foto: REUTERS/SCANPIX
No aviokatastrofas bez skrambiņas. Divkārtējais olimpiskais čempions jau otro reizi neticami apmāna nāvi
Deivids Rudiša pēc uzvaras Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.
Sporta zvaigznes
2022. gada 13. decembris, 17:37

No aviokatastrofas bez skrambiņas. Divkārtējais olimpiskais čempions jau otro reizi neticami apmāna nāvi

Jauns.lv

33 gadus vecais kenijiešu vidējo distanču skrējējs Deivids Rudiša var pamatoti sevi saukt par “dzimušu laimes krekliņā”, jo otro reizi viņam izdevies izvairīties no šķietami drošas nāves. Šoreiz viņš vien ar izbīli ticis sveikā cauri pēc aviokatastrofas.

Londonas un Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions 800 metru distancē Deivids Rudiša savos 33 gados piedzīvojis jau trešo dzimšanas dienu. Pagājušajā nedēļas nogalē lidmašīnai, kurā atradās bijušais sportists, apstājās dzinējs un tā sāka krist zemē.

“Viss bija labi, līdz aptuveni septiņas astoņas minūtes pēc pacelšanās lidmašīnai pēkšņi apklusa dzinējs,” sarunā ar “Daily Nation” stāsta slavenais skrējējs, “Pilots ieraudzīja klaju lauku, kurā mēģināt piezemēties, bet ar vienu no spārniem viņš trāpīja kokā un lidmašīna pirms nolaišanās akmeņainā laukā sāka griezties uz riņķi. Pilots paveica neticamu darbu, spējot nostabilizēt lidaparātu.”

Kenijas dienvidaustrumos Kajiado apkārtnē notikušo Rudiša sauc vien par “biedējošu epizodi”, jo pats negadījumā nav guvis ne skrambiņu, arī pārējie cilvēki lidmašīnā izdzīvoja, cits skrējējs Stefens Ole Marai aviokatastrofā savainoja ribas, bet pārējie ar nelielām traumām tika hospitalizēti, bet vēlāk palaisti mājās.

Rudiša bija devies uz Kajiado, lai noraudzītos ikgadējo masaju olimpiādi, bet “biedējošā epizode” tika piedzīvota, dodoties atpakaļ uz Nairobi. Rudiša ir masaju izcelsmes un allaž izcēlis savu piederību šai etniskajai grupai.

Kā vēsta BBC, šis Rudišam nav pirmais gadījums, kad sanācis ieskatīties nāvei sejā, jo 2019. gada augustā, braucot pa lielceļu Nairobi-Kisumu, viņa apvidus auto sprāga riepa un automašīna frontāli ietriecās pretī braucošajā autobusā. Arī toreiz Rudiša tika cauri sveikā. Viņu gan aizveda uz slimnīcu, lai veiktu pārbaudes, bet tajā pašā dienā jau palaida mājās.

Savu profesionāla skrējēja karjeru Rudiša noslēdza 2017. gadā un pamazām sācis pievērsties trenera arodam.

Savu skrējēja talantu arī Rudiša ir izkopis slavenajā Itenā. Kenijas pilsēta Itena, kurā mīt vien nedaudz vairāk par 40 tūkstošiem iedzīvotāju uzskatāma par garo un vidējo distanču skrējēju Meku. Šī nelielā pilsētā atrodas 2400 metru virs jūras līmeņa un tur jau pirms vairākiem gadu desmitiem tika radīta skola skrējējiem, kas turpina veiksmīgi darboties arī mūsdienās. Itenā izauguši neskaitāmi olimpieši un pasaules lielāko maratonu un krosa sacensību skrējēji. Kenija tiek uzskatīta par pasaulē vadošo vidējo un garo distanču skrējēju valsti, bet Itenas pilsētu apstākļu un treniņpartneru dēļ saviem treniņiem izvēlējušies arī virkne ārvalstu skrējēju. Ne velti šī vieta tiek saukta par čempionu mājām (angliski “Home of Champions”).