foto: AP/Scanpix
Šveices hokejs tikšķ kā pulkstenis: ar ko tik draudīga un varena šīs valsts izlase?
Niko Hišīrs ir viens no labākajiem centra uzbrucējiem pasaulē, kurš vārtus met gan NHL, gan pasaules čempionātā.
Hokejs
2023. gada 23. maijs, 15:10

Šveices hokejs tikšķ kā pulkstenis: ar ko tik draudīga un varena šīs valsts izlase?

Jauns.lv

Latvijas izlasei savu vietu ceturtdaļfinālā būs jāizcīna pašiem, pēdējā grupas turnīra spēlē pret Šveici vajadzēs vismaz neizšķirtu pamatlaikā.

Pirms 27 gadiem Latvijas un Šveices hokejs bija apmēram vienās pozīcijās, esot pie pasaules čempionāta A grupas sliekšņa. Toreiz Oļega Znaroka vārtos iestumtā ripa mūs iecēla pasaules hokeja elitē uz daudziem jo daudziem gadiem. Toreiz, vēl ar vecā Rīgas “Dinamo” un padomju hokeja bagāžu, mēs sevi neuzskatījām sliktākās izejas pozīcijās. Divus gadus vēlāk Šveice pirmo reizi izcīnija pasaules čempionāta bronzas medaļas, taču arī tad šķita, ka mēs sēžam uz viena zara. Tomēr drīz vien bija nojaušams, ka pretī mūsu ik pavasara peripetijām šveicieši pretī liek sistēmu. Sākot ar jaunatnes hokeju un beidzot ar nacionālo čempionātu, kuru tagad uzskatām par spēcīgāko Eiropā. Sistemātisks darbs Šveices hokeju šajā laikā ir pacēlis nebijušos augstumos. Divas reizes spēlēts pasaules čempionātu finālā, viņu labākie hokejisti ir īsti NHL spīdekļi. Diemžēl, mums nākas skatīties nopakaļus un pēdējā laikā apspēlēt Šveici ir ļoti rets notikums.

Starp zaudējumiem arī pa kādam labam piemēram

“Mēs zaudējam ātrumā,” ir ierastākais dažādu treneru citāts pēc kārtējā zaudējuma šveiciešiem. Dažādos līmeņos līdz šī gada aprīlim tādi zaudējumi bija skakrājušies 14 pēc kārtas. Šo sēriju izdevās pārtraukt ar iespaidīgu 5:1 uzvaru pārbaudes spēlē tepat Rīgā. “Taktikas ziņā nekas nav mainījies no pārbaudes spēlēm, tikai pievienojušies meistarīgāki spēlētāji. Taktiski jānospēlē tāpat, kad neatļāvām nevienu divi pret vienu vai trīs pret divi uzbrukumu,” Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš pozitīva rezulāta sasniegšanā redz to pašu recepti, ar kādu šveicieši tika pieveikti aprīļa beigās. Spēles nozīmīguma ziņā vismaz no šveiciešu pozīcijām nekas daudz nebūs mainījies, arī šodien viņiem tā būs kā pārbaudes spēle. Šveice jau nodrošinājusi pirmo vietu B grupā.

Iespējams, situācija turnīra tabulā var nospēlēt mums par labu, jo arī Šveices izlasē spēlē tikai cilvēki ar savām vājībām un māku ielūkoties skaitļos.

Vēstures laika griežos Šveici ir izdevies pārspēt arī svarīgās cīņās. 2019. gadā ar Ņižjivija “bullīti” to izdevās izdarīt pretinieka laukumā pasaules čempionāta ietvaros. 2014. gadā Soču olimpiādē, divus vārus iemetot Laurim Dārziņam, 3:1 uzvara deva Latvijas izlasei iespēju spēlēt ceturtdaļfinālā. Biežāk gan nācies zaudēt, dažādos līmeņos no 38 spēlēm tā bijis 27 reizes. Latvijas izlase bukmeikeru vērtējumā nav favorīte arī šodien, pretinieks ir spēcīgāks, tomēr vienā spēlē var notikt visādi.

Rīgas grupas spožākā zvaigzne

Pagājušajā nedēļā Šveices izlasei pievienojās centra uzbrucejs Niko Hišīrs, kurš ir spožākā zvaigzne starp visiem B grupas spēlētājiem. 2017. gada drafta pirmais numurs pašlaik tiek vērtēts kā viens no desmit labākajiem centra uzbrucejiem pasaulē. Viņš ir starp tiem, kas uz priekšu velk Ņūdžersijas “Devils”, ap viņu un Džeku Hjūzu tiek būvēta cerīga komandas nākotne. Viņš aizvadītaja sezonā NHL laukumā sakrāja 80 (31+49) punktus, 12 izslēgšanas spēlēs 1+6. Pēc ierašanās Rīgā Hišīrs tika apvienots vienā maiņā ar vienu no Losandželosas “Kings” uzbrukuma līderiem Kevinu Fialu (šosezon 23+49, trīs izslēgšanas spēlēs 1+5) un vēl vienu NHL hokejistu Denisu Malginu (aizvadītaja sezonā Toronto un Kolorādo kopā 13+8). Iespējams, tā ir visa čempionata jaudīgākā maiņa,

Ne mazākas zvaigznes statuss ir arī komandas kapteinim Nino Nīderreiteram, kurš sezonu sāka Nešvilā, bet pabeidza Vinipegā. Viņš šosezon NHL laukumos guva 24 vārtus. Salīdzinājumam, Latvijas hokejistu rekods NHL ir 26 vārti, ko pa reizei sasniedza Sandis Ozoliņš un Sergejs Žoltoks.

