"Spļāviens nācijas sejā!": Argentīna sodīs ārzemju futbola fanus par kādu savādu, taču ļoti kaitinošu rīcību
Brazīlijas kluba "Corinthians" fani tribīnēs plēš 1000 peso banknotes (ekrānuzņēmums no "Twitter")
Futbols
2023. gada 11. augusts, 13:43

"Spļāviens nācijas sejā!": Argentīna sodīs ārzemju futbola fanus par kādu savādu, taču ļoti kaitinošu rīcību

Jauns.lv

Argentīna ir apņēmusies sodīt ārzemju futbola fanus, kuri spēļu laikā dedzina vai plēš Argentīnas nacionālās valūtas peso banknotes, vēsta BBC.

Faniem, kurus pieķers publiski šādi izrīkojamies ar Argentīnas valūtu, draudēs līdz 30 dienu cietumsods. Ja fani neliksies mierā, nepatikšanas jau var draudēt viņu klubiem.

Šāda neparasta rīcība ir kļuvusi par ierastu veidu, kā citu Latīņamerikas valstu klubu fani Argentīnā izsmej vietējo klubu līdzjutējus, parādot peso nevērtīgumu. Banknošu plēšanu īpaši iecienījuši Brazīlijas un Čīles klubu līdzjutēji.

Iespējams, šādu nepieklājīgu rīcību rada arī vienkārša skaudība, jo Argentīnas futbola izlase 2022. gadā kļuva par pasaules čempioni, kamēr Brazīlija izstājās jau ceturtdaļfinālā, bet Čīle vispār nekvalificējās finālturnīram. Savukārt 2021. gadā Argentīna uzvarēja Dienvidamerikas čempionātā "Copa America", finālā Riodežaneiro pārspējot Brazīliju, kamēr Čīle izlidoja jau ceturtdaļfinālā. Arī Dienvidamerikas galvenajā klubu turnīrā "Copa Libertadores" tieši Argentīnas un Brazīlijas klubi ir sīvākie sāncenši.

Futbola fani Buenosairesas ielās priecājas par Argentīnas uzvaru Pasaules kausā

Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas ielas piepildīja gaviles pēc tam, kad valsts izlase dramatiskā finālmačā 11 metru pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 ...

gallery icon

Argentīnas Vardarbības sportā novēršanas aģentūra paziņojusi, ka šāda rīcība pārkāpj likumus, kas aizliedz kūdīšanu uz nekārtībām sporta pasākumos un provokācijas, kas vērstas uz sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Argentīna jau daudzus gadus piedzīvo ekonomikas likstas, bet inflācija strauji palielinās. Šogad gada inflācija pārsniedza 100% — pirmo reizi kopš hiperinflācijas beigām deviņdesmito gadu sākumā. Šā gada jūnijā tā sasniedza 115,6%, liecina Argentīnas statistikas pārvaldes dati. Strauji kritusies nacionālās valūtas vērtība, liekot centrālajai bankai februārī ieviest jaunu 2000 peso banknoti, kamēr viena eiro vērtība jau sasniegusi 314,49 peso.

Ekonomiskā krīzes radījusi arī politisko nestabilitāti, pērnvasar četru nedēļu laikā nomainoties trijiem ekonomikas ministiem.