foto: EPA/Scanpix
Serbija vai Slovēnija? Jānis Blūms nosauc citu Eiropas čempionāta favorītu
Pēdējo divu NBA sezonu vērtīgākais spēlētājs Nikola Jokičs pret grieķu superzvaigzni Janni Atetokunbo. Abus redzēsim arī Eiropas čempionātā, viņu pārstāvētās Serbijas un Grieķijas izlases ir starp favorītiem.
Basketbols
2022. gada 1. septembris, 15:50

Serbija vai Slovēnija? Jānis Blūms nosauc citu Eiropas čempionāta favorītu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Šonedēļ četrās valstīs sāksies Eiropas čempionāts basketbolā, kura uzvarētāji tiks noskaidroti 18. setembrī Berlīnē. Pirmo reizi šajā gadsimtā finālturnīrā nepiedalās pirmie kontinenta čempioni - Latvijas izlase.

Eiropas čempionāta fināltunīrs notiks pēc piecu gadu pauzes, kas saistīta gan ar pārmaiņām FIBA sacensību sistēmā, gan Covid—19 vīrusa pandēmiju. Var just, ka pēc lielāka basketbola foruma ar pilnām tribīnēm ir noilgojušies ne tikai līdzjutēji, arī paši spēlētāji. Šajā turnīrā būs pārstāvētas spožākās basketbola zvaigznes un labākās komandas. Kopskaitā 24, kas turnīra pirmajā posmā aizvadīs četru grupu turnīrus, pēc kuriem 16 labākās komandas piedalīsies izslēgšanas spēļu turnīrā.

Kā jau pirms katra turnīra, netrūkst prognozes. Dažādi basketbola cienītāji un mediju pārstāvji steidz izspēlēt savu virtuālo turnīru. Pārlūkojot dažādus resursus, lielākoties ceļš līdz finālam tiek paredzēts Slovēnijas un Francijas vai Serbijas izlasēm.

Kā ierasts, savs viedoklis ir arī bukmeikeriem. Viņuprāt, četri galvenie favorīti ar visai līdzvērtīgām iespējām izcīnīt titulu ir Serbija, Slovēnija, Grieķija un Francija. No šī kvarteta mazliet augstāk novērtētas serbu izredzes, kurus cīņā sauks pēdējo divu sezonu NBA vērtīgākais spēlētājs Nikola Jokičs.

Labas izredzes atkārtot 2017. gada panākumu ir Lukam Dončičam un Slovēnijas izlasei. Komandā ir astoņi Eiropas čempioni, bet toreiz ceturtdaļfinālā mums lielas problēmas sagādājušo naturalizēto Zeku Rendolfu aizstājis cits amerikāņu centrs Maiks Tobijs. Slovēņi ir par pieciem gadiem vecāki un droši vien vairs ne tik izsalkuši un romantiski, kā iepriekšējā turnīrā.

Tūdaļ aiz vadošā kvarteta kā nākamā tiek minēta Lietuvas izlase ar torņiem Domantu Saboni un Jonu Valančūnu zem groziem. Mūsu dienvidu kaimiņi uzvarēja visas pārbaudes spēles un brauc cīnīties par medaļām. Dzīvi var sarežģīt pieredzējuša saspēles vadītāja iztrūkums.

Protams, nevar aizmirst arī Spānijas izlasi, kas piedzīvo paaudžu maiņu un pašlaik neizskatās tik jaudīgi. Tomēr vēsturiski spāņi allaž bijuši starp medaļu pretendentiem un tādas izcīnījuši pēdējos sešos Eiropas čempionātos pēc kārtas.

“WilliamHill” TV pārstāvošais Valdis Valters, kurš savas spēlētāja karjeras laikā divas reizes kļuva par Eiropas čempionu un 1981. gada tika atzīts par kontinenta labāko basketbolistu, pirms grupu turnīra vēl nav ticis skaidrībā par favorītiem. “Neesmu redzējis visas komandas pirms turnīra. Ja skatāmies pēdējo pārbaužu spēļu rezultātus, tad par Eiropas čempioniem jākļūst Vācijai, kas sagrāva slovēņus.” Valters norāda, ka savas prognozes būs gatavs izteikt pēc grupu turnīra, kad būs aizpildīta izslēgšanas spēļu tabula. “Pašlaik varam runāt tikai par sastāviem uz papīra. Tik garā turnīrā komandām būs kāpumi un kritumi. Svarīgi, kuras komandas labākajā kondīcijā būs tieši izslēgšanas spēlēs. Vai Slovēnija ir galvenais favorīts? Divas reizes pēc kārtas uzvarēt būs sarežģīti un es neesmu liels Dončiča fans. Pēc sava imidža viņš var pretendēt uz MVP balvu, taču, lai to dabūtu, būs jāvinnē viss turnīrs,” uzskata Valters. Un piebilst, kā šā brīža Latvijas izlasi tieši trenera Banki vadībā droši liktu starp medaļu pretendentiem.

Latvijas izlases bijušais kapteinis Jānis Blūms, kurš piedalījies septiņos Eiropas čempionāru finālturnīros, šoreiz pastiprināti sekos līdzi ne tikai kaimiņiem lietuviešiem, bet arī Francijas izlasei. Skaidrojums pavisam vienkāršs, jo tieši šajā valstī basketbola pamatus turpinās apgūt Jāņa dēls. “Francija, Slovēnija, Serbija, Vācija un Lietuva. Tādā secībā es sarindošu Eiropas čempionāta favorītus. Galvenais pretendents uz MVP ir Francijas izlases uzbrucējs Evans Furnjē,” arī Blūms piekrīt, ka pie labākā spēlētāja balvas tiks kāds spēlētājs no finālā pārstāvētajām komandām.