija Birzule "RS:X" klasē.