foto: Getty Images via AFP
Ar 75 šuvēm atpakaļ laukumā, rupjības un nozagta nūja – tā sākusies Stenlija kausa izcīņa
Dalasas “Stars” viens no līderiem Džo Pavelskis palicis guļam uz ledus pēc Minesotas “Wild” aizsarga Meta Dumbas spēka paņēmiena.
Hokejs
2023. gada 19. aprīlis, 15:58

Ar 75 šuvēm atpakaļ laukumā, rupjības un nozagta nūja – tā sākusies Stenlija kausa izcīņa

Māris Siliņš

Jauns.lv

Stenlija kausa izcīņas hokejs būtiski atšķiras no regulārās sezonas, un to apliecina jau pirmās spēļu dienas, kurās rupjības, smadzenes satricinoši spēka paņēmieni un arīdzan sevis nežēlošana bija redzama katrā spēle.

Lai kāda būtu bijusi regulārā sezona, izslēgšanas spēles katra Stenlija kausa izcīņas dalībniece sāk ar vienu mērķi – pacelt šo kausu. Citos sporta veidos pēdējā brīdī izslēgšanas spēles ielēkušās komandas pēkšņais Pelnrušķītes stāsts ir grūti iedomājams, tikmēr hokejā komandu spēku samēri ir ļoti līdzīgi un iespējas uzvarēt ir katram. Aizvadītajās divās dienās visās astoņās pirmās kārtas sērijās tika aizvadītas pirmās spēles un tikai divās no tām uzvaras izcīnīja mājinieki jeb regulāro sezonu augstākā pozīcijā pabeigusi komanda! Tiesa, tā nav ikdiena, līdzīga favorītu gāšana pirmajā spēlē līdz šim NHL vēsturē fiksēta tikai divas reizes.

Teju katrā mačā uzvirmo rupjības un nereti tas ar katru nākamo spēli eskalējas arvien jaunā progresijā. Šādi aizmetņi radušies arī šīs sezonas pirmajās spēlēs. Aplūkosim epizodes, par kurām šajās dienās runā ne tikai sausā spēļu rezultāta sakarā.

Mazliet par vēlu, bet normas robežās

Ar emocijām un asumiem sākusies Dalasas “Stars” un Minesotas “Wild” sērija. Par pirmās spēles apspriestāko epizodi kļuva “Wild” aizsarga Meta Dumbas otrajā trešdaļā izpildītais spēka paņēmiens pret “Stars” vienu no līderiem, 38 gadus veco centa uzbrucēju Džo Pavelski. Pēc šīs epizodes tiesneši sākotnēji aizsargam piešķīra piecu minūšu sodu, bet pēc vairākkārtēja video noskatīšanās lēma, ka Dumba saņems tikai divas minūtes par rupjību.

“Tas bija tīrs spēka paņēmiens, plecs plecā. Es tā arī nesapratu, par ko man piešķīra divas minūtes, laikam par to, ka jau biju apsēdies uz noraidīto soliņa,” neizpratnē bija Dumba. Tikmēr dažādos hokeja apskatos un forumos nerimstas strīdi, vai šīs spēka paņēmiens bija noteikumu robežās vai ārpus tiem. Viens gan skaidrs, tas bija mazliet novēlots. Pavelskis laukumu pameta ar ārstu un komandas biedru palīdzību, taču savainojumu guva nevis no Dumbas trieciena, bet gan pēc tam, krītot un atsitoties ar galvu pret ledu. “Mums ir labākie tiesneši pasaulē un, ja viņi pēc atkārtojuma noskatīšanās šeit neredzēja sliktu spēka paņēmienu, tad man šķiet, ka man to nevajadzētu apstrīdēt,” Dalasas treneris Pits Debūrs izteica šaubas par Pavelska iespējamo dalību nākamajā spēlē.

Neieredzētais Saters sit atkal

Bez grēka jau pieminētajās “Stars” un “Wild” spēlē nebija arī mājinieki, kas bija izvērtušo pretinieku līdera Kirila Kaprizova medības. “Wild” uzbrukuma spožākā zvaigzne regulārās sezonas izskaņā ārstēja savainojumu, tagad ir atgriezies laukumā un ir viens no tiem spēlētājiem, kurš var izšķirt šīs sērijas iznākumu. Kaprizovs savus vārtus iemeta arī pirmajā spēlē, kurā “Wild” uzvarēja ar 3:2, uzvaras vārtus gūstot otrajā pagarinājumā. Īpaši aktīvs Kaprizova medībās bija “Stars” veterāns, 38 gadus vecais aizsargs Niks Saters, kuram hokeja virtuvē ir visai slikta slava. Viņš divas reizes rupji grūda spēlētāja mugurā nūju, vienā no epizodēm tieši tiesneša acu priekšā, taču abas reizes palika nesodīts. Kaprizova sejā bija sāpju grimases, taču viņš šo spēli izturēja līdz galam. Hokejā tādas lietas neaizmirst un Sateru sagaida atriebība.

Saters iepriekš spēlēja Minesotā, kur esot bijis viens no sliktākajiem personāžiem komandas ģērbtuvē. Liela daļa komandas spēlētāju viņu esot ienīduši. Viņa aiziešana no “Wild” joprojām tiek uzskatīta par veiksmīgu mājas iztīrīšanu. Tagad pret viņu būs arī visa Mineapoles publika. Sateram tas nebūs nekas jauns, viņam laba reputācija nebija arī iepriekš pārstāvētās Nešvilas “Predators” ģērbtuvē, arī tur viņu līdzjutēji sagaida ar skaļu izsvilpšanu.

