foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Futbola leģenda Pelē guldīts atdusas stadionā pasaulē augstākajā kapsētā
Skats uz ekumenikas memoriālo nekropolu, kur pēc bēru ceremonijas Santosā, Brazīlijā 2023. gada 3. janvārī tiks apglabāta Brazīlijas futbola leģenda Pelē.
Sporta zvaigznes
2023. gada 4. janvāris, 11:28

Futbola leģenda Pelē guldīts atdusas stadionā pasaulē augstākajā kapsētā

Jauns.lv

Brazīlijas futbola leģenda Pelē pirms 19 gadiem iegādājās mauzoleja telpu, jo tā "neizskatās pēc kapsētas", ziņo "The Guardian".

Pelē bija futbolists kā neviens cits, un arī viņa pēdējā atdusas vieta ir neparasta - liela stadiona kopija ar mākslīgo zālienu pasaules garākajā vertikālajā kapsētā.

Brazīlijas futbola izcilnieks, kura bēres notika 3. janvārī, pirms 19 gadiem iegādājās savu mauzoleju Memoriālajā ekumeniskajā kapsētā — augstceltnē, kurai pieder Ginesa pasaules rekords kā pasaulē augstākā kapsēta.

"Santos" stadionā atvadās no futbola karaļa Pelē

Pirmdien, 2. janvārī, Brazīlijas futbola kluba "Santos" stadionā sākušās atvadas no iepriekšējā nedēļā mūžībā aizgājušā leģendārā futbolista Pelē.

gallery icon

Tā atrodas Santosā, kurā futbola karalis spēlēja lielāko daļu savas karjeras.

Kapsētas kopējā platība ir 40 000 kvadrātmetru, un tajā ir diennakts restorāns, kapela, auto muzejs, neliels zivju dīķis un voljērs.

foto: AP/Scanpix
Brazīlijas futbola izcilnieka Pelē mauzoleja ieejā ir redzamas viņa statujas.

Pelē jeb īstajā vārdā Edsons Arantess do Nascimento bija atklāti runājis par savu plānoto atdusas vietu, 2003. gadā sakot, ka viņam šī vieta patīk, jo tā "neizskatās pēc kapsētas" un ka tā viņam sniedza "garīga miera un klusuma sajūtu".

Pelē 200 kvadrātmetru lielais mauzolejs, kas atrodas pirmajā stāvā, tiks izrotāts kā futbola stadions, un viņa balzamētais ķermenis atdusēsies zārkā, kas izlikts mākslīgā zāliena vidū, un to ieskauj viņa slavas laiku attēli.

foto: AP/Scanpix
Brazīlijas futbola izcilā Pele mirstīgās atliekas tiek vestas uz Nekropola Ekumenikas memoriālo kapsētu viņa bēru gājiena beigās Santosā, Brazīlijā, otrdien, 2023. gada 3. janvārī.

Atdusas vieta oficiāli atklāta 1991. gadā, tajā ir 18 000 apbedīšanas vietu, un tā kļuva par pirmo vertikālo kapsētu pasaulē, kurā ir vieta arī mauzolejiem.

Kapsētas tīmekļa vietnē teikts, ka klientiem ir atļauts "izveidot dekorētu telpu" savos mauzolejos, kas var ietvert pat privātas atpūtas vietas sērotājiem.

Kapsēta atrodas blakus Santosas Vila Belmiro stadionam, kur Pelē pirmo reizi apžilbināja pasauli 15 gadu vecumā, ceļā uz karjeras rekordu gūstot 1281 vārtus un kļūstot par vienīgo spēlētāju vēsturē, kurš uzvarējis trīs Pasaules kausa izcīņā.