foto: Anton Novoderezhkin/TASS
Pešičs ir nobažījies: “Latvijai ir būtiskas priekšrocības”
Serbijas izlases galvenais treneris Svetislavs Pešičs uzskata, ka Latvijas izlase ir labāk saspēlēta komanda un tas šīvakara spēlē tai dos priekšrocības.
Basketbols
2021. gada 25. novembris, 07:07

Pešičs ir nobažījies: “Latvijai ir būtiskas priekšrocības”

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Belgradā ar maču pret Serbiju sāks 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru. Cīņu par ceļazīmi latvieši sāka jau augustā, kad priekškvalifikācijā uzvarēja visās četrās spēlēs.

Serbijas izlase tiek uzskatīta par A grupas favorīti un tas redzams arī šodienas spēles prognozēs. Pie bukmeikeriem mājinieki ir diezgan pārliecinoši favorīti un sporta derībās tiek prognozēta Serbijas uzvara ar apmēram astoņu punktu pārsvaru. Kā būs reālajā dzīvē, redzēsim uz “Pionir” arēnas grīdas. Serbu basketbola resursi brīžiem šķiet neizsmeļami un ir pietiekami, lai ļoti solīdu komandu savāktu arī bez NBA un Eirolīgas spēlētājiem. Tomēr pēdējos gados serbiem kvalifikācijas turnīros gadījušies sensacionāli klupieni kā zaudējumi Igaunijā un Šveicē. Šovakar Belgradā pretī Latvijas izlasei stāsies jauna un talantīga, taču tajā pat laikā maz pieredzējusi un neiespēlēta komanda.

Ar skatu uz olimpiādi

Pēc palikšanas ārpus Tokijas olimpisko spēļu dalībnieku skaita (kāju priekšā aizlika Latvijas izlases trenera Lukas Banki dzimtenes Itālijas izlase) Serbijas basketbols šovakar savā vēstures grāmatā ver jaunu lapu. To rakstīt uzticēts 72 gadus vecajam trenerim Svetislavam Pešičam, kura pēdējā darba vieta bija “Barcelona”. Latvijas basketbola līdzjutējiem atmiņā paliekošāks fakts ir Pesiča nevēlēšanās dod ievērības cienīgu spēles laiku Rodionam Kurucam, kurš pēc tam nokļuva NBA, bet šovakar būs viena no galvenajām Pešiča problēmām.

Serbijas basketbola sabiedrība šodienas spēli uzskata par jauna, trīs gadus ilga cikla sākumu ar galamērķi Parīzes Olimpiāde 2024. gadā. Nenoliedzami, svarīga ir arī Pasaules kausa izcīņa, tomēr vairākās intervijās var noprast, ka Pešičam uzticēts šī cikla laikā izlasē iespēlēt vairākus jaunus talantus, kuriem pēc tri, gadiem varētu būt būtiska loma valstsvienībā arī brīdī, kad izlasē varēs spēlēt visi labākie.

“Mēs visi gribētu redzēt izlasē labākos spēlētājus, taču šajā brīdi tas nav iespējams Varbūt tas nav arī nemaz tik slikti. Esam šeit, lai risinātu šo situāciju un dotu iespēju jaunajiem spēlētājiem. Kā redzat spēlētāju sarakstā, tur ir jauni, gari, mazi, pieredzējuši, aizsargi un centri, tur ir pa druskai no visa. Šobrīd sāku iepazīt šos basketbolistus, tagad ir iespēja būt kopā, redzēt viņu ambīcijas un plānus. Ja vēlies spēlēt olimpiskajās spēlēs, sāc gatavoties tūlīt. Jums visiem ir iespēja! Tāds ir mūsu izvirzītais moto šim kvalifikācijas logam un tāds tas būs arī februārī,” sarunā ar serbu medijiem atklājis Pešičs. Tajā pat laikā treneris pasūkstījies, ka šodienas pasaulē vairs nenotiek kā gadus divdesmit atpakaļ, kad zvanījuši klubu pārstāvji, zvanījuši spēlētāji un paši prasījušies uz izlasi. Šoreiz neesot bijis neviens aģenta zvans ar ieteikumu – varbūt paskaties šo spēlētāju, varbūt viņš noder izlasei.

Teodosičs un jaunie talanti

Serbijas izlases spožākā zvaigzne ir 34 gadus vecais saspēles vadītājs Milošs Teodosičs, kuram bez tiešajiem pienākumiem laukumā noteikti būs uzdevums saliedēt komandu arī ģērbtuvē. Bez viņa būs virkne interesantu spēlētāju ar ļoti lielu talanta potenciālu. Piemēram, 208 centimetrus garais un 18 gadus vecais uzbrūkušais aizsargs Nikola Jovičs šogad iekļuva U-19 Pasaules kausa simboliskajā zvaigžņu piecniekā un nākamajā NBA draftā viņam paredz vietu pirmajā desmitniekā. Tātad tā ir nākotnes basketbola zvaigzne! Tikai 17 gadus vecais Nikola Džuriščs bija Erolīgas jaunatnes turnīra simboliskajā izlasē. 21 gadu vecais Alans Smailagičs jau ir aizvadījis 29 spēles NBA apcirkņos Goldensteitas “Warriors” komandā, bet tagad atgriezies dzimtenē. NBA drafta pieraksts ir arī Rade Zagoracam, Balše Koprivicam un Nemanjam Dangubičam. Visi pašlaik ir “Partizan” spēlētāji, tātad Rodiona Kuruca komandas biedri. Ikdienas līdzjutējam šie uzvārdi pagaidām vēl ir sveši, taču tā ir serbu basketbola nākotne.

Pešičs satraucas par Latvijas pieredzi

Serbijas izlases treneris pirms spēles uzskaita latviešu pārstāvēto klubu līgas un uzsver, ka Latvijas izlaei šajā turnīra fāzē ir priekšrocības. “Mūs sagaida sarežģīta spēle pret pretinieku, kas kopā bija jau jūijā un augustā Pasaules kausa kvalifikācijas pirmajā posmā. Tā ir ļoti labi iespēlēta komanda, kamēr mēs pirmo reizi kopā esam sanākuši pirms dažām dienām. Mums tas ir jauna projekta sākums un vairāk laika vienkārši nebija, gribam to vai nē. Centīsimies būt pēc iespējas racionāli uzbrukuma un aizsardzības izvēlēs. Arī spēlētāju izvietošanā viņu pozīcijās, kas atbilst ikdienas praksei klubos. Saspēlētības trūkums būs jākompensē ar lielu vēlmi. Spēlētāji to šajās dienās ir parādījuši un tas mani dara optimistisku,” saka Pešičs.

Serbijas izlase ir viena no divām (otra – Spānija) komandām, kuru Latvijas izlasei vēl ne reizi nav izdevies uzvarēt. Zaudētas visas astoņas savstarpējās spēles, pēdējā no kurām (82:92) tika aizvadīta pirms četriem gadiem Eiropas čempionāta finālturnīrā Stambulā. Šai nelāgajai statistikai var pieskaitīt vēl trīs zaudējumus spēlēs pret Serbijas un Melnkalnes apvienoto izlasi un vēl senākā vēsturē arī Dienvidslāvijai. Šovakar būs jauns mēģinājums mainīt šo nepatīkamo tradīciju ar gana augstu likmi. Kā atceramies no iepriekšējās Pasaules kausa izcīņas, katrai uzvarai un katram punktam var būt izšķiroša nozīme.

Serbijas vīriešu basketbola izlases sastāvs 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas novembra spēlēm:

Jovans Novaks, Dušans Rističs (abi - Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Milošs Teodošičs (Boloņas "Virtus", Itālija), Nikola Rebičs (Vaisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Dragans Apičs (Zelona Guras "Zastal", Polija), Dalibors Iličs, Aleksa Radanovs (abi - Laktaši "Igokea", Bosnija un Hercegovina), Balša Koprivica, Aleksa Avramovičs, Urošs Trifunovičs, Nemaņa Dangubičs, Rade Zagoracs, Alens Smailagičs (visi - Belgradas "Partizan"), Aleksa Uskokovičs (Belgradas "Crvena zvezda"), Nikola Jovičs, Nikola Džurišičs (abi - Belgradas "Mega Mozzart"), Marko Jagodičs Kurica (Podgorices "Budučnost Voli", Melnkalne).

Tikmēr Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki paziņojis, ka taktisku apsvērumu dēļ no 15 kandidātiem uz Stambulu nedevās Toms Leimanis, Artūrs Žagars un Mārcis Šteinbergs.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas novembra spēlēm:

Kristers Zoriks, Artis Ate (abi - "VEF Rīga"), Aigars Šķēle (Vircburgas "s.Oliver", Vācija), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Toms Leimanis ("Odessa", Ukraina), Dairis Bertāns, Anžejs Pasečņiks (abi - Seviljas "Real Betis", Spānija), Rihards Lomažs (Denizli "Yukatel Merkezefend", Turcija), Mārtiņš Laksa (Sēkešfehērvāras "Alba Fehervar", Ungārija), Rodions Kurucs (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Andrejs Gražulis (Triestes "Allianz", Itālija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Kaspars Bērziņš (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva), Klāvs Čavars (Bidgoščas "Astoria", Polija).

Jau vēstīts, ka savainojuma dēļ no kandidātu saraksta tika svītrots Artūrts Strautiņš, bet nesen klubu nomainījušajam Mārtiņam Meieram ir jāiejūtas jaunajā darbavietā - Polijas klubā Vroclavas "Šlask". Viņu vietā tika izsaukti Mārtiņš Laksa un Kaspars Bērziņš.