foto: Zane Bitere/LETA
Sporta federāciju padome neatbalsta IZM plānu mainīt finansējuma piešķiršanas modeli
Citi sporta veidi
2023. gada 27. oktobris, 08:31

Sporta federāciju padome neatbalsta IZM plānu mainīt finansējuma piešķiršanas modeli

Jauns.lv/LETA

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) neatbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri no nākamā gada mainīt sporta pārvaldības modeli, kas paredz citādāku finansējuma piešķiršanas kārtību, vēsta LSFP.

Pagājušajā nedēļā IZM pauda ieceri mainīt sporta pārvaldības modeli, ieviešot ministrijas "aģentūru", kas piešķirtu finansējumu sporta federācijām, kā arī LSFP un Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK). IZM plāno ieviest pārmaiņas jau no nākamā gada 1. janvāra. IZM uzsvēra, ka tas sporta pārvaldības modelī samazinās administratīvās izmaksas sporta nozares pārvaldībā, ietaupīto finansējumu novirzot sportistiem.

LSFP rosinātajā sanāksmē tikās vairāk nekā 50 federāciju pārstāvji, kuri vienprātīgi iebilda, ka veids, kādā lēmumi par valsts budžeta finansējuma sadalījumu un piešķiršanu šobrīd tiek virzīti pieņemšanai valdībā un Saeimā, ir sasteigts, nepārskatāms, ar nozari neizdiskutēts un nesaskaņots.

Tāpat LSFP paziņojumā norādīts, ka kavēšanās un neskaidrības par finansējuma piešķiršanu 2023. gadā un plānotās izmaiņas valsts finansējuma piešķiršanas kritērijos nākamajam periodam tikai divus mēnešus pirms finanšu gada sākuma apdraud plānoto sporta nozares darbību un uzliek slogu sporta federācijām, kā arī rada nestabilitāti, neskaidrību un haosu nozarē.

"Iebildumus primāri raisa plānotā finansējuma piešķiršana un sadalījums pēc jauniem, sporta federācijām un sporta organizācijām vēl nezināmiem un ar tām neizdiskutētiem kritērijiem, kā arī izskanējusī informācija par mainītu prioritāri atbalstāmo sporta federāciju skaitu un šobrīd neskaidru prioritāro sporta federāciju noteikšanu," skaidro LSFP prezidents Einars Fogelis.

Vienlaikus LSFP sanāksmē sporta federāciju pārstāvji norādīja arī uz citiem nerisinātiem nozares jautājumiem - pretrunām starp bērnu un jauniešu sportu un sporta masveidību kā noteikto prioritāti, un vienlaikus - regulāru, lielu, finansiāli ietilpīgu pasākumu finansēšanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī ilgstošo finansējuma avotu samazināšanos sporta attīstībai Latvijā.

Tāpat sanāksmē Latvijas atzītās sporta federācijas vienojās par nepieciešamību izveidot krīzes vadības grupu, tajā iesaistot dažādu sporta veidu novirzienu federāciju pārstāvju, kas varētu turpmāk iesaistīties sarunās ar IZM, valdību un Saeimu.