foto: STANLEY Anthony/ATP/SPP/Shutterstock/ Vida Press
Irāna pieprasa izslēgt ASV futbola komandu no Pasaules kausa
Irānas oficiālajā karogā redzama emblēma
Futbols
2022. gada 28. novembris, 12:31

Irāna pieprasa izslēgt ASV futbola komandu no Pasaules kausa

Jauns.lv

Irānas valsts mediji aicinājuši izslēgt ASV no 2022. gada Pasaules kausa izcīņas pēc tam, kad ASV Futbola federācija sociālo mediju ierakstos nomainīja Irānas karogu, tādējādi paužot atbalstu protestētājiem Irānā.

Federācija savos oficiālajos "Twitter", "Instagram" un "Facebook" kontos bija atrādījusi Irānas valsts karogu bez Islāma Republikas emblēmas. Nu jau dzēstajā B grupas kopvērtējuma grafikā, kas tika publicēts sestdien, Irānas karogs bija attēlots tikai zaļā, baltā un sarkanā krāsā.

ASV Futbola federācija svētdien CNN pauda, ka vēlas uz 24 stundām nomainīt Irānas oficiālo karogu, tādējādi parādot "atbalstu Irānas sievietēm, kuras cīnās par cilvēka pamattiesībām". Pēc laika karogs ticis nomainīts uz oficiālo Irānas karogu.

Izmaiņas "bija vienreizēja grafika", CNN sacīja federācijas pārstāvji: "Mūsu vietnē un citās vietās parādīts oficiālais karogs." 

Irānas valsts mediji ar šādu ASV pašdarbību nav mierā, svētdien paziņojot, ka ASV par šādu Irānas valsts karoga "izkropļošanu" nekavējoties ir jāizslēdz no turnīra un jāatstādina uz 10 spēlēm.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon

"Ievietojot savā oficiālajā kontā izkropļotu Irānas Islāma Republikas karoga attēlu, ASV futbola komanda pārkāpusi FIFA hartu, par ko tiek piemērota 10 spēļu diskvalifikācija," tviterī svētdien vēstīja Irānas valsts ziņu aģentūra "Tasnim". "ASV komanda ir jāizslēdz no Pasaules kausa."

Zināms, ka Irānai un ASV otrdien gaidāma kopīga B grupas spēle, kurā izšķirsies tas, vai ASV iekļūs izslēgšanas turnīrā.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon

Kā zināms, laikā, kad Katarā norisinās Pasaules kauss, Irānā notiek plaši protesti, kas aizsākās pirms vairākiem mēnešiem, kad tikumības policijas apcietinājumā nomira 22 gadus vecā Mahsa Amini.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Volkers Turks paziņojis, ka Irānā notiek "pilnvērtīga cilvēktiesību krīze", varas iestādēm apspiežot pret režīmu noskaņotos disidentus.

Protesti, ko eksperti dēvē par nozīmīgākajiem kopš garīdzniecības nodibināšanas pēc 1979. gada Irānas revolūcijas, un vardarbība pēdējos mēnešos ir satricinājusi Irānu un apdraud valsts režīmu, kas ir pie varas vairāk nekā 40 gadu.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon