foto: AFP/Scanpix
Šoks Latvijas basketbola faniem: Kristaps Porziņģis tiek aizmainīts pret Dāvi Bertānu
Kristaps Porziņģis.
Basketbols
2022. gada 10. februāris, 22:32

Šoks Latvijas basketbola faniem: Kristaps Porziņģis tiek aizmainīts pret Dāvi Bertānu

Jauns.lv

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Dalasas "Mavericks" piekritusi mainīt latviešu basketbola zvaigzni Kristapu Porziņģi uz Vašingtonas "Wizards", pretim saņemot Spenseru Dinvidiju un Dāvi Bertānu.

Kā vēsta NBA, Dalasas "Mavericks" saņems Spenseru Dinvidiju un Dāvi Bertānu, bet Vašingtonas "Wizards" - Kristapu Porziņģi un NBA drafta otrās kārtas izvēli.

Jau ziņots, ka Porziņģis 29.janvārī priekšlaicīgi beidza spēli ceļgala sāpju dēļ un kopš tā brīža nav atgriezies laukumā, izlaižot jau piecas spēles.

Porziņģis atstāj Dalasu pēc trim pavadītām sezonām "Mavericks" komandā, kurai pievienojās 2019. gadā, kad tika aizmainīts no Ņujorkas "Knicks". Pēc 2019. gada sezonas Porziņģis ar "Mavericks" parakstīja piecu gadu līgumu par maksimālo iespējamo summu 158,3 miljonu ASV dolāru (138,3 miljoni eiro) apmērā.

Biežo traumu dēļ viņš "Mavericks" nospēlējis 134 spēles 209 vietā.

Šajā sezonā viņš laukumā devies 34 spēlēs, vidēji izceļoties ar 19,2 punktiem un 7,7 atlēkušajām bumbām.

Porziņģis bija izlaidis pēdējās piecas "Mavericks" spēles labā ceļgala kaula sasituma dēļ, un viņš jau nebija iekļauts komandas sastāvā arī ceturtdienas vakara cīņā pret Losandželosas "Clippers", kas būtu viņa 22. izlaistā spēle šīs sezonas 56 spēlēs.

Savukārt Bertāns šosezon izcēlies ar 5,7 punktiem un 1,8 atlēkušajām bumbām. Bertāns pārstāvēs savu trešo NBA komandu, jo NBA karjeru sāka Sanantonio "Spurs" rindās.

Bertānam, kurš šosezon pelna 16 miljonus dolāru (14 miljoni eiro), līgums ir spēkā līdz 2025. gadam.

Tikmēr Dinvidijs savā pirmajā gadā Vašingtonas kluba sastāvā 44 spēlēs vidēji guvis 21,6 punktus, 5,8 reizes rezultatīvi piespēlējis un izcīnījis 4,7 atlēkušās bumbas. Viņš ir trāpījis 37,6% metienu no spēles un 31% no trīspunktu līnijas.

28 gadus vecais sportists šosezon pēc līguma saņem 17,1 miljonu dolāru (14,9 miljoni eiro), un viņa līgums ir spēkā līdz 2024. gadam.

Savukārt par NBA maiņu darījumu pēdējās dienas skaļāko notikumu kļuva Džeimsa Hārdena aizmainīšana no Bruklinas "Nets" uz Filadelfijas "76ers", pretī saņemot austrālieti Benu Simonsu.

ESPN un "The Athletic" ziņo, ka darījumā "76ers" bez Hārdena iegūs arī Polu Milsepu, apmaiņā pretī dodot Simonsu, kurš 2021./2022.gada sezonā vēl nav spēlējis, kā arī Setu Kariju, Andrē Dramondu un divus NBA drafta pirmās kārtas izvēles.

2018. gada NBA vērtīgākais spēlētājs Hārdens tika aizmainīts no Hjūstonas "Rockets" uz "Nets" 2021. gada janvārī četru komandu darījuma ietvaros. Pretējā virzienā šajā darījumā devās virkne spēlētāju, tostarp arī Latvijas basketbolistsRodions Kurucs. Darījumam kopā ar Kevinu Durantu un Kairiju Ērvingu savās rindās vajadzēja padarīt Bruklinas klubu par galveno šīs sezonas čempiona titula kandidāti.

Tas nav izdevies, daļēji traumu dēļ, kas neļāva superzvaigžņu trijotnei pavadīt daudz laika kopā laukumā. Hārdenu mocīja paceles cīpslas savainojums, kamēr Īrvings nav vakcinēts pret Covid-19 un viņam ir aizliegts piedalīties mājas spēlēs.

32 gadus vecais Hārdens šosezon vidēji guvis 22,5 punktus, kas NBA ir otrs labākais rādītājs, 10,2 reizes rezultatīvi piespēlējis un izcīnījis astoņas atlēkušās bumbas, taču "Nets" ar bilanci 29-25 ieņem tikai astoto vietu Austrumu konferencē.

Tiek lēsts, ka Hārdens iegūst vēl vienu iespēju kļūt par čempionu, papildinot "76ers" komandas sastāvu, kurā jau ir kamerūniešu centrs Džoels Embīds - šīs sezonas NBA rezultatīvākais spēlētājs ar vidēji 29,4 punktiem spēlē.

Darījums arī beidzis ilgstošo Simonsa sāgu Filadelfijā.

25 gadus vecais Simonss bija NBA 2018. gada labākais debitants un nākamās trīs sezonas piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē. Viņš šosezon izlaida arī kluba treniņnometni.

Četrās NBA sezonās Simonss vidēji mačā guvis 15,9 punktus, izcīnījis 8,1 atlēkušo bumbu un 7,7 reizes rezultatīvi piespēlējis.

"76ers" Austrumos ar bilanci 32-22 ieņem piekto vietu.