foto: Nicholas Russo / IPA/SIPA
Strēlnieks ar astoņiem punktiem sekmē AEK uzvaru FIBA Čempionu līgas mačā
Latvijas izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.
Basketbols
2022. gada 13. oktobris, 13:19

Strēlnieks ar astoņiem punktiem sekmē AEK uzvaru FIBA Čempionu līgas mačā

Jauns.lv

Latvijas basketbolists Jānis Strēlnieks trešdien FIBA Čempionu līgas spēlē guva astoņus punktus un palīdzēja Atēnu AEK komandai izcīnīt panākumu.

Atēnu vienība viesu lomā ar rezultātu 84:73 (18:19, 33:17, 16:12, 17:25) izcīnīja uzvaru pār Redžo Emīlijas "Unahotels", kuras pieteikumā šim mačam nebija Artūra Strautiņa.

Strēlnieks laukumā bija 17 minūtes un 41 sekundi un guva astoņus punktus, realizējot vienu no trim divu punktu metieniem un abus tālmetienus. Viņš arī četras reizes rezultatīvi piespēlēja, tika pie divām piezīmēm, pārtvēra vienu piespēli, sakrāja labāko +/- rādītāju komandā +23 un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu 11.

AEK rindās rezultatīvākais bija bijušais "VEF Rīga" spēlētājs Aleksanders Madsens, kurš guva 17 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Mājinieku komandas labā Andrea Činčarīni guva 16 punktus un sakrāja 11 rezultatīvas piespēles.

FIBA Čempionu līgā 32 komandas sacenšas astoņās grupās pa četrām vienībām. Grupu uzvarētājas uzreiz iekļūst astotdaļfinālā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas 2023.gada janvārī cīnīsies "play-In" sērijā.

Ceturtdaļfinālā komandas aprīlī aizvadīs dueļus līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā.

Maijā Spānijas pilsētā Bilbao notikušajā finālčetrinieka turnīrā triumfēja Spānijas klubs Tenerifes "Lenovo".

2021./2022. gadā tika izspēlēta turnīra sestā sezona. Par čempioniem pirmajos gados tika kronēti Tenerifes "Lenovo", Atēnu AEK, Boloņas "Segafredo Virtus" un divreiz pēc kārtas - Burgosas "San Pablo" basketbolisti.

Tikmēr Andrejs Gražulis ULEB Eirokausa sezonas pirmajā mačā guva 12 punktus, taču viņa pārstāvētā Trento "Dolomiti Energia" cieta neveiksmi.

Trento vienība savā laukumā ar rezultātu 76:89 (13:20, 16:23, 26:26, 21:20) piekāpās Patras "Promitheas" no Grieķijas.

Gražulis laukumā bija 22 minūtes un 36 sekundes, kuru laikā guva 12 punktus, realizējot divus no trim divu punktu metieniem, divus no pieciem tālmetieniem un divus no trim soda metieniem. Tāpat viņš izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pārtvēra vienu bumbu, divas reizes pārkāpa noteikumus, izprovocēja četras pretinieku piezīmes, sakrāja +/- rādītāju -3 un efektivitātes koeficientu 19.

Rezultatīvākais mājinieku rindās bija Djego Flakadori, kurš guva 14 punktus, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas un sakrāja septiņas rezultatīvas piespēles.

Uzvarētāju komandas panākumu kaldināja Treviss Simpsons, Džo Jangs izcēlās ar 20 punktiem, bet Arnolds Kulboka, gūstot 18 punktus un izcīnot 11 atlēkušās bumbas, sakrāja "double-double".

B grupā Trento vienība spēkosies ar Telavivas "Hapoel", "Gran Canaria" (Spānija), Podgoricas "Budučnost Voli" (Melnkalne), Ankaras "Turk Telekom", Patras "Promitheas" (Grieķija), Hamburgas "Towers", Vroclavas "Šlask" un Londonas "Lions".

Tikmēr Rīgā bāzētā Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey" ULEB Eirokausa sezonas pirmajā mačā tika pie uzvaras.

"Prometey", mājas spēli aizvadot "Arēnā Rīga", ar rezultātu 82:71 (22:17, 21:14, 16:22, 23:18) pārspēja Panevēžas "Lietkabelis" vienību.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 20 gūtajiem punktiem bija Džans Klavels, kura sniegumam 16 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles pievienoja Keilabs Agada, bet 15 punktus un deviņas atlēkušās bumbas sakrāja Dalenta Džamerals Stīvenss.

Lietuvas komandā Žeļko Šakičs izcēlās ar 14 punktiem, Kristians Kullamē guva 13 punktus, kamēr Gabrieļus Malduns tika pie 12 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām.

"Prometey" A grupā spēkojas ar Badalonas "Joventut, Ļubļanas "Cedevita Olimpija", Venēcijas "Umana Reyer", Bursas "Bursaspor" (Turcija), Panevēžas "Lietkabelis", "Jeunesse Laique de Bourg-en-Bresse" (Francija), Ulmas "Ratiopharm" (Vācija), Brešas "Germani" (Itālija), Klužas-Napokas "U-BT" (Rumānija).

Pagājušajā sezonā par čempioniem kļuva Boloņas "Virtus" basketbolisti, kuri finālā pārspēja "Bursaspor" un izcīnīja vietu ULEB Eirolīgā.

Savukārt Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā Tallinas "Kalev"/"Cramo"  FIBA Eiropas kausa pamatturnīra pirmajā spēlē izcīnīja uzvaru pār Artojma Butjankova un Ronalda Zaķa Groningenas "Donar", kamēr citā mačā Dāvja Geka "Parnu Sadam" debitēja turnīrā ar panākumu.

F apakšgrupas spēlē Tallinas "Kalev"/"Cramo" mājās ar rezultātu 75:65 (17:14, 12:12, 17:15, 29:24) uzvarēja Zaķa un Butjankova pārstāvēto "Donar".

Uzvarētāju rindās Meiers laukumā pavadītās gandrīz 29 minūtēs sakrāja astoņus punktus un sešas atlēkušās bumbas, kamēr Raimo laukumā nedevās. 

Tallinas komandā rezultatīvākais ar 14 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Alteriks Gilberts.

Viesu komandā viens no diviem rezultatīvākajiem spēlētājiem bija Butjankovs, kurš laukumā bija 29 minūtes un 59 sekundes un tika pie 19 gūtajiem punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un divām rezultatīvām piespēlēm. Tikpat punktus guva arī Čārlzs Kalisons.

Zaķis tikmēr laukumā pavadītā 21 minūtē un 32 sekundēs guva piecus punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas.

Savukārt C apakšgrupā Geka "Parnu Sadam" savā laukumā ar rezultātu 95:83 (17:14, 12:12, 17:15, 29:28) pārspēja "Porto" vienību.

Geks laukumā bija precīzi 27 minūtes, kuru laikā guva 13 punktus, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, sakrāja piecas rezultatīvas piespēles, vienu reizi pārkāpa noteikumus, pieļāva kļūdu, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu 15.

Pērnavas komandas panākumu sekmēja Roberts Valge, kurš ar 25 gūtajiem punktiem bija pārliecinoši rezultatīvākais, kamēr pretinieku rindās ar 23 punktiem izcēlās Teivons Maierss.

Vēl C apakšgrupā Vernera Koha Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" viesos ar rezultātu 78:83 (20:23, 17:19, 18:20, 23:21) piekāpās Fribūras "Olympic".

Kohs, kurš bija viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem, laukumā bija 23 minūtes un 12 sekundes, kuru laikā guva 15 punktus, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, trīs reizes rezultatīvi piespēlēja un bloķēja vienu pretinieku metienu, taču pieļāva četras kļūdas.

"Heroes Den Bosch" vienībā arī 15 punktus sakrāja Tomass van der Marss, bet Fribūras komandas panākumu sekmēja Arno Kotūrs un Davonta Džordans, kuri guva katrs pa 12 punktiem.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.