foto: Adriana Lešinska
Noslēgusies LOK organizēta jauniešu nometne "Personības akadēmija"
“Personības akadēmijas” apbalvošanas ceremonija.
Citi sporta veidi
2022. gada 27. jūnijs, 13:37

Noslēgusies LOK organizēta jauniešu nometne "Personības akadēmija"

Jauns.lv

Noslēgusies Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Valmierā organizēta jauniešu nometne "Personības akadēmija", portālam Jauns.lv pavēstīja LOK.

Jāņa Daliņa stadionā Valmierā jūnija izskaņā LOK projektā "Sporto visa klase" nometnē "Personības akadēmija" piedalījās 50 jaunieši no 23 dažādām Latvijas skolām vecumā no 11 līdz 13 gadiem.

Tāda nometne deviņu dienu garumā notika pirmo reizi.

Nometnes viesu un pasniedzēju vidū bija arī olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Edgars Krūmiņš un komandas treneris Raimonds Feldmanis, olimpieši Raimonds Bergmanis, Jolanta Dukure, Roberts Akmens, režisors Aigars Grauba, LOK prezidents Žoržs Tikmers, skrituļslidotājs Nils Jansons, latviešu televīzijas personības Lelde un Aivis Ceriņi, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un reklāmas speciālists Raimonds Platacis.

"Savā dzīvē esmu bijis vairāk nekā 100 nometnēs, un var droši teikt, ka šī nometne ir unikāla ar savu daudzveidību un formātu", saka LOK viceprezidents olimpisko spēļu dalībnieks džudo Vsevolods Zeļonijs, kurš piedalījās nometnes noslēguma ceremonijā.

"Ik dienu ar bērniem strādāja 15 iedvesmojošu jauno līderu komanda, kas veidoja izaicinājumus, pārsteigumus, spēles atbilstoši dienu tēmām - vēsture un leģendas, fiziskā un emocionālā labsajūta, prasmes dzīvei, sociālā atbildība, karjera un izaugsme. Šis projekts ne tikai bērniem, bet arī komandai ir devis iespēju ieraudzīt sevi un savas "dimanta" šķautnes, kuras jāturpina slīpēt," saka nometnes vadītāja Anete Vanceviča.

Pateicoties sadarbības partneriem un nometnes atbalstītājiem, jauniešiem bija iespēja piedalīties nometnē bez maksas.

Nometnē jaunieši uzzināja par olimpisko spēļu vēsturi, piedalījās sengrieķu olimpiskajās spēlēs, devās uz filmas "Sapņu komanda 1935" īpašo seansu kopā ar 30 ukraiņu jaunajiem sportistiem, Valmieras peldbaseinā mācījās peldēt, kopā ar "Young Media Sharks" pasniedzējiem veidoja īsfilmas. Režisora un skeitbordista Niklāva Vētras uzraudzībā jaunieši mācījās pareizi krist un turēt līdzsvaru uz skeitborda, mācījās droši lietot internetu un atšķirt viltus ziņas, "LTV 16+" ētera personības Nansijas Garkalnes improvizācijas nodarbībās bērni attīstīja radošo sadarbību un aktiermeistarību.

Tāpat jaunieši mācījās pieņemt dažādo un iejusties dažādās kultūrās kopā ar vadošo vidusskolēnu apmaiņas organizāciju "AFS Latvija", kā arī piedalījās drošības nodarbībās un mācījās pareizi nodzēst ugunskuru.

Katru dienu ar skolēniem strādāja personības attīstības treneris Guntis Jansons, kas mudināja nebaidīties no kļūdām un izaicināt sevi izaugsmei. Lelde un Aivis Ceriņi pastāstīja, ko nozīmē būt ētera personībām un kā pārvarēt satraukumu kameras priekšā, savukārt Bergmanis aicināja jauniešus izvēlēties arodu un prasmes, kas noderēs visas dzīves garumā.

Pats grūtākais pārbaudījums bija divu dienu pārgājiens ar laivām un teltīm, kurā jaunieši mēroja vairāk nekā 20 kilometru distanci kopā ar piedzīvojumu dabā organizatoru Ediju Dzalbu. Nometnes dalībniekiem pievienojās olimpietis smaiļotājs Akmens, kurš kopā ar bērniem devās trīs stundas ilgā braucienā pa Gauju.

Jauniešiem bija iespēja piedalīties arī nometnes tiešraidēs un uzdot jautājumus dažādām personībām. Tiešraides ierakstus par tēmām "Kā atrast talantu?", "Kas veido personību?", "Kā sasniegt virsotnes?" joprojām var skatīties "olimpiade.lv" kanālā "YouTube".

"Personības akadēmija" ir daļa no LOK un VAS "Latvijas Loto" 2021.gadā kopīgi uzsāktās iniciatīvas "Kustība, kas vieno", kuras ietvaros valsts ar nacionālās loterijas atbalstu novirza līdzekļus sporta un aktīva dzīvesveida veicināšanai Latvijas iedzīvotāju, īpaši jauniešu vidū.

Nometni organizēja biedrība "Avantis" un producente Ilona Bičevska.