foto: Dubreuil Corinne/Abaca/Sipa USA/ Vida Press
Ostapenko pietuvojas WTA ranga pirmajam desmitniekam
Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko.
Citi sporta veidi
2023. gada 23. oktobris, 09:42

Ostapenko pietuvojas WTA ranga pirmajam desmitniekam

Jauns.lv/LETA

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko pirmdien Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) pasaules rangā ir pakāpusies par vienu vietu un ieņem 13. pozīciju.

Ostapenko iepriekšējā nedēļā nespēlēja, bet viņas iekrāto punktu starpība līdz pirmajam desmitniekam samazinājusies līdz 160, ko latviete var iekrāt, sekmīgi nospēlējot "WTA Elite trophy" sacensībās Ķīnā

Par divām vietām zemāk ir Darja Semeņistaja, ieņemot 131. vietu, bet 11 vietām - Daniela Vismane (360.). Diāna Marcinkēviča pakāpusies par vienu vietu (372.), Anna Ozerova - par deviņām (1025.), Margarita Ignatjeva - par trijām (1213.), bet Valerija Kargina - par piecām (1297.). Tāpat rangā pēc ilgāka laika atgriezusies pagājušajā nedēļā "W15" turnīrā Ēģiptē uzvarējusī Kamilla Bartone, kura ieņem 1394. vietu.

Turnīru no kvalifikācijas sākusī Bartone, kura pēc gada laikā negūtiem punktiem bija pametusi WTA vienspēļu rangu, finālā ar rezultātu 7-5, 2-6, 7-5 uzvarēja ar trešo numuru izsēto mājinieci Azizu Abdelu (WTA 572.). Spēle, kuras trešajā setā Bartone atspēlēja divas mačbumbas, norisinājās aptuveni trīs stundas. Ieskaitot kvalifikāciju, līdz fināla sasniegšanai Bartone izcīnīja septiņas uzvaras.

Par uzvaru turnīrā Bartone nopelnīja desmit WTA ranga punktus. Bartone pagājušajā gadā bija sasniegusi 348. vietu rangā. ITF līmenī 21 gadus vecajai Bartonei šis ir otrais tituls karjerā un pirmais pēc trīs gadu pauzes.

Bartone pagājušajā vasarā paziņoja, ka ieturēs pauzi tenisā. Pērn novembrī viņa aizvadīja nepilnus divus mačus W-15 turnīros Tunisijā, bet šī gada aprīlī izstājās Stambulas W-60 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā, kopš tā laika nespēlējot.

Pirms trīs gadiem Bartone paziņoja, ka lūko iegūt Vācijas pilsonību, lai nākotnē pārstāvētu šīs valsts izlasi, taču starptautiskos turnīros viņa joprojām piedalās kā Latvijas sportiste. Šajā pašā turnīrā viņa uzvarēja dubultspēļu sacensībās. 

Tikmēr Diāna Marcinkēviča līmeni augstākajā Faru W-25 turnīra dubultspēļu sacensībās sestdien aizvadīja trīs spēles, pirmajās divās no tām uzvarot supertaibreikā, bet finālā piedzīvojot zaudējumu. Par fināla sasniegšanu viņa nopelnīja 30 WTA dubultspēļu ranga punktus.

Joprojām WTA pirmā ir neatkarīgā sportiste Arina Sabaļenka, otrā - poliete Iga Švjonteka un trešā - amerikāniete Korija Gofa. Jeļena Ribakina no Kazahstānas ir pakāpusies uz ceturto vietu, apsteidzot ASV sportisti Džesiku Pegulu, bet divas vietas augstāk ir čehiete Markēta Vondroušova, kura ieņem sesto vietu. Septītā joprojām ir tunisiete Onsa Žabēra, par vienu vietu pakāpusies un astoto pozīciju ieņem čehiete Karolīna Muhova, devītā ir trīs vietas zemāk esošā grieķiete Marija Sakari, bet uz desmito vietu, pakāpjoties par trim vietām, ir pārcēlusies čehiete Barbora Krejčīkova, izspiežot no labāko desmitnieka francūzieti Karolīni Garsiju, kura piedzīvojusi desmit vietu kritumu un ieņem vien 20. vietu.

Dubultspēļu rangā Ostapenko ir noslīdējusi sešas vietas zemāk, ieņemot 36. vietu. Divas vietas zemāk ir Vismane (178.), sešas - Marcinkēviča (218.), trīs - Semeņistaja (232.), bet 11 vietas augstāk ir Ignatjeva (807.). Ozerova ir piedzīvojusi 12 vietu kritumu (1045.), pakāpusies par divām vietām ir Denīza Marcinkēviča (1085.), septiņas vietas augstāk ir Kamilla Bartone (1394.) un Marija Semeņistaja (1489.). Savukārt no ranga ir izkritusi Līga Dekmeijere.

Līderes ir amerikānietes Pegula un Gofa, kuras pakāpušās par trim vietām uz augšu.

Aļona Ostapenko šonedēļ Ķīnā otru nozīmīgāko pasaules sieviešu tenisa sezonas noslēguma sacensību "WTA Elite Trophy" grupu turnīrā tiksies ar mājinieci Dženu Cjiņveņu un horvātieti Donnu Vekiču.

Ostapenko, kura WTA rangā ieņem 13. vietu un sacensībās izsēta ar trešo numuru, grupā spēlēs kopā ar Dženu Cjiņveņu (WTA 19.) un Vekiču (WTA 24.).

Maču ar Vekiču paredzēts aizvadīt trešdien.

Līdzšinējā vienīgajā spēlē 2017. gada Sanktpēterburgas turnīra 1/16 finālā pārāka ar 6-0, 6-4 bija horvātiete.

Savukārt ķīnietei Ostapenko ir zaudējusi divreiz - pagājušā gada "US Open" pirmajā kārtā (3-6, 6-3, 4-6) un šogad Abū Dabī sacensību astotdaļfinālā (6-7 (10:12), 1-6).

Pasaules astoņas spēcīgākās tenisistes sezonas beigās piedalās WTA finālturnīrā, bet nākamās 11 spēcīgākās, kā arī viena īpašā ielūguma īpašniece - "WTA Elite Trophy" turnīrā, kas kopš 2015. gada notiek Džuhai.

Ostapenko šāda ranga turnīrā debitēs, taču 2017. gadā viņa piedalījās WTA finālturnīrā, trīs spēlēs izcīnot vienu uzvaru.

2017. gadā "WTA Elite Trophy" sacensībās spēlēja Anastasija Sevastova, tiekot līdz pusfinālam, bet gadu vēlāk viņa grupu turnīrā svinēja vienu uzvaru divās spēlēs.

Iepriekšējos trīs gados sacensības nenotika.

Džuhai notiks arī dubultspēļu sacensības, kurās startēs seši dueti. Viņu vidū būs arī Ostapenko pastāvīgā pāriniece ukrainiete Ļudmila Kičenoka, kura šoreiz spēlēs kopā ar norvēģieti Ulriki Eikeri. Viņas izsētas ar ceturto numuru.

Turnīrs Džuhai cietā seguma kortos notiks no 24. līdz 29. oktobrim.