foto: REUTERS/SCANPIX
Forma var būt pārejoša, klase — mūžīga! Ronaldu un Mbapē gūst pa diviem vārtiem, Portugāle un Francija spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā
Saule, lietus vai sniegs — Krištianu Ronaldu meistarība spīd jebkuros laikapstākļos
Futbols
2023. gada 14. oktobris, 00:44

Forma var būt pārejoša, klase — mūžīga! Ronaldu un Mbapē gūst pa diviem vārtiem, Portugāle un Francija spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā

Jauns.lv/LETA

Pateicoties superzvaigzņu Krištianu Ronaldu un Kiljana Mbapē diviem gūtiem vārtiem, Portugāles un Francijas futbola izlases piektdien ar uzvarām nodrošināja ceļazīmes uz 2024.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kur tām pievienosies arī Beļģija.

Portu notikušajā spēlē Portugāle ar 3:2 (2:0) pārspēja Slovākiju, Francija Amsterdamā ar 2:1 (1:0) pārspēja Nīderlandi, bet Beļģija Vīnē ar 3:2 (1:0) salauza Austrijas pretestību.

Ronaldu atkal nodrošina Portugālei finālturnīru

Portugāles un Slovākijas spēles 18.minūtē pēc Brunu Fernandeša augstas piespēles uz vārtu priekšu precīzi ar galvu sita Gonsālu Ramušs, bet 29.minūtē 11 metru soda sitienu realizēja Ronaldu. 

Otrajā puslaikā, 69.minūtē, Dāvis Hanko pārsteidza portugāļus ar zemu sitienu no distances un vienus vārtus atguva, bet trīs minūtes vēlāk Fernandeša piespēlētajai bumbai kāju pielika Ronaldu - 3:1. Desmit minūtes pirms pamatlaika beigām Stanislavs Lobotka vēlreiz samazināja portugāļu pārsvaru.

Vēl J apakšgrupā Bosnija un Hercegovina viesos ar 2:0 (2:0) uzvarēja Lihtenšteinu, vārtus gūstot Amaram Rahmanovičam un Miroslavam Stevanovičam. Tikmēr Islande mājās cīnījās neizšķirti 1:1 (1:0) ar Luksemburgu, šo komandu rindās ar gūtiem vārtiem izceļoties attiecīgi Orri Oskarsonam un Gersonam Rodrigesam.

Pēc septiņām spēlēm maksimāli iespējamo 21 punktu guvusi Portugāle, 13 punkti ir Slovākijai, 11 - Luksemburgai, deviņi - Bosnijai un Hercegovinai, septiņi - Islandei, bet Lihtenšteina ir bešā.

Mbapē spīd milžu cīņā

Francijas un Nīderlandes spēles septītajā minūtē pēc Žonatana Klausa centrējuma Mpabē no tuvas distances raidīja bumbu tīklā. Vadībā francūži nostiprinājās 53.minūtē, kad pēc saspēles ar Adrjēnu Rabio ar meistarīgu sitienu no distances bumbu vārtos raidīja Mbapē.

Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas septiņas minūtes Kvilindči Hartmans ieskrēja soda laukuma un no tuvas distances guva vārtus, izceļoties savā debijas mačā - 1:2.

Vēl B apakšgrupā Grieķija viesos ar rezultātu 2:0 (2:0) uzvarēja Īriju. Vārtus viesiem guva Georgs Jakumakis un Georgs Mazurs.

Francijai sešās spēlēs ir maksimāli iespējamie 18 punkti, tālāk ar 12 punktiem ir Grieķija, deviņus piecās spēlēs guvusi Nīderlande, trīs punkti ir Īrijai, bet Gibraltārs zaudējis visās piecās cīņās.

"Sarkanajiem velniem" būs vēl viena iespēja pacīnīties par pirmo titulu

Savukārt Beļģijas un Austrijas spēles 12.minūtē Dodi Lukebakio ielauzās soda laukumā un raidīja bumbu vārtos, panākdams 1:0 beļģu labā. Otrajā puslaikā pēc nospēlētām desmit minūtēm, izspēlējot soda sitienu, Lukebakio sistā bumba rikošetā nonāca mērķī, bet trīs minūtes vēlāk trešo reizi austriešus pārspēja Romelu Lukaku.

Mača 73.minūtē Konrāds Laimers ar sitienu ārpus soda laukuma panāca 1:3. Beļģu nedienas turpinājās, jo 78.minūtā savu otro dzelteno kartīti mačā saņēma Amadu Onanā, bet 84.minūtē Marcels Sabicers realizēja austriešiem 11 metru soda sitienu. Neskatoties uz to, beļģi uzvaru nosargāja un nodrošināja vietu finālturnīrā.

Pirms tam šajā apakšgrupā Igaunija mājās ar 0:2 (0:2) zaudēja Azerbaidžānai, kuras labā pirmajā puslaikā vārtus guva Turals Bairamovs un Ramils Šejdajevs.

F apakšgrupā 16 punkti sešās spēlēs ir Beļģijai, 13 punktus guvusi Austrija, seši punkti piecos dueļos ir Zviedrijai, četrus iekrājusi Azerbaidžāna, bet vienu - Igaunija.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024.gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024.gada 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.