foto: REUTERS/SCANPIX
Drosme pagaisusi - fani tribīnēs raud, kamēr Irānas futbolisti dzied himnu
Fani tribīnēs par komandas nostājas maiņu piektdien bija acīmredzami vīlušies. Daudzi himnas laikā svilpa, ūjināja, citi izplūda asarās.
Futbols
2022. gada 25. novembris, 13:41

Drosme pagaisusi - fani tribīnēs raud, kamēr Irānas futbolisti dzied himnu

Jauns.lv

Irānas futbola izlases spēlētāji piektdien pirms Pasaules kausa spēles ar Velsu pārtrauca savu klusējošo protestu, dziedot līdzi Irānas himnai. Līdzjutēji tribīnēs gan savas emocijas par notiekošo neslāpēja.

Kā zināms, Irānas futbolisti pirmdien pirms savas pirmās Pasaules kausa spēles izrādīja apbrīnojamu drosmi, nedziedot līdzi Irānas himnai un tādējādi izrādot atbalstu šobrīd Irānā notiekošajiem skaļajiem protestiem.

Daudzi gaidīja piektdienu, kad izlase gatavojās otrajai spēlei, lai redzētu, vai draudi ar sankcijām ir likuši sportistiem mainīt nostāju. Izrādījās, ka draudi tiešām līdzējuši, himnas atskaņošanas laikā futbolistiem sākot dziedāt līdzi. Daži sportisti gan drīzāk murminājuši, nevis dziedājuši.

Fani tribīnēs par komandas nostājas maiņu piektdien bija acīmredzami vīlušies. Daudzi himnas laikā svilpa, ūjināja, citi izplūda asarās.

Domājams, ka spēlētāji pārtraukuši savu protestu, jo nobijušies no soda, kas viņiem draud. Otrdien Teherānas pilsētas domes priekšsēdētājs Mehdi Čamrans sacīja: "Mēs nekad neļausim nevienam aizvainot mūsu himnu un karogu. Irānas civilizācijai ir vairākus tūkstošus gadu sena vēsture, šī civilizācija ir tikpat veca kā visas Eiropas un Amerikas civilizācijas."

Savukārt kāds konservatīvais deputāts Kurdistānā aicināja valstsvienības spēlētājus aizstāt ar uzticīgiem un revolucionāriem jauniešiem, kuri vēlas dziedāt savu himnu.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon

Pirms piektdienas spēles stadionā notikuši arī vairāki konflikti, dažiem Irānas faniem satrakojoties par arēnā citu ienesto Irānas pirmsrevolūcijas Persijas karogu. Līdzjutēji, kuri bija ieradušies ar krekliem, uz kuriem redzams Irānas protesta kustības sauklis "Sieviete, dzīvība, brīvība", izpelnījās apvainojumus.

Nelieli vīriešu pūļi dusmīgi skandēja "Irānas Islāma Republika" sievietēm, kuras ārpus stadiona sniedza intervijas ārvalstu medijiem.

Šodien tapis zināms arī tas, ka Irānas drošības spēki ceturtdien arestēja vienu no valstī slavenākajiem futbolistiem, apsūdzot viņu propagandas izplatīšanā pret islāma republiku un mēģinājumā diskreditēt Pasaules kausā spēlējošo izlasi.

Bijušais Irānas nacionālās futbola izlases spēlētājs un kādreizējais Teherānas kluba "Esteghlal" kapteinis Vorija Gafūri sociālajos medijos atklāti aizstāvējis Irānas kurdus, aicinot valdību pārtraukt kurdu slepkavošanu. Zināms, ka viņš jau iepriekš bijis aizturēts par bijušā Irānas ārlietu ministra Džavada Zarifa kritizēšanu.

Grupa līdzjutēju, kuri uz piektdienas Irānas izlases spēli bija ieradušies ar cepurēm, uz kurām rakstīts Gafūri vārds, paziņoja, ka viņiem cepures nozaguši valdības atbalstītāji.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon