foto: Edijs Pālens/LETA
Pēdējā spēlē kāvās pat treneris un noraidīja 12 spēlētājus: kur īsti Taivānā ir nonācis Kaspars Bērziņš
Kaspars Bērziņš nav slēpis, ka pēdējos gados viņa bijusi visai tuva Āzijas kultūra.
Basketbols
2023. gada 22. februāris, 15:55

Pēdējā spēlē kāvās pat treneris un noraidīja 12 spēlētājus: kur īsti Taivānā ir nonācis Kaspars Bērziņš

Jauns.lv

Ilggadējais Latvijas basketbola izlases centra spēlētājs Kaspars Bērziņš jau dažas nedēļas uzturas Taivānā un 21. februārī T-1 līgas komanda Jauntaipejas DEA paziņoja, ka panākta vienošanās ar latvieti.

Pēdējos gados Āzijā strauji pieaug basketbola popularitāte un, iespējams, ka tuvākajā laikā vairs ne tikai Filipīnās (valstī ar augstākā līmeņa basketbola kultu kopš 1954. gada, kad tika izcīnīta pasaules čempionāta bronza. Šajā valstī ir arī pasaulē lielākā iekštelpu sporta arēna ar 55 000 skatītāju vietu, kur norisināsies šī gada Pasaules kausa fināls) tas būs kļuvis par sporta veidu numur viens. Taivāna noteikti ir viens no kandidātiem, jo pēdējās aptaujās starpība starp nacionālo sporta veidu beisbolu un basketbolu vairs nav nemaz tik liela.

Par basketbola popularitātes pieaugšanu liecina arī fakts, ka klubiem ievērojami palielinājusies rocība un izdevies rast līdzekļus, lai piesaistītu tādus kādreizējos nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spīdekļus kā savulaik NBA vērtīgāko spēlētāju Dvaitu Hovardu, pārsteidzošo Džeremiju Linu (citā komandā spēlē arī viņa brālis), vienu no lielākajiem NBA draftu pirmo numuru misēkļiem Entoniju Benetu, pirmo indiešu izcelsmes NBA spēlētāju Simu Bularu vai pazīstamo Ukrainas izlases centru Vjačeslavu Kravcovu. Tiesa, visi šie basketbolisti nemaz nespēlē vienā līgā.

Taivānas basketbolā ir pat trīs neatkarīgas organizācijas, kas rīko sacensības un to līmeņi ir visai salīdzināmi. No 2003. gada Taivānā vadošās basketbola sacensības bija Basketbola superlīga (SBL), kurā spēlējuši daudz pazīstami basketbolisti, ieskaitot vairākus vīrus ar NBA pieredzi. Tomēr līgu par pilnīgi profesionālu laikam īsti nekad nav drīkstējis saukt. Pēdējās divās sezonās sacensības nav izdevies pabeigt Covid-19 pandēmijas dēļ, kas, iespējams, vēl vairāk sapurinājis konkurentus atņemt Taivānas galveno basketbola sacensību statusu. Šobrīd sacensībās palikušas vairs tikai četras komandas un augstākas raudzes klubu un spēlētāju piesaistīšana būtu visai problemātiska, jo šajā sezonā atalgojums basketbolistiem, pēc vietējo groza bumbas ekspertu teiktā, svārstoties no 1500 – 3000 ASV dolāru (1 411 – 2822 eiro) mēnesī.

2020. gadā taivāniešu aktieris, uzņēmējs, bijušais basketbolists Blekijs Čens dibināja “P League+” - pirmo pilnībā profesionālo basketbola turnīru Filipīnās. Pirmajā sezonā sacensībās piedalījās četras komandas, bet divās nākamajās jau sešas. Tiek vēstīts, ka spēlētāju vidējais atalgojums esot aptuveni 15-20 tūkstoši ASV dolāru (aptuveni 14,1 – 18,8 tūkstoši eiro) mēnesī, bet līgas spilgtākajai zvaigznei Džeremijam Linam summa varētu būt daudz lielāka. Īpaši, ņemot vērā faktu, ka viņa nolīgšana bija savā ziņā kā atbilde uz Dvaita Hovarda noalgošanu citā līgā. Ja algas čeku apmēri atbilst patiesībai, tad nav nekādu brīnumu, ka savā karjeras otrajā pusē šādas sacensības izvēlējušies arī ukraiņu veterāni Kravcovs un Ihors Zaicevs, kurš pirmajā sezonā tika atzīts par šīs līgas labāko leģionāru. Savukārt pērn spīdēja 226 centimetrus raženais un aptuveni 160 kilogramus smagais indiešu izcelsmes kanādietis Bulars, kurš vidēji mačā regulārajā sezonā guva vairāk nekā 26 punktus un izcīnīja vairāk nekā 20 atlēkušās bumbas.

