foto: ddp / Vida Press
Apčamdīšana, pēršana, atspiešanās kailam... Vācu tenisa spīdeklis apsūdz treneri seksuālā vardarbībā
Maksimilāns Ābels Halles turnīrā 2003. gadā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 3. aprīlis, 17:06

Apčamdīšana, pēršana, atspiešanās kailam... Vācu tenisa spīdeklis apsūdz treneri seksuālā vardarbībā

Jauns.lv

Vācijas tenisu pāršalcis seksuālas vardarbības skandāls, pēc kura no amata atkāpies 66 gadus vecais Vācijas tenisa asociācijas viceprezidents Dirks Hordofs, kurš ticis apsūdzēts seksuālā vardarbīgā pret saviem audzēkņiem.

Plaši pazīstamais tenisa treneris savu vainu apsūdzībās kategoriski noliedzis, tomēr dažas dienas pēc atstādināšanas no amata nolēmis pamest Vācijas Tenisa asociāciju.

"Sākotnēji viņš pieskārās mugurai un vēderam, bet pēc tam nonāca līdz sēžamvietai. Tas bija ļoti neērti, un es domāju, ko viņš tur dara,” Ābels apgalvo, ka Hordorfs esot gadiem ilgi veicis pret viņu psiholoģisku, seksuālu un fizisku vardarbību.

Vācijas mediji vēsta, ka kādreizējais vācu tenisa talants, šobrīd 41 gadu vecais Maksimiliāns Ābels, kuram daudzi paredzēja spožu tenisa nākotni, izdevumiem NDR, “Sportschau” un “Suddeutsche Zeitung” atklājis drausmīgo pieredzi, ko esot piedzīvojis ar Dirku Hordofu. Iespējams, tieši šie atgadījumi traucēja sasniegt tenisa virsotnes un dzīvē virzīties ne tajā pareizākajā virzienā. Pērn pavasarī Ābels vēstuli adresēja Vācijas Tenisa asociācijas prezidentam Dītlofam fon Arnim, kurā apsūdzēja viņa vadītās organizācijas viceprezidentu.

Deviņdesmitajos gados Ābels bija viens no labākajiem junioru vecuma spēlētājiem pasaulē, bet pašlaik atrodas ieslodzījumā. Problēmas ar likumu viņam bijušas vairākkārt. Pašlaik viņš atrodas apcietinājumā, jo krāpies ar kredītkartēm. Ar nozagto naudu viņš finansēja savas narkotiku, alkohola un azartspēļu atkarības, kā arī izmantoja prostitūtu pakalpojumus. Pirmo reizi viņš cietumā nonāca 2009. gadā, bet trīs gadus vēlāk spēja atgriezties tenisā “Challenger” līmeņa sacensībās. Tomēr turpināja veikt savas krāpniecības un nonāca atkārtoti aiz restēm, kur viņam būs jāpavada vēl vismaz pieci gadi.

foto: ddp / Vida Press
Maksimiliāns Ābels uz apsūdzēto sola 2009. gadā.

Ābels apzinās, ka viņš ir notiesāts par krāpšanu, tāpēc rēķinās, ka daudzi negribēs ticēt viņa teiktajam, tomēr, kā norāda Vācijas mediji, vairākkārtējie izteikumi par Hordofa rīcību un Ābela uzticības personu sacītais, nav pretrunīgs.

Ābels Hordorfu zina jau kopš bērnības, kad viņš trenējās Hesenes Tenisa asociācijas telpās. Tur viņi pirmo reizi satikās treniņa laikā. Kad deviņdesmito gadu vidū Hordorfs paziņoja, ka vēlas aptaustīt zēna muskuļus un pārliecināties, vai jaunais tenisists ir labā formā, viņš paklausīja un devās kopā ar viņu uz ģērbtuvi, stāsta Ābels.

Vēlāk viņš apmeklēja Hordorfu viņa dzīvoklī, kur viņam gandrīz kailam vajadzēja veikt atspiešanās vingrinājumus. Tāpat viņš tur zēnu masēja. Hordorfs šajā laikā nebija ne viņa treneris, ne fizioterapeits, ne masieris. Štefijas Grafas bijušais tenisa treneris Klauss Hofsess uzskata, ka tas ir nepiedienīgi: "Neviens tā nedara."

Ābels stāsta, ka Hordofs bija pieteicies viņu trenēt bez maksas, lai palīdzētu izsisties līdz tenisa elitei. Tieši šādi nosacījumi esot radījuši trenerī pārākuma izjūtu, ko viņš izmantojis.

