Citi sporta veidi
2023. gada 4. augusts, 16:51

VIDEO: lēnākie 100 metri vieglatlētikas sacensību vēsturē? Somālijas pārstāves sniegums izraisa pat valstisku skandālu

Jauns.lv

No 28. jūlija līdz 8. augustam Ķīnas pilsētā Čendu tiek aizvadīta 31. Pasaules Vasaras universiāde. Sacensību dalībnieku vidū netrūkst augstākās raudzes studējošu sportistu, tāpēc uz šī fona jo īpaši izceļas Somālijas pārstāves Nasras Ali Abukaras parādītais sniegums 100 metru distancē.

Pasaules rekords 100 metros sievietēm ir 10,49 sekundes, ko tālajā 1988. gadā iespēja leģendārā amerikāniete Florence Grifita-Džoinere. Pēdējos gados viņas rezultātam spējušas pietuvoties jamaikietes Elaina Tomsone-Hēra un Šelija Anna Freizere-Praisa (10,54 un 10,60). Šie rezultāti ir tiešām iespaidīgi un Čendu neko tādu mēs, protams, nenovērosim, bet Nasras Ali Abukaras rezultāts – 21,81 sekunde – ir pilnīgi nesaprotams un jautājumus rosinošs, jo skrējēja neguva nekādus savainojumus un savā uzsāktajā tempā arī pabeidza distanci.

Jau no pirmajiem metriem kļuva skaidrs, ka Somālijas pārstāve nebūs īsti konkurētspējīga, un viņa finiša līniju šķērsoja 10,23 sekundes pēc uzvarētājas brazīlietes Gabrielas Morau.

Kā norāda speciālisti, 20 līdz 30 gadu veca sieviete 100 metrus varētu noskriet aptuveni 16-17 sekundēs, sportistes – krietni ātrāk. Nasras vieglatlētikas sacensībās sasniegtais rezultāts būtu ļoti slikts rezultāts pat ikvienā skolā, tāpēc ir vairāk nekā skaidrs, ka arī Somālijā bez īpašas piepūles varētu atrast virkni atbilstošu sieviešu, kas 100 metrus noskrietu krietni ātrāk nekā Nasras Ali Abukaras iespētais, vēsta “Insider”.

foto: ekrānuzņēmums no video
Jādomā, ka lielākā daļa pasaules iedzīvotāju varētu piecelties no dīvāna un noskriet 100 metrus ātrāk nekā to paveica Nasra Ali Abukara.

Neviļus sākas runas, kā šāds cilvēks vispār ir nonācis starptautiskās sporta sacensības pavisam citā kontinentā, jo par sportisti (vismaz ne konkrētajā disciplīnā) viņu diez vai drīkstētu dēvēt.

Somālija ir viena no pasaules trūcīgākajām valstīm un, kā jau daudzviet Āfrikas reģionā ierasts, korupcija valsts sektorā ir visai ierasta prakse. Izskatās, ka arī šeit pie vainas bijusi Nasras Ali Abukaras iegribu piepildīšana, jo, kā norāda Somālijas mediji, jaunā dāma ir Somālijas Vieglatlētikas federācijas priekšsēdētājas Hadijas Adanas Dahiras māsasmeita un ka viņai izdevies nokļūt Pasaules universiādē tikai un vienīgi radu būšanas dēļ.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Hadijas Adanas Dahiras "Facebook" kontā publicētā bilde ar mīļo māsasmeitu Nasru Ali Abukaru.

Somālijas sporta ministrs Mohameds Barre Mohamuds publiski atvainojies un licis no amata atstādināt Vieglatlētikas federācijas priekšsēdētāju. Turklāt oficiālajā dokumentā tiek norādīts, ka Nasra Ali Abukara nav ne sportiste, ne skrējēja, bet Hadijas Adanas Dahiras rīcībā saskatāma varas ļaunprātīga izmantošana, nepotisms un valsts vārda nomelnošana.

Komentētāji internetā gan iesmej, ka Hadijas Adana Dahira varētu nebūt mierā ar Sporta ministra rīkojumu, jo viņas ietekme ministrijā neesot mazāka par pašu ministru. Tāpat daudzi ir izbrīnīti, ka premjers Hamza Abdi Barre vien noskatās no malas uz šo Somālijas pazemojumu un vainīgo vidū neesot ticis iekļauts arī pats ministrs Barre Mohamuds.

Tāpat Mohamuds arī pavēstījis, ka Somālijā nav nemaz reģistrēta Universitāšu sporta asociācija, kam būtu jābūt saistītām ar šīm Universiādes sacensībām.

Tikmēr Somālijas Universitāšu asociācija savā paziņojumā norādījusi, ka tā nav sūtījusi skrējējus uz sacensībām, bet pēdējo dienu pasaulē apspriestākās skrējējas Nasras Ali Abukaras nonākšana Ķīnā ir Vieglatlētikas federācijas lēmums.