foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jēkabpilī applūdušas autosportista Reiņa Nitiša dzimtas mājas
Populārā autosportista Reiņa Nitiša dzimtas lauku īpašums piedzīvoja pavisam kritisku situāciju, kad mājās metra augstumā ieplūda ūdens, tādējādi sabojājot visu iedzīvi.
Sporta zvaigznes
2023. gada 17. janvāris, 05:41

Jēkabpilī applūdušas autosportista Reiņa Nitiša dzimtas mājas

Žurnāls "Kas Jauns"

Viens no populārākajiem jēkabpiliešiem latviešu rallijkrosa autobraucējs Reinis Nitišs ar sievu Lauru tikai dažas stundas pēc tam, kad dzimtajā Jēkabpilī sāka applūst dzīvojamās ēkas, devās iepriekš ieplānotā braucienā uz Indonēziju. Tiesa gan, atpūtu aizēnoja notikumu attīstība dzimtajā Jēkabpilī…

"Man bija jau iepriekš ieplānota atpūta tālajās zemēs, bet šobrīd no atpūtas ne miņas, jo domās esmu ar to, kas notiek mājās, kas notiek ar mūsu un Jēkabpils iedzīvotāju iedzīvi. Nav patīkami,” tā aizvadītās nedēļas nogalē žurnālam "Kas Jauns" teica Nitišs, kura dzimto pilsētu šomēnes piemeklēja pamatīgi plūdi.

Katastrofāli plūdi Jēkabpilī. Skats no putna lidojuma

Ūdens līmenim Daugavā turpinot kāpt un Jēkabpilī applūstot plašākām teritorijām, šovakar slēgta satiksme Brīvības ielas posmā no Vecpilsētas laukuma līdz ...

gallery icon

“Mēs ar sievu dzīvojam manas mammas vecvecāku mājās, kas atrodas Daugavas krastā un ir apdraudētas katru gadu. Šogad evakuējāmies laikus. Beidzamajos gados ir situācijas, kad vakaros ūdens ienāk pagalmā, bet līdz mājai neatnāk, jo tā atrodas tālāk. Nākamā rītā ūdens ir atkāpies un varam jau atkal doties uz mājām un dzīvot. Šogad evakuējāmies, bet ūdens kāpa un kāpa, un vienā no kritiskākajiem brīžiem tas jau bija iekšā mājā. Nākamajā dienā ar kaimiņu secinājām, ka ūdens ir nokrities, un izdomājām, ka brauksim ar laivu iekšā pagalmā. Pusotru stundu cīnījāmies, sitām ledu, lai tiktu līdz sauszemei, jo kaimiņam vajadzēja izglābt kaķi, kas bija palicis mājās, bet es no savas mājas paņēmu dažas nepieciešamās lietas. Toreiz jau likās, ka trakākais ir aiz muguras, bet diemžēl tā nebija... Nu mūsu lauku mājās ūdens ir līdz logiem, tas nozīmē istabās metra augstumā. Protams, visi dīvāni, televizori, krēsli, skapji, veļas mašīnas, ledusskapji, viss, kas vien atrodas mājās, ir zem ūdens,” stāsta sportists.

No applūdušajām teritorijām Jēkabpilī drošībā nogādāti 18 cilvēki

Aizvadītajā diennaktī no applūdušām teritorijām Jēkabpilī glābēji kopā ar valsts un pašvaldības policijas darbiniekiem izglāba un drošībā nogādāja 18 cilvēkus, ...

gallery icon

“Šobrīd mēs vairs neuztraucamies par lauku mājām, jo tur jau viss ir pagājis un beidzies. Tagad uztraucamies par Jēkabpils pilsētu, kur mums ar sievu ir otra māja, kas tikko praktiski ir pabeigta, – jaunbūve, kurā vēl veicami daži darbi, lai tajā varētu sākt dzīvot. Te arī ir manu vecāku māja un mūsu bizness – viesnīca,” satraukumu pauž Nitišs.

foto: Ekrānuzņēmums

“Tā kā dambi rauj cauri un ūdens ieplūst, Strūves parks ir ūdenī. Šobrīd arī visi pilsētas lielākie uzņēmēji un uzņēmumi, kuriem ir iespēja, tostarp uzņēmums SIA "Ošukalns", kurā es strādāju, sūta traktorus un kravas automašīnas ar smilti, lai stiprinātu Daugavas krastu, uzbērumu un dambi, lai pasargātu visu pilsētu. Brīdī, kad tiks pārrauts dambis pilnībā, domāju, būs liela traģēdija un viss būs slikti. Cilvēki evakuējas un brauc prom. Situācija nav laba. Es ticu, ka atbildīgās personas dara visu, kas vien šajā kritiskajā situācijā ir iespējams. Šobrīd nav īstais brīdis kādu mācīt, bet vajag sadoties rokās un cits citam uzticēties, un kopīgi censties izvairīties no traģēdijas. Cerēsim, ka ūdens atradīs ceļu, kur aizplūst,” par baisajiem notikumiem Jēkabpilī stāsta Reinis Nitišs.

Autosportists piebilst: viņa mamma atminas, ka pēdējo reizi šāda kritiski bīstama situācija Jēkabpilī bija izveidojusies tieši pirms 40 gadiem – 1983. gadā. “Turam īkšķus un ceram, ka viss būs labi!” cerīgi nosaka jēkabpilietis Reinis Nitišs.

Nitišs, Baumanis, Lēbs, Bloks, Sūlbergs - Biķernieku trasē pulcējas pasaules rallijkrosa zvaigznes

Ar pirmajiem diviem kvalifikācijas braucieniem Ceļu satiksmes drošības direkcijas Biķernieku kompleksajā sporta bāzē sestdien, 1. oktobrī, sāksies pasaules čempionāta ralllijkrosā ...

gallery icon

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!