foto: Evija Trifanova/LETA
Pilnībā izpostīta vieta, kur Ivans Klementjevs izcīnīja savu pēdējo olimpisko medaļu; sākta izmeklēšana
Ivans Klementjevs savā sportista karjerā var lepoties ar trim olimpiskajām medaļām.
Sporta zvaigznes
2022. gada 28. aprīlis, 15:06

Pilnībā izpostīta vieta, kur Ivans Klementjevs izcīnīja savu pēdējo olimpisko medaļu; sākta izmeklēšana

Jauns.lv

Kanoe airētājs Ivans Klementjevs uzskatāms par vienu no visu laiku sekmīgākajiem Latvijas olimpiešiem. Viņš 1988. gadā Seulā izcīnīja zeltu, bet četrus un astoņus gadus vēlāk – attiecīgi Barselonā un Atlantā tika pie sudraba medaļām, tomēr nu viena no šīm vēsturiskajām vietām ir pilnībā nopostīta.

Atlantas olimpisko spēļu kanoe airēšanas un smaiļošanas sacensības norisinājās citā štatā – Tenesī (Atlanta ir Džordžijas pavalsts lielākā pilsētā). Mazās Daktaunas pilsētiņas apkārtnē “Ocoee Whitewater Center” (Okoī upes straujūdens centrā) notika 1996. gada olimpiskās spēles, un tas kalpoja kā iecienīts ūdenssporta centrs arī mūsdienās. Covid-19 pandēmijas laikā tā bija slēgta, bet jau nākammēnes bija plānots atkal uzņemt ūdenssporta cienītājus. Šo centru ik gadu apmeklēja aptuveni 300 000 cilvēku.

foto: Andre Jenny / Alamy/ Vida Press
Norāde uz "Ocoee Whitewater Center".

Tomēr šonedēļ ugunsgrēks pilnībā nopostīja šo kompleksu, kurā pirms 26 gadiem sudraba medaļu izcīnīja Latvijas olimpietis Ivans Klementjevs. 26. aprīļa naktī ūdenssporta centrā ieradās ugunsdzēsēji, kuri nespēja neko glābt un bija spiesti atzīt, ka vieta ir pilnībā iznīcināta.

foto: AP/Scanpix
"Ocoee Whitewater Center" ugunsgrēka laikā.

Maiks Raits, Čeroki Nacionālā meža uzrauga vietas izpildītājs, norāda, ka vienīgais pozitīvais notikušajā ir tas, ka cilvēki nav cietuši: “Pirmkārt, mēs esam ļoti pateicīgi, ka neviens nav cietis ugunsgrēka laikā, un pateicamies mūsu partneriem par palīdzību ugunsgrēka dzēšanā un tā cēloņa izmeklēšanā. Tas mums ir smags zaudējums."

foto: Daniel Dempster Photography / Alamy/ Vida Press
"Ocoee Whitewater Center" pirms nelaimes.

Tenesī štata Izmeklēšanas birojs sācis izmeklēšanu, lai noskaidrotu ugunsgrēka cēloņus.

Meža dienests ir paziņojis, ka neviens nedrīkst atrasties uz vietas, kamēr turpinās izmeklēšana, turklāt četri tiesas procesi ir slēgti sabiedrībai.

“Ocoee Whitewater Center” tiek uzskatīts par pirmo vietu, kur dabiskā upē notikušas olimpiskās smaiļošanas un kanoe airēšanas sacensības. Upe tika pārveidota, lai uzlabotu krāces olimpiskajām spēlēm, un tika apgalvots, ka norises vieta apvieno labāko no dabiskās un mākslīgās pasaules.