Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon
Futbols
2022. gada 20. novembris, 19:56

FOTO: ar Morganu Frīmenu, kamieļiem un uguņošanu Katarā sākas Pasaules kauss futbolā

Jauns.lv

Svētdien ar krāšņu un vizuāli pārsteidzošu atklāšanas ceremoniju Katarā sācies 2022. gada Pasaules kauss futbolā.

Ceremonija aizvadīta neilgi pirms pirmās spēles sākuma. Tajā ar Ekvadoras izlasi spēkojas mājinieki - Kataras futbola izlase.

Pasaules kausa atklāšanas ceremonijā starp dejām piedalījās arī amerikāņu kinoaktieris un režisors Morgans Frīmens, Kataras "YouTube" personība Ganims Al-Muftahs, dienvidkorejiešu popzvaigzne Džeons Jungkuks, kā arī vietējie dziedātāji.

Frīmens savā runā uzsvēra futbola spējas apvienot nācijas. "Ikviens ir laipni gaidīts," Frīmens sacīja pūlim, kas gavilēja, ieraugot pasaulslaveno aktieri.

Ceremonijā tika atrādīti arī iepriekšējie Pasaules kausu talismani, kā arī visu 32 startējošo komandu krekli. Zināms, ka šis būs pēdējais turnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

Starp pasaules līderiem, kuri apmeklēja atklāšanas ceremonija, bija Saūda Arābijas kroņprincis, Ēģiptes, Turcijas un Alžīrijas prezidenti, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs.

foto: imago/Fotoarena
Ceremonijā tika atrādīti visu komandu krekli

30 minūšu ilgā ceremonija beidzās ar krāšņu uguņošanu, kuru vērot ārpus norises vietas bija sapulcējušies arī tie, kuriem stadionā vieta neatradās.

Pasaules čempiones godā šobrīd ir Francijas izlase, kas pirms četriem gadiem triumfēja Krievijā notiekošajā turnīrā. Divas reizes pēc kārtas kāda no izlasēm pēdējo reizi triumfēja pirms 60 gadiem, kad 1958.gadā izcīnīto titulu pēc četriem gadiem spēja nosargāt Brazīlijas izlase.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts un to 2002.gadā kopā uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Katara kritizēta par slikto attieksmi pret viesstrādniekiem, kas cēluši nepieciešamos objektus lielākajam četrgades sporta notikumam aiz olimpiskajām spēlēm. Pēc vairāku mediju aplēsēm bojā varētu būt gājuši vairāki tūkstoši viesstrādnieku, ko Kataras puse noliedz. Tikmēr FIFA oficiāli apstiprinājusi trīs ar stadionu celtniecību saistītus nāves gadījumus Katarā. Plašu kritiku Katara izpelnījusies ar cilvēktiesību neievērošanu, sieviešu tiesību un seksuālo minoritāšu apspiešanu. Kā zināms, Katarā viendzimuma attiecības ir aizliegtas ar likumu un par to var draudēt pat nāvessods.

Katara ir mazākā valsts, kura uzņēmusi Pasaules kausa izcīņas finālturnīru. Līdz šim mazākā valsts, kurā notika čempionāts bija Šveice, kas sacensības rīkoja 1954.gadā. Šveices teritorija ir trīs reizes lielāka par Kataru, turklāt 1954.gada turnīrā startēja 16 komandas.

Turnīrs tiks aizvadīts astoņos stadionos piecās pilsētās. Jaunie čempioni tiks noskaidroti finālā Lūseilas "Iconic" stadionā 18.decembrī.