Bijušajam tenisistam atmiņā iespiedies kāds turnīrs Hamburgā. Hordofs esot apvainojis Ābelu melos, jo viņš nebija paņēmis stīgas tenisa raketei. Tad nu sportists bija jāsoda. Par sodu - kā Ābels to apraksta intervijā NDR, “Sportschau” un “Suddeutsche Zeitung”, - viņam pēc trenera norādījumiem nācās izģērbties un apgulties "suņa pozā" viesnīcas gultā. Dirks Hordorfs izvilka jostu no biksēm. "Pēc tam viņš 20 reizes sita ar jostu," stāsta Ābels. 20 sitieni pa kailu sēžamvietu. Kad Maksimiliāns Ābels pagriezis galvu, viņš esot redzējis, ka trenerim tajā laikā ir erekcija. "Es biju šokēts, jutos kā sūds," atceras Ābels.

NDR, “Sportschau” un “Suddeutsche Zeitung” aptaujāja arī vairāk nekā 30 tenisa vides pārstāvju, no kuriem daži piebalso Ābela teiktajam par Dirku Hordofu

Maksimiliāns Ābels nebija vienīgais, kuram vajadzēja izģērbties Dirka Hordorfa priekšā. Viens no cietušajiem esot arī tenisa profesionālis Šrirams Baladži no Indijas. Indijas asociācijas piešķirtā stipendija ļāva viņam 2010. gadā pavadīt aptuveni trīs mēnešus Hesenē. Tenisistes atceras, ka Dirks Hordorfs, toreizējais Hesenes pavalsts asociācijas prezidents, vismaz reizi nedēļā pēc ātras klauvēšanas ienāca viņa istabā. Tad Baladži, kuram tolaik bija 20 gadu, vajadzēja izģērbties - vispirms līdz apakšbiksēm, vēlāk pilnībā.

"Viņš pieskārās visam manam ķermenim, izņemot dzimumorgānus Baladži, kurš vēl šodien aktīvi piedalās ATP tūrē un šobrīd ir dubultspēļu ranga pirmā simtnieka spēlētājs. Viņš jutās ļoti neērti, bet nevienam par to nestāstīja, jo pieļāva, ka Vācijā tas ir normāli.

Vienu nakti viņš arī nakšņojis Dirka Hordorfa dzīvoklī, kur viņam vajadzēja gulēt kailam uz dīvāna, stāsta Baladži. Hordorfs viņu pazemojis tenisa kortā un citu spēlētāju priekšā raustīja aiz ausīm: "Man bija izjūta, ka viņš gribēja izturēties pret mani kā pret savu vergu."

Dirks Hordorfs personīgi nav komentējis apsūdzības, tomēr viņa nolīgtais juristu uzņēmums paziņoja, ka apsūdzības ir "vienkārši nepatiesas". Aprakstītie notikumi nav notikuši.

Dirks Hordorfs joprojām tiek uzskatīts par valsts un starptautiskajā tenisa arēnā labi pazīstamu cilvēku un ietekmīgu personu, kurš arī finansiāli atbalsta jaunos talantus. Viņš savulaik bija Rainera Šutlera treneris un menedžeris. Savukārt pasaules tenisa pirmais numurs Novāks Džokovičs, būdams jauns spēlētājs, apmeklēja viņa treniņnometni. Runā, ka Hordorfs ir ieguldījis līdzekļus serba karjerā.

Spēlētāji, treneri un amatpersonas raksturo Hordorfu kā ietekmīgu vīru, kurš prasmīgi izmanto savu plašo pazīšanās tīklu un draud pretiniekiem ar tiesas prāvām. Atklātā vēstulē, kas 2020. gadā tika nosūtīta Hesenes tenisa asociācijai, teikts, ka viņš izturas pret spēlētājiem, treneriem un vecākiem "valdonīgi": "Viņa uzvedība ir autoritāra un paredzēta tikai un vienīgi varas saglabāšanai vai iegūšanai".

Reaģējot uz Maksimiliāna Ābela vēstuli, Vācijas Tenisa asociācija 2022. gada vasarā uzdeva komerctiesību firmai veikt izmeklēšanu. Tagad šī izmeklēšana acīmredzot ir pabeigta. Vācijas Tenisa asociācija paziņojusi, "ka apgalvojumu par pārkāpumu nevar droši pierādīt".