foto: Sipa USA/ Vida Press
Grūtniecēm nav vietas sportā? Basketboliste vaino čempionu komandu diskriminēšanā un apcelšanā
Centra spēlētāja Dearika Hembija, kura tagad būs spiesta pārcelties no Lasvegasas uz Losandželosu, pagājušajā gadā pārstāvēja arī ASV sieviešu basketbola izlasi.
Basketbols
2023. gada 23. janvāris, 15:35

Grūtniecēm nav vietas sportā? Basketboliste vaino čempionu komandu diskriminēšanā un apcelšanā

Jauns.lv

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) spēlētāja Dearika Hembija sociālajos tīklos publicējusi neglaimojošus apvainojums par viņas iepriekš pārstāvēto komandu Lasvegasas “Aces”, kuras rindās pērn triumfēja WNBA čempionātā.

Basketboliste vaino savu nu jau bijušo komandu diskriminēšanā un apcelšanā pēc tam, kad uzzinājuši par viņas grūtniecību.

28 gadus vecā Dearika Hembija jau ir māte piecus gadus vecajai Amajai, bet pērnā gada septembrī WNBA čempionu parādes laikā pavēstīja, ka ir stāvoklī ar mazo Ledžendu.

Aizvadītajā nedēļas nogalē divkārtējā WNBA Visu zvaigžņu spēles dalībniece un divkārtējā labākā sestā spēlētāja savā “Instagram” kontā ievietoja attēlu, kurā neslēpa savu sašutumu, jo tikko tikusi aizmainīta uz Losandželosas “Sparks” komandu. Viņa savā paziņojumā pateicās komandas biedrenēm un līdzjutējiem, bet asi kritizēja komandas menedžmenta izdarības.

“Mana sirds ir salauzta. Aizmainīšana ir daļa no mūsu biznesa, bet meli, apcelšana, manipulācijas un diskriminācija nav. Manam raksturam un darba ētikai tika uzbrukts.’’

Hembija, kura pagājušā gada jūnijā noslēdza ilgtermiņa līgumu ar “Aces”, apgalvo, komanda viņas virzienā izteikusi spekulācijas, ka basketboliste esot zinājusi, ka “būšot stāvoklī”. “Tas nav pareizi. Es tiku apzīmēta ar “jautājuma zīmi” par uzticību komandai, jo “varēju atkal kļūt stāvoklī”. Tomēr neviens negaidīja, ka tas notiks tuvāko divu gadu laikā,” komandas pārstāvju pārdomas atstāsta basketboliste.

Tāpat viņa atklāja, ka saņēmusi arī jautājumu, vai grūtniecība bija plānota, bet pēc atbildes, nē, kluba pārstāvji esot kritizējuši, ka “neesmu izvairījusies no kļūšanas stāvoklī”.

Basketboliste apzinās, ka viņa tikusi aizmainīt no čempionvienības, jo nebūtu gatava spēlēt sezonas sākumā, bet sastāvā vajag cilvēkus. Hembija kopā ar nākamā gada drafta pirmās kārtas izvēli tika apmainīta pret zviedrieti Amandu Zahui un nākamā gada drafta otrās kārtas izvēli.

Tāpat 191 centimetru garā sportiste atklāja, ka bija gatava atgriezties laukumā gaidāmās sezonas laikā un visu grūtniecības laiku bija piespiedusi sevi turpināt treniņus, tomēr kluba pārstāvji to neuzskatīja par nopietnu treniņprocesu.

Hembija sava paziņojuma beigās vaino komandu neētiskā un neprofesionālā attieksmē, kuras dēļ viņa cietusi. Turklāt šādi izturējušās organizācijas sievietes, kuras pašas ir mātes un zina, kā basketbolistes varētu justies.

“Aces” komandā tiešām galvenās darbojošās personas ir sievietes. Vienības prezidente ir bijusī basketboliste un trenere Nikija Fargasa, kluba ģenerālmenedžere ir bijusī WNBA Visu zvaigžņu spēles dalībniece Natālija Viljamsa, bet komandas galvenā trenere ir vislabāk atalgotā WNBA trenere (alga aptuveni 1 miljons ASV dolāru gadā, kamēr vislabāk atalgotās spēlētājas oficiāli saņem mazāk nekā ceturto daļu šīs summas) kādreizējā ASV un Krievijas izlases basketboliste, kā arī Sanantonio “Spurs” galvenā trenera Grega Popoviča bijusī palīdze Rebeka Hemona.

Pēc Hembijas paziņojuma WNBA Spēlētāju asociācija paziņoja, ka veiks rūpīgu izmeklēšanu saistībā ar šo gadījumu. Savukārt “Aces” puse līdz šim publiski nav vēlējusies komentēt basketbolistes izteikumus.