Citi sporta veidi
2023. gada 27. septembris, 05:15

"Es turnīros nekrāpjos ar anālajām bumbiņām!" — apgalvo skandalozais amerikāņu šaha "brīnumbērns"

Jauns.lv

Amerikāņu lielmeistars Hanss Nīmans noliedz apgalvojumus, ka sensacionālai uzvarai pret pasaules spēcīgāko šahistu viņš būtu krāpies ar vibrējošu seksa rotaļlietu.

20 gadus vecais Nīmans tieši pirms gada 5. septembrī nokļuva milzīga skandāla centrā, kad "Sinquefield Cup" turnīrā ASV Misūri štata Sentluisā jaunais amerikāņu talants, būdams spēlētājs ar dalībnieku viszemāko reitingu, pieveica pēdējās desmitgades planētas spēcīgāko šahistu Magnusu Kārlsenu, pārtraucot Kārlsena 53 uzvaru sēriju, turklāt čempions spēlēja ar baltajām figūrām.

Tajā pašā dienā, sperot augsta līmeņa profesionāļu turnīros bezprecedenta soli, Kārlsens izstājās, nesniedzot nekādus komentārus, taču tvītā citēja slavenā portugāļu trenera Žuzē Mourinju izteicienu: “Ja es runāšu, nokļūšu lielās nepatikšanās.”, netieši norādot uz Nīmana krāpšanos. Savukārt pēc 3 dienām pasaules lielākā šaha tiešsaistes platforma “Chess.com” apstiprināja, ka bloķējusi Nīmanu par krāpšanos tiešsaistes spēlēs. Skandāls saasinājās pēc divām nedēļām, kad abi šahisti tam tikās “Julius Baer Generation Cup” tiešsaistes turnīrā, taču Kārlsens pameta maču uzreiz pēc otrā gājiena, publiski paziņojot, ka "nespēlēs pret cilvēkiem, kuri pagātnē ir atkārtoti krāpušies".

“Tas ir ļoti demoralizējoši tikt apsūdzētam krāpšanā pēc tās uzvaras,” viņš pirmdien atzina slavenās britu televīzijas personības Pīrsa Morgana raidījumā “Piers Morgan Uncensored”. “Tā mēdz notikt, un es daudz iemācījos pa šo laiku, un tas patiešām man deva ļoti svarīgas mācības par dzīvi un šahu.”

Uz Morgana tiešo jautājumu, vai viņš nekrāpās, Nīmans atbildēja: “Protams, nē”, kamēr blakus sēdošais advokāts smaidīja. Morgans nelikās mierā: “Lai ieviestu skaidrību par konkrētiem apgalvojumiem — vai jebkad, spēlējot šahu, esat izmantojis anālās bumbiņas?” — “Jūsu ziņkārība man rada zināmas bažas, varbūt esat personiski ieinteresēts, taču varu jums pateikt, ka nē.”

“Tātad kategoriski nē?” — “Protams, — kategoriski nē!”

Pērn novembrī “Chess.com” paziņoja, ka Nīmans tiešsaistes spēlēs ir krāpies vairāk nekā 100 reižu. "Mēs esam atklājuši, ka Nīmans visticamāk ir krāpies vairāk nekā 100 tiešsaistes šaha spēlēs, tostarp vairākos pasākumos ar naudas balvām," toreiz paziņoja šaha platforma. Tomēr "Chess.com" paziņoja arī to, ka tai nav pierādījumu, ka Nīmans būtu krāpies klātienes spēlēs, un vēlāk atjaunoja Nīmana dalību platformā.

Pats Nīmans atzīst savu krāpšanos vietnē "Chess.com", kad viņš bija vecumā no 12 līdz 16 gadiem, taču noliedz jaunākās apsūdzības, apgalvojot, ka vajadzības gadījumā ir "gatavs spēlēt kails".

Šā gada jūnijā ASV Federālā tiesa noraidīja Nīmana prasību par 100 miljoniem ASV dolāru pret viņu krāpšanā apvainojošajām pusēm, tostarp Kārlsenu. Savukārt Nīmans sociālajos medijos pauda gandarījumu, ka “prasība pret Magnusu Kārlsenu un “Chess.com” ir atrisināta abpusēji pieņemamā veidā, un es atgriežos “Chess.com”. Ceru sacensties pret Magnusu šahā, nevis tiesā.” Intervijā Pīrsam Morganam Nīmana advokāts atteicās sniegt sīkāku informāciju, vai Nīmans saņēma kaut kādu kompensāciju.

Pēc skandāla Nīmans turpina piedalīties sacensībās, taču nedaudz zaudējis savu reitingu, kamēr Kārlsens šogad nolēma neaizstāvēt savu pasaules čempiona titulu un par jauno pasaules čempionu šahā aprīlī kļuva ķīnietis Dins Ližeņs, kurš pārspēja zem Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) karoga startējošo Janu Ņepomņaščiju. Kārlsens bija pasaules čempions kopš 2013. gada.