Savainojuma dēļ šajā turnīrā nevar palīdzet Šveices labākais aizsargs, Nešvilas “Predators” kapteinis, šosezon 18+41 sakrājušais Romāns Josi. Tomēr bez NHL pārstāvniecības šveiciešu aizsardzība nav palikusi. Jonass Zīgentālers ar 4+17 bija viens no “Devils” stabilākajiem aizsargiem, Janiss Mozers sakrāja 7+24 Arizonas “Coyotes” sastāvā. Visi pārējie spēlē Šveies līgā, kā jau minēts, Eiropas spēcīgākajā čempionātā. Īpaši jāizceļ 39 gadus vecais šī turnīra vecākais spēlētājs Andress Ambīls, kuram šis ir jau 17. pasaules čempionāts! Ar trīs vārtiem viņš ir otrais labākais metējs Šveices izlasē aiz Nīderreitera. Šajā Šveices izlasē ir ne tikai spožas zvaigznes, visa komanda ir ļoti pieredzējusi, tajā ir tikai viens pasaules čempionātu debitants, bet kopējā pasaules čempionātā aizvadīto spēļu ziņā šveicieši atpaliek tikai no Latvijas un Dānijas.

Izšķirošo cīņu par ceturtdaļfinālu Latvijas izlase sāks pulksten 20.20.

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Plānots, ka uzbrucēju Andri Džeriņu aizvietos Georgs Golovkovs. Tāpat rīta treniņā nepiedalījās Ronalds Ķēniņš, kura vietā jau mačā ar Kazahstānu laukumā devās Renārs Krastenbergs.

Tāpat otrdien izlases rindas papildinās nule kā sezonu Amerikas Hokeja līgā (AHL) noslēgušais aizsargs Kristiāns Rubīns, kurš aizstās savainoto aizsargu Robertu Mamčicu.

Pēdējos treniņos Latvijas hokeja izlases uzbrucēju trijnieki bija sekojoši: Rodrigo Ābols, Kaspars Daugaviņš, Rūdolfs Balcers; Renārs Krastenbergs, Deniss Smirnovs, Toms Andersons; Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Roberts Bukarts; Rihards Bukarts, Dans Ločmelis un Miks Indrašis. Sagaidāms, ka Golovkovs mačam tiks pieteikts kā 13. uzbrucējs.

Latvija pret Šveici pasaules čempionātā elites grupā:

1999. gada 2. maijā 3:5

2000. gada 8. maijā 1:4

2002. gada 5. maijā 4:6

2003. gada 3. maijā 2:4

2004. gada 1. maijā 1:1

2007. gada 28. aprīlī 1:2

2009. gada 30. aprīlī 2:1 pag.,

2010. gada 10. maijā 1:3

2014. gada 20. maijā 2:3

2015. gada 6. maijā 2:1 pag.,

2016. gada 11. maijā 4:5

2019. gada 12. maijā 1:3

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija), Kristiāns Rubīns (Kalgari "Wranglers", AHL);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL), Georgs Golovkovs ("Sodertalje", Zviedrija).

Šveices izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Leonardo Dženoni ("Zug"), Roberts Maiers (Ženēvas "Servette"), Jorens van Potelberge ("Biel-Bienne");

aizsargi - Maikls Fora ("Davos"), Tobiass Geisers ("Zug"), Andrea Glauzers ("Lausanne"), Dīns Kukans, Kristians Marti (abi - Cīrihes "Lions"), Romēns Lefels ("Bern"), Janis Mozers (Arizonas "Coyotes", NHL), Jonass Zīgentālers (Ņūdžersijas "Devils", NHL), 

uzbrucēji - Andress Ambīls, Enco Korvi (abi - "Davos"), Kristofs Berči ("Fribourg-Gotteron"), Gaetans Hāss ("Biel-Bienne"), Fabriss Hercogs, Svens Zentelers, Dario Simions (visi - "Zug"), Deniss Malgins (Kolorādo "Avalanche", NHL), Marko Miranda, Tanners Rišārs (abi - Ženēvas "Servette"), Nino Nīderraiters (Vinipegas "Jets", NHL), Demjens Rja ("Lausanne"), Kevins Fiala (Losandželosas "Kings", NHL), Niko Hišīrs (Ņūdžersijas "Devils", NHL).