Hokejs
2023. gada 31. oktobris, 14:35

Nelaimes gadījums? Slepkavība? Hokejista briesmīgā nāve laukumā rada nopietnus jautājumus

Jauns.lv

Traģēdija Lielbritānijas hokeja čempionātā, kad pēc smagas traumas bojā gāja Notingemas “Panthers” uzbrucējs Ādams Džonsons, izraisījusi asas debates, vai nāvējošais sitiens ar slidu bija nejaušība vai krimināli sodāma rīcība.

Ilggadējais Nacionālās hokeja līgas (NHL) “sliktais zēns” Šons Eiverijs — kura izgājienu dēļ savulaik NHL pieņēma tā dēvēto “Eiverija noteikumu”, kas spēlētājam aizliedza stāvēt pretinieka vārtsarga priekšā ar seju pret viņu un tīši, nesportiski traucēt — ir pārliecināts, ka Mets Petgreivs tīšām centās izraisīt sadursmi ar Džonsonu, kaut gan viņa mērķis nebija kādu nogalināt.

31 gadu vecais Šefīldas “Steelers” spēlētājs Petgreivs, kuram ir ļoti rupja spēlētāja slava, ar Austrumu cīņas cienīgu spērienu pa kaklu nāvējoši traumēja 29 gadus veco Džonsonu astoņu tūkstošu šokēto skatītāju acu priekšā Šefīldas ledus hallē.

Bijusī kanādiešu hokeja zvaigzne Eiverijs uzskata, ka Petgreivs pilnīgi noteikti gribēja izraisīt sadursmi ar Džonsonu, kaut gan atteicās notikušo saukt par slepkavību, kā to pieļāva “Fox” raidījuma vadītājs Džese Voterss, kurš Petgreivu nodēvēja par “netīru spēlētāju” un notikušo — par kaut ko tādu, kas izskatās pēc slepkavības.

“Tas ir ļoti bīstams vārds, lai ar to mētātos. Es skatījos [ierakstu], tas ir briesmīgi. To ir grūti skatīties,” atzina Eiverijs. “Vai šis puisis izdarīja ļoti neparastu kustību. Vai es uzskatu, ka viņš gribēja izraisīt sava veida kontaktu? Neapšaubāmi.” Taču viņš to nesauktu par slepkavību. “Vai es uzskatu, ka viņš pamodās un sev teica: “Šodien es kādu nogalināšu”? Nē.”

Viņš piekrita intervētāja viedoklim, ka hokejisti nemēdz pacelt kāju ar slidu pret citu cilvēku galvu. “Jā, tas bija neparasti. Es redzēju kājas kustību, un tā nedrīkstēja atrasties tur, kur bija. Taču tas nav pierādāms pārkāpums, kā var pierādīt, kāds bija nolūks?” viņš vaicāja.

Viņš norādīja, ka no titāna izgatavotie mūsdienu slidu asmeņi ir daudz asāki un bīstamāki nekā pirms 20 gadiem, kad lietoja tikai tēraudu.

Savukārt bijušais Filadelfijas “Flyers” un Dalasas “Stars” aizsargs Kriss Terjēns ir kategoriskāks un uzskata, ka līgai vispār ir jāaptur darbība uz iespējamās slepkavības izmeklēšanas laiku. “Tas, ko es redzēju, mani burtiski šokēja un izraisīja nelabumu. Tas izskatījās tīši. Tas bija Kung-fu spēriens. Manas acis nemelo, pasakiet, ka kļūdos,” viņš paziņoja.

Petgreivs bija Lielbritānijas Elites hokeja līgas (EIHL) visrupjākais spēlētājs, pagājušajā sezonā nopelnot 129 soda minūtes, vēsta “EuroHockey”. Savukārt Ziemaļamerikā viņš bija daudzas reizes diskvalificēts par rupju spēli.

Profesionālajā hokejā ir bijuši gadījumi, kad sadursmē ar slidu spēlētāji gūst smagas traumas. Iespējams, slavenākais gadījums notika 1989. gada 22. martā, kad Bufalo "Sabres" un Sentluisas "Blues" spēlē Stīva Tatla un Uves Krupa sadursmē Tatla slida trāpīja "Sabres" vārtsarga Klinta Malarčuka kaklam, pārgriežot artēriju. Par laimi, vārtsarga dzīvību izdevās izglābt. Vēlāk viņš izteicās, ka tobrīd viņa doma bija, ka nedrīkst nomirt savas mammas acu priekšā.

2008. gada 10. februārī pēc kakla artērijas pārgriešanas paveicās dzīvam palikt arī "Florida Panthers" slovāku hokejistam Ričardam Zednikam pēc sadursmes ar savu komandas biedru Oli Jokinenu.

Pēc traģēdijas EIHL paziņoja, ka “stingri iesaka” kakla aizsargus visās hokeja spēlēs lietot jau tagad, bet no 2024.gada 1.janvāra tas būs obligāti. Līdz šim Lielbritānijā bez kakla aizsargiem spēlētāji drīkstēja doties laukumā pēc 18 gadu sasniegšanas.

29 gadus vecais Džonsons savulaik Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Pitsburgas "Penguins" komandā aizvadīja 13 spēles, lielākoties spēlējot fārmklubā Amerikas hokeja līgā (AHL) Vilksbāres/Skrentonas "Penguins". "Penguins" sistēmā viņš spēlēja kopā ar Latvijas uzbrucēju Teodoru Bļugeru.

AHL Džonsons spēlēja arī Ontārio "Reign" un Alentaunas "Lehigh Valley Phantoms" komandās, bet Eiropā pārstāvēja "Panthers", Augsburgas "Panther" un Malmes "Redhawks" vienības.