foto: ddp/CTK / Vida Press
Krievijā dzīvojošā daiļslidošanas zvaigzne Drobjazko tiesāsies par atņemto Lietuvas pilsonību
Pazīstamie daiļslidotāji, kas savā sportista karjerā pārstāvēja Lietuvu - Povils Vanags un Margarita Drobjazko.
Sporta zvaigznes
2023. gada 23. oktobris, 17:56

Krievijā dzīvojošā daiļslidošanas zvaigzne Drobjazko tiesāsies par atņemto Lietuvas pilsonību

Jauns.lv/LETA

Viļņas administratīvā apgabaltiesa pieņēmusi izskatīšanai apelāciju, kuru iesniegusi Krievijā dzīvojošā daiļslidotāja Margarita Drobjazko par Lietuvas prezidenta Gitana Nausēda rīkojumu, ar kuru viņai tiek atņemta izņēmuma kārtā piešķirtā Lietuvas pilsonība.

Tiesa pirmdien paziņoja, ka Drobjazko Nausēdas rīkojumu apstrīd kā nepamatotu un "atbilstības, skaidrības un pietiekamības" principiem neatbilstošu.

Daiļslidotāja sūdzībā tiesai uzstāj, ka neatbilst Pilsonības likumā izklāstītajiem apstākļiem, kuru dēļ var atņemt pilsonību. Viņa apgalvo, ka neapdraud Lietuvas nacionālo drošību un publiski nepauž un nav paudusi atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas drošību.

Viņa arī lūgusi tiesu apturēt prezidenta dekrētu, norādot, ka tā palikšana spēkā tiesvedības laikā viņai nodarīs būtisku un neatgriezenisku kaitējumu, jo nevarēs baudīt Lietuvas pilsoņiem pieejamās tiesības. Tiesa gan šo lūgumu noraidīja.

Drobjazko svētdien vietnē "Instagram" paziņoja, ka tiesa ir devusi Lietuvas prezidenta kancelejai laiku līdz 30. oktobrim iesniegt visus nepieciešamos materiālus.

Jau vēstīts, ka septembra vidū Nausēda parakstīja rīkojumu un pilsonības atņemšanu Drobjazko.

Drobjazko, kas ir dzimusi Krievijā, 1993. gadā izņēmuma kārtā par nopelniem sportā tika piešķirta Lietuvas pilsonība. Drobjazko kopā ar vīru un daiļslidošanas partneri Povilu Vanagu Lietuvu ir pārstāvējusi dažādās sacensībās.

Jūnijā Seima deputātu grupa vērsās Iekšlietu ministrijā, ierosinot Drobjazko atņemt Lietuvas pilsonību. Viņi lūdza izvērtēt pamatojumu Lietuvas pilsonības atņemšanai daiļslidotājai saskaņā ar likuma grozījumiem, kas ļauj atņemt izņēmuma kārtā piešķirto pilsonību personai, kuras rīcība apdraud Lietuvas vai tās sabiedroto drošības intereses un tādējādi grauj valsts reputāciju. Šie likuma grozījumi stājās spēkā martā.

Jūlijā Lietuvas Valsts drošības departaments secināja, ka Drobjazko nerada draudus valsts drošībai.

Septembrī publiskotajā atklātajā vēstulē Drobjazko uzsvēra, ka nav saistīta ar Krievijas propagandu un nes "kultūras un laipnības gaismu".

Pilsonības likuma grozījumi tika sagatavoti, reaģējot uz pagājušajā vasarā izcēlušos sašutumu par Drobjazko un viņas vīra un daiļslidošanas partnera Vanaga rīcību, kad viņi augustā piedalījās šova programmā Krievijas pilsētā Sočos. Izrādi organizēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, bijusī daiļslidotāja Tatjana Navka.

Olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka.

gallery icon

Pēc Drobjazko un Vanaga uzstāšanās Sočos Nausēda atņēma viņiem 2000.gadā piešķirto Lietuvas valsts apbalvojumu - Ģedimina ordeņa Bruņinieka krustu.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon