foto: Zane Bitere/LETA
Bez savainotā Žagara, bet ar atlabušo Kurucu: Latvijas basketbola izlase šovakar noslēgs visu laiku veiksmīgāko Pasaules kausa kvalifikāciju
Rodions Kurucs ir ļoti būtisks papildinājums Latvijas izlasei. Vienigi rodas jautājums, cik lielam spēles laikam uzbrucējs būs gatavs.
Basketbols
2023. gada 27. februāris, 12:33

Bez savainotā Žagara, bet ar atlabušo Kurucu: Latvijas basketbola izlase šovakar noslēgs visu laiku veiksmīgāko Pasaules kausa kvalifikāciju

Jauns.lv

Pirmdien gaidāmajā 2023.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas spēlē Latvijas valstsvienībai, kas jau nodrošinājusi ceļazīmi uz finālturnīru, varēs palīdzēt Rodions Kurucs, kamēr laukumā nedosies pret Turciju savainojumu guvušais Artūrs Žagars, informē Latvijas Basketbola savienība.

Pirmdien plkst.19.30 Latvijas valstsvienība "Arēnā Rīga" stāsies pretī Grieķijai, kas arī jau nodrošinājusi vietu finālturnīrā. Šī spēle būs skatāma arī TV6 kanālā.

Latvijas basketbolisti pēc piektdien izcīnītas uzvaras pār Turciju ar 83:74 atgriezās Latvijā sestdien, bet svētdien tika aizvadīts treniņš, kurā komandai pievienojās arī Kurucs.

Pēc medicīniskajām pārbaudēm Žagaram tika ieteikts mierīgāks režīms tuvākās nedēļas, tāpēc šajā mačā viņš laukumā nedosies un viņa vietā tiks pieteikts potenciālais debitants Renārs Birkāns. Savukārt Kriša Helmaņa vietā pieteikumā tiks iekļauts Rodions Kurucs.

Vietu finālturnīrā Latvija nodrošināja novembrī, Krētā ar 80:60 uzvarot Grieķiju, bet pēc panākuma pār Turciju ar 83:74 pagājušajā nedēļā Latvijas basketbolisti garantēja ieņēma pirmo vietu apakšgrupā. Arī grieķi jau ir izcīnījuši ceļazīmi uz finālturnīru, taču pakāpties uz pirmo vietu apakšgrupā vairs nevar.

Grieķijas izlases sastāvā uz Rīgu devušies trīs ikdienā ULEB Eirolīgas klubus pārstāvoši basketbolisti. Sacensību līdervienību Pirejas "Olympiacos" pārstāvošais Georgu Paps un divi Atēnu "Panathinaikos" spēlētāji Panajotis Kalaicakis un Elefterioss Mancuks. Visiem trim spēlētājiem ikdienā loma viņu klubos ir ļoti pieticīga.

Otrā posma I apakšgrupā pirmo vietu ar astoņām uzvarām deviņos mačos nodrošinājusi Latvija, ar sešām uzvarām seko Grieķija, piecus panākumus guvusi Serbija, četras uzvaras ir Beļģijai, trīs guvusi Turcija, bet vienu - Lielbritānija.

Neskatoties uz to, ka Latvijas basketbolisti jau ir nodrošinājuši vietu finālturnīrā, katrs mačs ir svarīgs cīņā par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura nosaka izložu grozus.

Latvija kvalifikācijas ciklā ir izcīnījusi desmit uzvaras pēc kārtas, pēdējo neveiksmi piedzīvojot 2021. gada novembrī pret Serbiju.

2023. gada Pasaules kausa finālturnīrs Filipīnās, Japānā un Indonēzijā norosināsies no 25. augusta līdz 10. septembrim un tajā piedalīsies 32 izlases, no kurām 31 jau ir zināma. Pēdējo ceļazīmi šovakar attālinātā cīņā sadalīs Serbijas un Beļģijas basketbolisti. Lai serbi kvalificētos, viņiem savā laukumā jāuzvar Lielbritānijas izlase, vai jācer uz beļģu neveiksmi savās mājās pret Turciju. Savukārt Beļģijas panākuma un Serbijas zaudējuma gadījumā, tieši beļģi kvalificēsies finālturnīram.

Vietas finālturnīrā nodrošinātas divām no trim mājiniecēm Japānai un Filipīnām, vēl no Āzijas zonas ceļazīmes ir Jaunzēlandei, Libānai, Austrālijai, Ķīnai, Jordānijai un Irānai, Āfrikas zonā kvalificējusies Kotdivuāra, Dienvidsudāna, Ēģipte un Angola, Kaboverde, Amerikas zonā - Kanāda, ASV, Meksika, Puertoriko, Dominikāna, Venecuēla un Brazīlija, bet Eiropas zonā - Melnkalne, Gruzija, Somija, Vācija, Latvija, Itālija, Spānija, Slovēnija, Lietuva, Francija un Grieķija.

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Grieķiju:

Renārs Birkāns ("Liepāja"), Dairis Bertāns, Anžejs Pasečņiks (abi - Seviljas "Real Betis", Spānija), Artūrs Strautiņš (Redžo Emīlijas "UnaHotels", Itālija), Artis Ate ("VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Ļubļinas "Start", Polija), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Mārtiņš Laksa (Jonavas "CBet", Lietuva), Toms Leimanis (Madrides "Movistar Estudiantes", Spānija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Rodions Kurucs ("Strasbourg", Francija).

Grieķijas izlases sastāvs spēlei pret Latviju:

Kostis Gontiks, Dimitris Flionis (Atēnu AEK, Grieķija), Panajotis Kalaicakis, Elefterioss Mancuks (Atēnu "Panathinaikos", Grieķija), George Paps (Pirejas "Olympiacos", Grieķija), Dimitrioss Kacivelis, Manoss Hacidakis (Rodas "Kolossos" , Grieķija),  Jorgoss Tanulis, Vasilis Muratoss (Patras "Promitheas", Grieķija), Dimitrioss Moraitis, Nikoss Hugkazs ("Peristeri", Grieķija), Vasilis Tolopuloss (Saloniku "Aris", Grieķija).