Bantinga lietu izskatīs spēlētāju drošības departaments

Toronto “Maple Leafs” un Tampabejas “Lightning” attiecības uz nažiem ir no iepriekšējo sezonu izslēgšanas spēļu sērijām, bet par neizbēgamu jaunu tikšanos šoreiz abas komandas zināja jau kopš sezonas vidus. Līdz šim ierasti asāk un netīrāk bija spēlējusi “Lightning” komanda, taču sērijas pirmajā mačā “Maple Leafs” līdz spēles vidum no laukumā bija novākuši trīs pretinieku spēlētājus. Kādos apstākļos savainojumu guva viens no “Lightning” aizsardzības balstiem un vairākuma veidotājiem Viktors Hedmans, tā arī paliek neatbildēta mīkla.

Toties uzbrucējs Ēriks Černāks un aizsargs Maikls Eisimonts šo spēli nepabeidza pēc sitieniem galvas rajonā. Pret Černāku otrajā trešdaļā rupji nospēlēja viens no “kļavu lapu” uzbrukuma līderiem Maiks Bantings, kurš par šo pārkāpumu tika noraidīts līdz spēles beigām. Bantingu gaida pārrunas ar NHL spēlētāju drošības departamenta pārstāvjiem, pēc kurām tiks pieņemts lēmums, vai spēlētāju gaida vēl kāds papildus sods.

Bez papildus soda iztiks Toronto aizsargs Džeisons Makeibs, kurš pirmajā trešdaļā līdzīgi nospēlēja pret Maiklu Eisimontu. Cietušais laukumā vairs neatgriezās. Šāda notikumu virtene sērijas turpinājumam piešķirs papildus asumu, un nav izslēgts, ka dažādas saķeršanās un rupjības nākamajās spēlēs būs vēl vairāk.

Bukmeikeru prognozēs “Maple Leafs” ir šīs sērijas favorīti, komanda aizvadīja labu regulāro sezonu taču nekādi nespēj pārvarēt izslēgšanas spēļu lāstu. Pirmo kārtu Toronto nav izdevies pārvarēt kopš 2004. gada, bet Stenlija kausu leģendārā un planētas finansiāli veiksmīgākā hokeja komanda nav pacēlusi kopš 1967. gada. Komandas atbalstītāju bravūru šoreiz piezemējusi jau pirmā izslēgšanas spēle, kuru “Maple Leafs” zaudēja ar 3:7.

Bertuci atņem un salauž nūju

Ar sava veida oriģinalitāti laukumā izcēlās Bostonas “Bruins” uzbrucējs Tailers Bertuci, kurš vienā no spēles epizodēm atņēma nūju Floridas “Panthers” hokejistam Nikam Kazinsam, devās ar to uz savu rezervistu soliņu un tur to salauza. Materiālā izteiksmē pretinieka komandas zaudējumi lēšami ap pāris simtiem dolāru – apmēram tik maksā viena šādā līmenī izmantota nūja. Cik Kazinss zaudēja mentālā izteiksmē, varam tikai minēt, jo katrs spēlētājs savu galveno darba rīku sagatavo īpaši rūpīgi un reizēm savām nūjām piešķir arī simbolisku nozīmi.

Tie nebija vienīgie Bertuci varoņdarbi šajā spēlē, viņš arī atdeva divas rezultatīvas piespēles, tādējādi kļūstot par vienu no galvenajiem “Bruins” 3:1 uzvaras kaldinātājiem. “Tās ir izslēgšanas spēles un tajās reizēm notiek muļķīgas lietas. Šī ir viena no tām,” savu rīcību komentēja Bertuci, kura galvenie pienākumi laukumā ir palīst pretiniekam zem ādas, provocēt, cīnīties, izkauties un darīt jebkādas lietas, lai tava komanda izcīnītu uzvaru.

“Bruins” un Karolīnas “Hurricanes” bija tās divas komandas, kuras sēriju sāka ar uzvaru savā laukumā.

Laukumā ar 75 šuvēm

Par pirmo spēļu vīrišķības paraugu kļuvis Vinipegas “Jets” 24 gadus vecais uzbrucējs Morgans Barons. Spēle pret Lasvegasas “Golden Knights” apkārt esošie piedzīvoja asinis stindzinošus skatus, kad Barons ar seju uzkrita uz mājinieku vārtsarga Lorāna Brozā slidas un pārgrieza vaigu. Barons nekavējoties devās uz ģērbtuvēm, kur viņa sejai tikai uzliktas vismaz 75 šuves. Hokejista vēlme atgriezties laukumā savas karjeras pirmajā izslēgšanas spēlē bija tik liela, ka tam nespēja iebilst arī “Jets” komandas mediķi.

Otrajā trešdaļā Barons bija atpakaļ laukumā. “Viņš skatījās uz mani un lika saprast “Esmu gatavs”. Kad vaicāju, vai nav nepieciešams paslidot kādu apli pa laukumu vai kas cits, atbilde bija – nē, esmu gatavs iet,” epizodi atcerējās “Jets” treneris Riks Bouness. “Izskatījās, ka viņu sakodusi haizivs,” redzēto raksturoja Barona komandas biedrs Adams Lourijs. Spēlētāja drīza atgriešanās uz rezervistu soliņa un apņēmība palīdzēt bijusi kā papildus enerģijas deva visai komandai.

Barons laukumā aizvadīja 11 minūtes, izdarīja trīs metienus par vārtiem un palīdzēja savai komandai izcīnīt 5:1 uzvaru pār Rietumu konferenes regulārās sezonas uzvarētājiem. Kā Jauns.lv jau ziņoja, Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers šai spēlei nebija pieteikts un palika starp Lasvegasas komandas rezervistiem.