Par vienu no “P League+” popularitātes veiksmes stāstiem jāpateicas arī Covid-19 pandēmijai. Laikā, kad praktiski visā pasaulē sporta arēnas bija slēgtas (izņēmumi bija dažās eksotiskās valstīs, kur ilgu laiku “pandēmija nepastāvēja”), tad visa pasaule varēja sekot līdzi šīs līgas finālsērijai. Iespējams, tieši tas pamudināja Kvanam Kvančunam – bijušajam NBA Taivānas reģiona ģenerālmenedžerim radīt T-1 organizāciju – otro profesionālo līgu Taivānā.

Šī sacensības tiek spēlētas NBA spēles ilgumā – 4x12 minūtes. Turnīrā piedalās sešas komandas. Kā vēsta Taivānas basketbola pārzinātāji, arī šīs līgas spēlētājiem vidējais atalgojums svārstoties no 12-20 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 11,28 – 18,8 tūkstoši eiro) mēnesī. Liels izņēmums ir Dvaits Hovards, kura alga sastādot miljonu ASV dolāru (aptuveni 940 000 tūkstoši eiro) sezonā. Tiek vēstīts, ka tieši Hovarda piesaistīšana esot pamudinājusi panākt, lai “P League+” spēlētu Lins, kurš iepriekš pārstāvēja Ķīnas klubus. Tieši T-1 līgai pievienojies arī mūsu Kaspars Bērziņš. Regulārā sezona T-1 līgā tikko pārsniegusi pusi un Bērziņa Jauntaipejas DEA ir līgas līdervienība (12 uzvaras 16 mačos) un tajā būtiska loma atvēlēta savulaik BK “Ventspili” un BK “Liepāju” pārstāvējušajam lietuvietim Edgaram Zeļonim un bijušajam vefietim Kristianam Krajinam. Zīmīgi, ka tieši Hovarda pārstāvētā Taojuaņas “Leopards” ar 4 uzvarām 11 spēlēs ir pārliecinoši pēdējie. Tas viss, neraugoties uz to, ka olimpiskais čempions ASV izlases sastāvā izcēlies vidēji ar vairāk nekā 24 punktiem (otrais līgā), 14 atlēkušajām bumbām (pirmais līgā) un 6 rezultatīvām piespēlēm (trešais līgā) Rezultatīvāko spēlētāju astotniekā ar 20,2 ir arī vēl viens lietuvietis Mindaugs Kupšis (augums 217 centimetri) un iepriekš minētais kanādiešu milzis Bulars.

Savu debijas maču Bērziņš varētu aizvadīt jau 24. februārī pret Kaošiungas “Aquas”, kuriem gan nāksies iztikt bez savainotā uzbrukuma līdera Kupša, vai dienu vēlāk pret “Leopards”. Vēl kāda interesanta komanda šajā līgā ir Tainaņas “TSG Ghosthawks”, kuras līderis ir iepriekš minētais Bulars, bet viņš ar saviem 226 centimetriem nav garākais spēlētājs komandā, jo vienības rindās ir arī 230 centimetrus garais maltietis Samuels Deguara - šobrīd garākais Eiropas basketbolists. Tāpat komandas rindās ir arī 213 centimetrus raženais amerikānis Roberts Apšovs. Gari centra spēlētāji un neliela auguma un ļoti ātri ārējie spēlētāji ir šīs līgas firmas zīmes. Savukārt raženu spēlētāju uzbrucēju pozīcijās nav pārāk daudz.

