foto: AFP/Scanpix
Brīdinājums pārējiem? Par "pretvalstiskas propagandas izplatīšanu" arestē Irānas futbolistu
Irānas futbolists Vorija Gafūri
Futbols
2022. gada 25. novembris, 10:27

Brīdinājums pārējiem? Par "pretvalstiskas propagandas izplatīšanu" arestē Irānas futbolistu

Jauns.lv

Irānas drošības spēki ceturtdien arestēja vienu no valstī slavenākajiem futbolistiem, apsūdzot viņu propagandas izplatīšanā pret islāma republiku un mēģinājumā diskreditēt Pasaules kausā spēlējošo izlasi.

Bijušais Irānas nacionālās futbola izlases spēlētājs un kādreizējais Teherānas kluba "Esteghlal" kapteinis Vorija Gafūri sociālajos medijos atklāti aizstāvējis Irānas kurdus, aicinot valdību pārtraukt kurdu slepkavošanu. Zināms, ka viņš jau iepriekš bijis aizturēts par bijušā Irānas ārlietu ministra Džavada Zarifa kritizēšanu.

"Beidziet slepkavot kurdus!!! Kurdi ir pati Irāna… Kurdu nogalināšana ir līdzvērtīga Irānas nogalināšanai. Ja tu esi vienaldzīgs pret cilvēku nogalināšanu, tu neesi irānis un pat neesi cilvēks... Visas tautas ir no Irānas. Nenogaliniet cilvēkus!!!" teikts sportista ierakstā.

Irānai piektdien Pasaules kausā Katarā jāaizvada spēle pret Velsu, un komanda jau sacēlusi ažiotāžu, pirms spēles pret Angliju nedziedot līdzi valsts himnai. Gafūri, kurš gan Pasaules kausā nepiedalās, arests, visticamāk, tiks uztverts kā brīdinājums spēlētājiem šādu soli vēlreiz nespert.

Gafūri tika aizturēts pēc sava kluba "Foolad Khuzestan" treniņa. Viņu apsūdz par "izlases reputācijas aptraipīšanu un pretvalstiskas propagandas izplatīšanu", raksta ziņu aģentūra "Fars".

Citas ziņu aģentūras norāda, ka pret sportistu izvirzītas apsūdzības arī par "nacionālās futbola izlases apvainošanu un nodomu to izjaukt, kā arī runāšanu pret režīmu".

Irānas ministri Gafūri sākuši saukāt par kurdu separātistu, taču viņš atbildējis, ka spētu atdot dzīvību par Irānu. Šī gada sākumā augstākais Irānas līderis ajatolla Ali Hamenei sacīja: "Daži cilvēki, kuri gūst labumu no valsts miera un drošības, baudot darbu un iecienītāko sporta veidu, kož rokā, kas viņus baro." Daudzi domāja, ka viņš atsaucas uz Gafūri.

35 gadus vecais futbolists bija Irānas izlasē 2018. gada Pasaules kausa izcīņā, taču pārsteidzošā kārtā netika iekļauts šī gada Pasaules kausa izcīņas finālā Katarā.

Zināms, ka 2019. gadā Gafūri dalījis zilus krekliņus par godu Saharai Kodajari — sievietei, kura pašaizdedzinājās pēc tam, kad viņai tika piespriests cietumsods par mēģinājumu noskatīties "Esteghlal" spēli Azadi stadionā. Pēc kārtējās vardarbības pret futbola fanēm 2021. gadā Gafūri sociālajā vietnē "Instagram" rakstīja: "Kā futbolists es patiešām esmu pazemots, jo spēlēju laikmetā, kad mūsu mātēm un māsām ir aizliegts ieiet stadionos."

Daudzi futbola fani pauda, ka neiekļaušana izlasē varētu būt sods par skaļo izteikšanos, bet citi iebilda, ka Gafūri vienkārši jau esot pārāk vecs.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon