foto: instagram.com/domninaoksanaice
“Ar tādiem rādītājiem nedzīvo un neizdzīvo!” Daiļslidošanas spīdekļa Kostomarova sieva beidzot komentējusi notiekošo
Daiļslidotāju pāris Oksana Domņina un Romāns Kostomarovs ir būtiski personāži Krievijā tik populārajā daiļslidošanas vidē, kas regulāri tiek izmantota arī propagandas noļūkiem.
Sporta zvaigznes
2023. gada 17. februāris, 12:45

“Ar tādiem rādītājiem nedzīvo un neizdzīvo!” Daiļslidošanas spīdekļa Kostomarova sieva beidzot komentējusi notiekošo

Jauns.lv/LETA

Olimpiskais čempions daiļslidošanā Romāns Kostomarovs jau pusotru mēnesi cīnās par dzīvību. Sākotnēji sportista sieva, daiļslidotāja Oksana Domņina, nevēlējās komentēt ziņas par viņa stāvokli, taču, ņemot vērā to, ka sāka parādīties daudz neprecīzas informācijas par slavenības ārstēšanu, viņa nolēma izdarīt izņēmumu.

Janvāra sākumā Kostomarovs saslima, taču, neraugoties uz slimību, viņš turpināja doties uz ledus. "Romāns nejutās slikti, vienīgais simptoms bija viegls klepus, kas parādījās janvāra sākumā. Es to neuzskatu par kaut ko ārkārtēju, mēs, sportisti, vienmēr strādājam, pat ja mums ir drudzis - kamēr vien ir spēki. Es varu pastāstīt par sevi: 30. decembrī es gulēju gultā ar 39 grādus augstu temperatūru, bet nākamajā dienā jau uzstājos. Tāda situācija daiļslidotājiem ir ierasta," vēsta Domņina.

Vēlāk daiļslidotājs saprata, ka bez ārstu palīdzības nevar iztikt, jo viņa stāvoklis strauji pasliktinājās, vēsta “WomanHit”. "Par sekām, kādas var būt, mēs visi zinājām un sapratām jau no paša sākuma. Kad Romāns saslima, tika sasaukts konsīlijs, kurā piedalījās labākie ārsti. Vīram bija ļoti smaga, komplicēta slimība, visi rādītāji bija ārpus skalas, patiesībā tie bija skaitļi, ar kuriem nedzīvo un neizdzīvo. Un viņš piedzima no jauna, un tas, ka viņš tagad ir ar mums, ir liels brīnums un ārstu nopelns. Tā ir liela laime, mums tas ir pats svarīgākais," - teica Oksana.

Sportiste arī lūdza neizplatīt nepatiesu informāciju par viņas ģimeni. "Esmu lasījusi kādas spekulācijas par to, ka Romāna mamma nav ielaista slimnīcā. Tie ir klaji meli. Viņa mamma ir ļoti noraizējusies, viņai ir ārkārtīgi grūti redzēt Romānu šādā stāvoklī, tāpēc mēs kopā ar viņu un Romāna brāli nolēmām, ka viņai pagaidām labāk neierasties slimnīcā. Bet neviens to noteikti neaizliedz," sacīja Domņina.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon

Katru dienu no dažādiem avotiem tiek saņemta jauna informācija par Romāna Kostomarova veselību. Tā kā viņa tuvinieki konkrēti nerunā par slimības gaitu Krievijas presē lasāma ļoti pretrunīga informācija.

Romāns Kostomarovs 10. janvārī vērsās slimnīcā ar sūdzībām par sāpēm krūtīs un klepu. Vēlāk daiļslidotāja stāvoklis strauji pasliktinājās, viņam attīstījās kreisās puses pneimonija un asinsrites problēmas. Tika pieņemts lēmums sportistu pieslēgt ventilatoram un ekstrakorporālās membrānu oksigenācijas (ECMO) aparātam, lai nodrošinātu skābekļa pievadīšanu asinīs. Kostomarovs tika ievietots intensīvās terapijas nodaļā, taču pat ar intensīvo aprūpi viņa stāvoklis neuzlabojās. Šādā stāvoklī olimpiskais čempions tika nogādāts Komunarkā (vieta, kurā atrodas medicīnas iestādē). Par to pavēstīja Komunarkas medicīnas centra galvenais ārsts Deniss Procenko.

Speciālists atklāja, ka olimpiskais čempions tika uzņemts klīnikā piektajā slimības dienā ar augstu temperatūru. Pēc viņa teiktā, sportista kopējo plaušu bojājumu izraisīja vīrusu-baktēriju infekcija. Kā norādīja Procenko, jau tad ārsti saprata, ka ir jārīkojas nekavējoties. "Baktērija, kas tika konstatēta uzņemšanas brīdī, jau deva mums signālus, ka slimības gaita būs ļoti smaga, ka tā noritēs ar zemādas audu un muskuļu nekrozi un nekrotiskiem bojājumiem," skaidroja mediķis.

Ārsts piebilda, ka Kostomarova ārstēšana pēdējo 48 stundu laikā ir uzrādījusi pozitīvu tendenci. "Viņa nieru funkcija sāk atjaunoties. Lai gan bija smaga daudzu orgānu mazspēja ar pilnīgu anūriju (urīna neizdalīšanos). Bija problēmas ar plaušām, ar sirds darbību. Pie tik smagas infekcijas faktiski nav orgānu, kas nebūtu iesaistīti," sacīja Procenko. Speciālists ziņoja, ka Romāns sācis elpot pats, taču situācija jebkurā brīdī var mainīties, vēsta Vokrug.tv.
Tikmēr Procenko skaidro, ka brīdī, kad Kostomarovs tika uzņemts Komunarkas medicīnas iestādē, klīniskie un laboratoriskie rādītāji liecināja par minimālām iespējām izdzīvot. Ārsti apzinājās, ka viņu pielietotajām metodēm ir zināmas komplikācijas, kuru dēļ pēc tam varētu būt nepieciešama operācija. Tomēr paskaidroja, ka tā bija vienīgā iespēja censties glābt izcilā sportista dzīvību. Speciālists apliecināja, ka ārstēšanas process tika apspriests personīgi ar Romānu un viņa ģimeni.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

Komunarkas galvenais ārsts arī atklāja, ka visi medicīniskie lēmumi par slimību jau no paša sākuma tika apspriesti multidisciplinārā padomē. Pirmās piecas dienas pēc slidotāja hospitalizācijas šādas sanāksmes notika ik pēc 12 stundām. Pēc viņa teiktā, ar olimpisko čempionu nepārtraukti strādāja liela Maskavas veselības aprūpes darbinieku komanda ar kolēģiem no valsts iestādēm. Turklāt Romānam līdzās ir arī viņa sieva Oksana Domņina un brālis Deniss.

Iepriekš tika ziņots, ka Kostomarovam tika amputēta kreisā pēda un veikta labās pēdas nekrozes likvidēšanas operācija. Pēc tam tika ziņots, ka viņam tika izņemta otrā pēda un pirksti, taču tas netika apstiprināts. Arī par iespējamām roku amputācijām dzirdēta Krievijas medijos lasīta ļoti pretrunīga informācija. Sākotnēji tika vēstīts, ka olimpiskajam čempionam amputētas abas rokas, bet vēlāk jau tika ziņots par dažu pirkstu amputācijām.

Tikmēr Romāna māte paziņoja, ka presē cirkulē daudz baumu par viņas dēla veselību. Valentīna Kostomarova apgalvoja, ka operācijas detaļas viņai nav zināmas. Pēc viņas teiktā, jaunākās ziņas par dēla veselību viņa uzzina no savas vedeklas, jo radinieki cenšas viņu pasargāt no jebkādiem negatīviem pārdzīvojumiem un iesaka pagaidām neapmeklēt sportistu.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2006. gada olimpiskais čempions daiļslidošanā dejās uz ledus - pārī ar Tatjanu Navku (tagadējo Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova dzīvesbiedri) - šī gada 10. janvārī tika hospitalizēts. Kā vēsta Krievijas mediji, sākotnējā versija liecina, sportists devies slidot ar 38,4 grādu temperatūru. Lai mazinātu drudzi, viņš tika iegremdēts āliņģī. Slimnīcā viņu vispirms pieslēdza pie mākslīgās elpināšanas aparāta, pēc tam ieviesa medicīniski izraisītu komu. Viņa veselības stāvoklis tika nodēvēts par ārkārtīgi smagu.

Olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka.

gallery icon

24. janvārī Kostomarovs atguva samaņu, taču viņam attīstījās smaga sepse un gangrēna. Pēdējās dienas tika spriests, vai daiļslidotājam būtu nepieciešama amputācija, un ārsti nolēma, ka tas ir vienīgais veids glābt savulaik izcilā sportista dzīvību. Daiļslidotāja kājās attīstījās audu nekroze, vēsta TASS.

"Diemžēl nācās amputēt abas kājas. Operācija noritēja bez komplikācijām, un kopumā viņa ķermeņa stāvoklis ir uzlabojies. Tagad notiek cīņa par viņa rokām. Romāns ir pie samaņas. Viņa vispārējais stāvoklis uzlabojas. Taču viņš turpina atrasties intensīvās terapijas nodaļā stingrā ārstu uzraudzībā," aģentūra ziņo, atsaucoties uz informētu avotu.

Kā laikrakstam “Izvestija” skaidroja Maskavas Valsts 1. Sečenova medicīnas universitātes profesors, ķirurgs Andrejs Šestakovs, abu pēdu zem potītes amputācija bijusi neizbēgama. Pēc ārsta teiktā, galvenā diagnoze slidotājam bija sepse, kas izraisīja iekaisuma procesu visā organismā.

"Par to, kas to izraisīja, ir grūti spriest, jo tas nav līdz galam izprasts. Pēc sepses strutas sāk izplesties pa visu ķermeni, visu apaugļojot. Tas pats process notika asinsrites sistēmā, un reaģēja vājākais punkts - kāja. Sepse izraisa strutu izplatīšanos pa visu ķermeni. Amputācija tiek veikta, jo kāja ir smagi nekrotiska, un tas katastrofāli palielina toksīnu izdalīšanos organismā. Ir ļoti svarīgi, lai toksīni neizplatītos pastāvīgi," skaidro profesors.

Šobrīd 46 gadus vecais Romāns Kostomarovs ir Turīnas olimpisko spēļu čempions, divkārtējs pasaules čempions, trīskārtējs Eiropas čempions un trīskārtējs “Grand Prix” finālsacensību uzvarētājs. Visi panākumi sasniegti ledus dejās pārī ar Tatjanu Navku.