Citi sporta veidi
2023. gada 26. jūlijs, 12:22

VIDEO: atklāta Parīzes Olimpisko spēļu lāpa

Jauns.lv

Otrdien, 25. jūlijā, Parīzē, tika oficiāli atrādīta franču dizainera Matjē Lehanūra veidotā Parīzes Olimpisko spēļu lāpa. Dizainers atklāja, ka iedvesmu lāpas dizainam viņš smēlies no trim nākamā gada spēļu tēmām: vienlīdzības, ūdens un miera, vēsta CNN.

"Es gribēju, lai lāpa būtu ārkārtīgi tīra, ikoniska, tajā pat laikā vienkārša. Tik vienkārša kā defise un šķidra kā liesma,” paziņoja Lehanūrs.

Lāpas atklāšanā piedalījās Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs un izcilais Jamaikas sprinteris Useins Bolts.

Šampanieša krāsas lāpai sver gandrīz pusotru kilogramu, Ražotājs “ArcelorMittal” izmantos 100% pārstrādātu tēraudu, lai saražotu 2000 lāpu eksemplāru. Tas ir piecas reizes mazāk nekā iepriekšējās olimpiskajās spēlēs —, lai "samazinātu ražošanas ietekmi uz vidi", teikts paziņojumā.

Atklāta Parīzes Olimpisko spēļu lāpa. 25.07.2023.

Otrdien, 25. jūnijā, Parīzē, tika oficiāli atrādīta franču dizainera Matjē Lehanūra veidotā Parīzes Olimpisko spēļu lāpa. Šampanieša krāsas lāpai sver ...

gallery icon

Tā būs pirmā lāpa spēļu vēsturē, kas tiks izmantota gan Olimpiskajās spēlēs, gan paralimpiskajās spēlēs. Iepriekšējiem dizaina paraugiem ir līdzības, taču tie atšķiras pēc formas un krāsas. Tā ir daļa no organizācijas komitejas stratēģijas “veidot tiltus starp olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm”, teikts Parīzes 2024 prezidenta Tonija Estanjū ​​paziņojumā.

Lāpa tradicionāli tiks aizdegta Grieķijas antīkajā pilsētā Olimpijā, izmantojot saules gaismu, kas atstarots no paraboliskā spoguļa. Aptuveni 10 000 lāpas nesēju aizdegto lāpu nogādās no Grieķijas uz Franciju.

Olimpiskajai liesmai Parīzi vajadzētu sasniegt 2024. gada 26. jūlijā. Tā paliks iedegta līdz noslēguma ceremonijai. Pēc tam liesma tiks nodzēsta un no jauna iedegta uz paralimpiskajām spēlēm, kas notiks no 28. augusta līdz 8. septembrim.