foto: Artūrs Stiebriņš/Latvijas Volejbola federācija
Latvijas volejbolisti nodrošina vietu Sudraba līgas finālā
Latvijas volejbola izlase sasniegusi Eiropas Sudraba finālu.
Citi sporta veidi
2023. gada 29. jūnijs, 10:47

Latvijas volejbolisti nodrošina vietu Sudraba līgas finālā

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu volejbola izlase trešdien Jelgavā Eiropas Sudraba līgas turnīra pusfināla atbildes spēlē pārspēja Austriju un nodrošināja vietu finālā.

Latvijas volejbolisti bija pārāki ar rezultātu 3-0 (25:19, 25:21, 25:23), uzvaru summā nodrošinot jau pēc uzvarētā otrā seta.

Latvijas izlasē ar 13 punktiem rezultatīvākais bija Renārs Pauls Jansons, kurš trīs punktus guva blokā un tika atzīts par labāko spēlētāju komandā. Astoņi punkti bija Vladislavam Blumbergam, bet pa sešiem guva Romāns Saušs un Kristaps Šmits.

Austriešiem 16 punktus guva Mihaels Červinskis.

Latvija, salīdzinot ar spēli izbraukumā sāka ar tādu pašu sastāvu kā Grācā, tikai Šmita vietā laukumā devās Saušs.

Netveramajās servēs pārāki bija austrieši (5:2), bet Latvija bija nedaudz pārāka uzbrukumos (37:33) un blokā (11:7).

Latvijas izlases galvenais treneris Mihals Gogols atzīmēja, ka komanda labi sākusi spēli, gudri servējusi, labi spēlējusi uzbrukumā, tā panākot pārsvaru rezultātā. Piespēles varējušas būt labākas, un tas esot elements, kurā jāievieš izmaiņas, atzina treneris.

"Kopumā mēs savu darbu padarījām, sasniedzām finālu un esam priecīgi par to. Mēs labi spēlējām blokā. Sākām labi, tad mums bija sliktāki brīži un nevarējām tikt līdzi pretiniekiem, taču atgriezāmies savā līmenī. Man patīk, ka spēlējam gudri un nobrieduši. Un es redzu arī progresu, salīdzinot ar pagājušo gadu. Tagad mēs vairāk piedomājam pie tā, ko darām," Latvijas Volejbola federācija (LVF) citē Gogola teikto.

Latvijas izlases cēlājs Edvīns Skrūders piebilda, ka spēles kvalitāte bija tieši tik laba, lai pietiktu uzvarai ar 3-0, taču kopumā komanda varot spēlēt labāk, nekā to darījusi.

"Malā paliekot Šmitam, manās darbībās nekas daudz nemainījās. Katrs spēlētājs ir gatavs otru aizvietot, un ejam laukumā un cīnāmies kā komanda. Tas, ka mums ilgāk jāgaida līdz finālspēlēm, varētu būt par labu mums, jo mums būs vairāk laika atpūsties, taču jebkurā gadījumā uzvarēs stiprākā komanda," stāstīja Skrūders.

Sestdien Grācā notikušajā pirmajā spēlē latvieši uzvarēja ar 3-0 (25:19, 25:19, 25:19).

Otrā pusfinālā tiekas Kipra un Ungārija. Finālspēles paredzētas 6. un 9.jūlijā.

Latvijas izlase pusfinālā iekļuva, četrās spēlēs izcīnot 12 punktus un uzvarot A grupā, bet Austrija B grupā ar septiņiem punktiem ieņēma otro vietu, abās spēlēs sīvā cīņā piekāpjoties grupas uzvarētājai Ungārijai (2-3, 0-3).

Pagājušajā gadā Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā abās spēlēs ar 3-1 un 3-2 pārāka bija Latvija.

A grupā Latvija trijos setos divreiz pieveica Kipru un Fēru salu volejbolistus.

Maijā Latvijas volejbolisti aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Igauniju, piedzīvojot zaudējumus ar 0-3 un 1-3.

Abu grupu divas labākās komandas iekļuva pusfinālā. Pusfināli, kā arī spēles par pirmo un trešo vietu notiks sava laukuma un izbraukuma spēļu formātā, uzvaru svinot labākajām vienībām divu maču summā.

Galvenajam trenerim Mihalam Gogolam Latvijas izlasē palīdz Raimonds Liniņš, kā arī divi Polijas treneri - trenera palīgs un statistiķis Adams Toločko un fiziskās sagatavotības treneris Andžejs Zahorskis.

Latvijas izlases sastāvs Eiropas Sudraba līgā:

cēlāji - Jānis Jansons (Jēkabpils "Lūši"), Edvīns Skrūders (Bukarestes "Rapid", Rumānija);

otrā tempa spēlētāji - Atvars Ozoliņš ("Frejus", Francija), Miks Jānis Ramanis (Brigama Janga Universitāte, ASV), Romāns Saušs ("Martigues", Francija), Kristaps Šmits (Galacas "Arcada", Rumānija);

diagonālie spēlētāji - Kristers Dardzāns (Loimā "Hurrikaani", Somija), Hermans Egleskalns ("Cambrai", Francija);

pirmā tempa spēlētāji - Vladislavs Blumbergs (Iraklijas OFI, Grieķija), Gustavs Freimanis ("Ajaccio", Francija), Jēkabs Dzenis (RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala");

"libero" spēlētāji - Kaspars Kronbergs (RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala"), Dāvis Melnis (Jēkabpils "Lūši").