Cita šīs līgas firmas zīmes ir agresīva un fiziska aizsardzība, kas nereti pāraug arī konfliktsituācijās. Līdzīgi kā kaimiņvalstī Filipīnās, dūru vicināšana basketbola laukumā diemžēl nav retums. Iespējams, tieši šis faktors palīdz piesaistīt tik lielu interesi līgai daudzviet pasaulē. Šajā ziņā īpaši karsti gāja pēdējā “Leopards” mačā pret Taipejas “Beer Herobears”, kad laukumā vispirms sakāvās spēlētāji, bet vēlāk konfliktā iesaistījās arī viens no Taipejas komandas treneriem. Dvaits Hovards notikušo vairāk gan noraudzījās no malas, tomēr tik un tā bija to 12 spēlētāju skaitā, kas tika izraidīti no zāles.

Hovarda un Bulara divcīņa arī ir visai fiziska un iespaidīga.

Interesanti, ka ogrēnietis Kaspars Bērziņš par spēlēšanu Āzijā jau runāja 2020. gadā. Viņš intervijā neslēpa, ka labprāt dzīvotu Japānā un basketbolista karjeras laikā gribētu izmantot iespēju vairāk paceļot. Tāpat viņš būtu ieinteresēts spēlēt Tuvajos Austrumos vai Dienvidamerikā. Taivāna ir ļoti plats solis Japānas virzienā un basketbola ziņā tā noteikti ir vēl eksotiskāka.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Jauntaipejas DEA cer, ka Bērziņš kļūs par svarīgu spēlētāju zem groziem, kā arī uzsver viņa prasmes metienos no groza apakšas un tālienes.

Klubs uzsver arī to, ka 37 gadus vecais Bērziņš agrāk sekmīgi pārstāvēja Latvijas izlasi vairāk nekā simts spēlēs, kā arī 2009. gadā Fīniksas "Suns" sastāvā spēlēja NBA Vasaras līgā.

Šī Bērziņa garajā karjerā ir pirmā reize, kad viņš spēlē Austrumāzijā.

"Šī ir pirmā reize, kad ierados Āzijā, lai spēlētu, un ar nepacietību gaidu, kad varēšu izmantot savu pieredzi laukumā, lai palīdzētu komandai," klubs citā basketbolistu.

"Garš spēlētājs ar tālmetienu. Pēc tam, kad Bērziņš pievienosies komandai, viņš cer izmantot savu bagāto pieredzi Eiropas līgās, lai palīdzētu komandai ne tikai auguma centimetros soda laukumā. Viņam ir arī pašaizliedzīgs spēles stils, un viņš ir komandas spēlētājs. Ar viņu komanda būs konkurētspējīgāka cīņā par čempionu titulu," iepriecināts par basketbolista pievienošanos ir arī komandas galvenais treneris Li Dzjihua.

Klubs uzsver, ka, lai arī basketbolists pēdējos gados reti ir starp rezultatīvākajiem, viņa spēles stils ir efektīvs, izmantojot savas iespējas.

Šo sezonu Latvijas centra spēlētājs uzsāka Lietuvas klubā Utenas "Juventus". Lietuvas meistarsacīkstēs viņš laukumā devās vienā mačā, kurā 20 minūtēs guva astoņus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas.

Novembra sākumā basketbolists sāka spēlēt Latvijas basketbola izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītajā un Rodiona Kuruca pārstāvētajā Francijas komandā "Strasbourg", kura rindās viņš aizvadīja divus mēnešus, vidēji mačā gūstot 4,8 punktus un izcīnot 2,6 atlēkušās bumbas.

Iepriekšējās divas sezonas Bērziņš pavadīja Panevēžas "Lietkabelis" un "Siauliai" komandās. Ar Panevēžas komandu latvietis iepriekšējā sezonā kļuva par Lietuvas vicečempionu.

Ārzemēs viņš ir spēlējis arī Krievijas vienībās Saratovas "Avtodor", "Ņižņij Novgorod", Krasnodaras "Lokomitiv-Kubaņ" un Samaras "Krasnije kriļja", kā arī Spānijas komandās Kompostelas "Obrodoira Monbus", Malagas "Unicaja", "Fuenlabrada" un "Caceres".

Latvijā Bērziņš pārstāvējis arī "Ogres", "VEF Rīga", Rīgas "Skonto", "ASK Rīga" un "Barons"/LMT krāsas. Viņš četras reizes kļuvis par Latvijas čempionu, kā arī "Barons"/LMT rindās vienu reizi izcīnījis FIBA Eiropas kausu.