foto: Instagram@drobiazko_margarita
Lietuvā daiļslidotājai par Krievijas agresijas atbalstu aicina atņemt pilsonību
Margartia Drobiazko un viņas vīrs Povils Vanagas.
Citi sporta veidi
2023. gada 14. septembris, 13:21

Lietuvā daiļslidotājai par Krievijas agresijas atbalstu aicina atņemt pilsonību

Jauns.lv

Lietuvas sabiedrības uzmanību jau ilgstoši pievērsusi daiļslidošanas pārstāves Margaritas Drobjazko nostāja Krievijas agresijas jautājumā, un šodien, 14. septembrī, Lietuvas Pilsonības lietu komisija rīkoja ārkārtas sēdi, pēc kuras pieņēma lēmumu ierosināt Valsts prezidentam Gitanam Nausėdam atņemt sportistei pilsonību. Lietuvas pilsonība Drobjazko, kura pašlaik dzīvo un strādā Krievijā, tika piešķirta 1993. gadā.

"Komisija pieņēma lēmumu ierosināt Lietuvas prezidentam atņemt Drobjazko pilsonību, jo viņa publiski paudusi atbalstu Krievijai, kas tiek traktēta kā Lietuvai, Eiropas Savienības valstīm un to sabiedrotajiem naidīga valsts," sacīja komisijas priekšsēdētājs Prans Žukausks.

Par lēmumu ierosināt prezidentam atņemt sportistam pilsonību izteicās visi astoņi sēdē esošie komisijas deputāti.  "Šis ir pirmais šāda veida lēmums, tas veido precedentu nākotnei," sacīja Žukausks.

Drobjazko tiek pārmests, ka viņa un viņas vīrs Povils Vanags vairākkārt parādījās Krievijas prezidenta preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas, bijušās daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotajos ledus šovos Krievijā. Pēc tā, augusta sākumā Lietuvas prezidents Nausēda pēc Apbalvošanas komisijas priekšlikuma parakstīja dekrētu, ar kuru no Lietuvas Lielkņaza Ģedimina ordeņa laureātu saraksta svītro slidotāju pāri Drobjazko un Vanagu.

Olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka.

gallery icon

“Pašiem šoviem, kuros viņa piedalās, protams, nav nekāda sakara ar režīmu, bet tika vērtēts plašāks konteksts – šovu rīkotāji, viņu statuss, stāvoklis Krievijas valstī un tā režīma kontekstā. Zinot, ka kultūra un māksla ir maigā vara, kas ir Krievijas politikas sastāvdaļa, ciešas attiecības ar šādām personām liecina par cilvēka attieksmi," skaidroja Pilsonības lietu komisijas priekšsēdētājs.

Pirms dažām dienām daiļslidotāja atklātā vēstulē vērsās pie komisijas deputātiem, noliedzot savu saistību ar Krievijas propagandu. “Es neesmu iesaistīta “propagandas” darbībā. Kopā ar vīru un nesavtīgo Lietuvas patriotu Povilu, cik vien varam, nesam kultūras un labestības gaismu, viņš un es," vēstulē pauda dejotāja. Taču šādi Drobjazko izteikumi komisijas sirdis neatkausēja.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon