foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: indieši radījuši krāpšanas shēmu, lai aptīrītu lētticīgos krievus
Viltus Indijas premjerlīga kriketā.
Citi sporta veidi
2022. gada 19. jūlijs, 17:23

VIDEO: indieši radījuši krāpšanas shēmu, lai aptīrītu lētticīgos krievus

Jauns.lv

Azartspēles visdažādākajos veidos uzrunā miljoniem un varbūt pat miljardiem cilvēku visā pasaulē. Arī sporta likmju likšana ir guvusi milzu popularitāti. Nereti cilvēki izvēlas likt likmes uz vistrakākajiem notikumiem un nereti pat tādiem, par ko īsti nav nekādas sajēgas. Tieši šeit arī savu iespēju ieraudzīja indiešu blēži.

Valstī ar vairāk nekā miljardu iedzīvotāju Indijā pārliecinoši populārākais sporta veids ir krikets, kas vairumā ar Lielbritāniju vēsturiski nesaistītās zemēs, ir visai sveša un nesaprotama spēle, tomēr Indijas premjerlīga kriketā ir vienas no visvairāk vērotajām sporta sacensībām pasaulē, kurās vadošie spēlētāji pelna vairāk nekā miljonu eiro sezonā. Interesanti, ka pagājušajā mēnesī Indijas premjerlīga parakstīja 6,2 miljardu eiro vērtu translāciju līgumu, tomēr Krievijas spēlmaņi to acīmredzot nebija piefiksējuši un arī sporta veidu būtību diez ko labi nebija sapratuši.

Tad nu blēžiem atlika vien izveidot savu “Youtube” kanālu, kurā translēt tiešraidi no sacensībām un radīt maksimāli ticamu saturu – apgaismojums, augstas izšķirtspējas kameras, tiesneši ar rācijām, spēlētāji krāsainās formās, pazīstamu komentētāju balsis un pat BBC logo ekrāna stūrī.

Patiesībā šis viltus Indijas premjerlīgas video tika filmēts kādā maza ciemata fermā, kas tika ar apkārt dzirdamu pūļa skaņu imitāciju vismaz ekrānos tika radīts par lielpilsētas stadionu.

foto: AFP/Scanpix
Augstākās raudzes kriketa mači tomēr izskatās citādāk.

Kā blēži atzinās, mērķis bija pamudināt krievu azartspēlmaņus (viņiem sankciju dēļ tagad ir krietni mazāk iespēju nodarboties ar likmju likšanu) uz viņiem galīgi svešu un nesaprotamu sporta veidu. 

Kā vēsta Gujaratas provinces policija, četru vīru izveidotā shēma tika atmaskota 14 dienu laikā, bet viltus līgas veidotājiem izdevās izkrāpt tūkstošiem dolāru no lētticīgajiem kriketa neprašām. Arī līgas nosaukums nebija īsts – “The Indian Cricket Premier League”, bet tuvs patiesajam “Indian Premier League”.

Policija vēsta, ka četri aizdomās turētie ir aizturēti, bet vēl vairāku Krievijā dzīvojošu indiešu saistība ar notikušo tiek izmeklēta.

Translētajā spēlē tika iesaistīti 24 “sportisti” – patiesībā bezdarbnieki un celtnieki. Viņi ļoti neprofesionālā veidā aizvadīja maču, kas tika translēts “Youtube” tiešraidē, bet iznākums jau iepriekš sarunāts. Turklāt spēlētāji bija saģērbti Mumbajas “Indians” un Čenajas “Super Kings” formas tērpos.

Izmeklētāji, atsaucoties uz spēlētāju teikto, ziņo, ka tiesneši savās rācijās ir saņēmuši organizatoru, kuri laukumā malā sēdēja pie datoriem, rīkojumus. Šādi ar soģu “lēmumiem” tika, gūstot lielāku iespējamo peļņu no papildlikmēm. Paši “sportisti” par savu sniegumu tika pie 400 rūpīiām, kas ir aptuveni 5 eiro – tā esot gana liela summa.

Lai “Telegram” platformā  ticamāk izkrāptu naudu no krieviem tika pat noalgots Harša Bogla balss atveidotājs. Bogla ir viens no slavenākajiem kriketa komentētājiem pasaulē.

Iespējams, ka krāpniekiem būtu izdevies vēl ilgāk turpināt savu shēmu, tomēr viņu blēdība ātri vien nonāca dzirdīgās un kompetentās ausīs, jo patiesībā Indijas premjerlīgas sezona noslēdzās maijā, bet viltus līgā sacensības sākās trīs nedēļas vēlāk.

Galvenais krāpšanas idejas autors nesen pats atgriezās no Krievijas, kur Maskavā strādājis bārā. Tur arī viņš iepazinis krievu alkas pēc sporta likmēm un izdomājis, kā nopelnīt naudu sev un draugiem.

Par lielu nožēlu viltus līgas cienītājiem pirmos čempionus mēs tā arī neuzzināsim, jo turnīrs tika pārtraukts pusfināla fāzē, vienu maču pirms fināla.