foto: Publicitātes foto
Noskaidroti Latvijas čempioni skvošā
Latvijas čempioni skvošā Baiba Lulle un Jānis Plūme
Citi sporta veidi
2023. gada 5. novembris, 23:11

Noskaidroti Latvijas čempioni skvošā

Jauns.lv

Par Latvijas čempionu skvošā pirmo reizi kļuvis ķekavnieks Jānis Plūme, bet savu ceturto Latvijas čempiones titulu ir izcīnījusi jelgavniece Baiba Lulle. 20. Latvijas čempionāts skvošā norisinājās 4. un 5. novembrī Rīgā, “Pepsi centra” skvoša kortos. Latvijas nozīmīgākajā skvoša turnīrā piedalījās 68 no 69 pieteiktajiem sportistiem, vēsta turnīra organizatori.

Jānis Plūme ir bijis četrkārtējs Latvijas junioru čempions, bet pieaugušo čempionātā viņam šis ir pirmais tituls. Jānis Plūme finālā pārspēja iepriekšējā gada Latvijas čempionu Andreju Sautinu ar 3:0, revanšējoties par zaudējumu finālā pērn. Šāds pats rezultāts – 3:0 – arī finālspēlē sievietēm, Baibai Lullei pārspējot savu audzēkni jelgavnieci Lauru Annu Badūni.

Sievietēm viss pjedestāls jelgavniecēm – arī bronza, kuru izcīnīja 15 gadu vecā Sonora Liepa, kas arī ar 3:0 pārspēja citu juniori – rīdzinieci Eviannu Majori, kuras 4. vieta ir viņas augstākais sniegums Latvijas čempionātos. Vīriešiem bronza jēkabpilietim Aivaram Lucijanovam, kas šobrīd vairāk uzturas Rīgā, kur pats trenējas un trenē jaunos skvoša spēlētājus.

Latvijas čempionu tituls vīriešiem tiek izcīnīts M Open grupā, kurā startēja 24 spēlētāji, tostarp visi reitinga līderi. Sievietēm Latvijas čempiones tituls tika izcīnīts W Open grupā, kurā startēja 11 dalībnieces.

Uzvarētāji tika noskaidroti arī dāmām W2 un vīriešiem M2 kategorijā.

W2 grupā 1.- 4. vietas izcīņa izvērtās starp juniorēm. Uzvara sīvos piecos geimos bijušai pļaviņietei, tagad rīdziniecei Agnesei Annai Balčunai, kura, būdama jaunākā grupas dalībniece, spēja izcīnīties līdz finālam, kurā pārspēja gados vecāko juniori no Jelgavas Anni Maļarenko. Bronza jelgavniecei Emīlijai Malbārdei.

M2 grupā arī laurus plūca strauju progresējošais Rīgas juniors Renārs Strods, finālā pārspējot Kārli Ruģēnu. Bronza čempionāta gados pieredzējušākajam spēlētājam Inesim Lūkinam, kura spēles stils ar daudz “dropa” sitieniem nav parocīgs daudziem spēlētājiem.

Latvijas Skvoša federācijas valdes priekšsēdētājs Māris Macijevskis atzīmēja lielo junioru aktivitāti pieaugušo čempionātā un izteica cerību, ka, skvošam kļūstot par olimpisko sporta veidu, iespējams, kādam no tagadējiem junioriem varētu izdoties nokļūt uz olimpiskajām spēlēm.

“Arī mūsu profesionālā spēlētāja Ineta Mackeviča, kura dzīvo un trenējas ASV, minējusi, ja būs iespēja, labprāt startētu Losandželosas olimpiskajās spēlēs 2028. gadā,” piebilda Māris Macijevskis.

“Jau pēc 2024. gada olimpiskajām spēlēm Latvijas skvoša spēlētāji arī varēs pretendēt uz lielāku atbalstu olimpisko sporta veidu programmās. Cerams, ka skvošs arī kļūs atpazīstamāks un tam būs arī vairāk pieejams finansējums,” komentēja Māris Macijevskis.

Latvijas čempionātu skvošā organizēja Latvijas Skvoša federācija ar valsts budžeta līdzekļu līdzfinansējumu (Latvijas Sporta federāciju padome), Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas un privāto atbalstītāju atbalstu.