Hokejs
2021. gada 17. novembris, 11:45

VIDEO: “Nebija laika domāt!” Valērijs Kuļibaba atklāti par Zubova aiziešanu, saviem un Rīgas “Dinamo” izaicinājumiem

Māris Siliņš

Jauns.lv

Rīgas “Dinamo” pēc oktobra satricinājumiem, kas bija saistīti ar galvenā trenera Sergeja Zubova pēkšņo aizbraukšanu, uz priekšu turpina stūrēt galvenā trenera pienākumu izpildītājs Valērijs Kuļibaba. Turpina ar mērķi par izslēgšanas spēlēm.

Zubova aizbraukšana no Rīgas joprojām klāta ar noslēpumainības plīvuru. Galvenais treneris pat īsti neatvadījās no komandas, savu lēmumu atsūtīja īsziņā, bet komandai tās pašas dienas vakarpusē bija jākāpj lidmašīnā un jādodas izbraukumā uz Čerepovecu un Helsinkiem. 

“Izvēles iespēju nebija, un laika pārdomām arī nebija. Bija jākāpj lidmašīnā un jābrauc uz izbraukumu. Kluba vadība nolēma, ka komandu vadīšu es,” tā bez lielām pārdomām Valērijs Kuļibaba vienā mirklī kļuva par KHL komandas galveno treneri. Ar piebildi – pienākumu izpildītājs.

Kuluāros tūdaļ pat sāka virmot runas par “Dinamo” nākamo galveno treneri, tika locīti dažādi uzvārdi, tomēr nu jau ir pagājis gandrīz mēnesis un ir skaidrs, ka “Dinamo” vadība Kuļibabam ir devusi uzticības kredītu vadīt iesākto darbu arī sezonas turpinājumā. Spriežot pēc kluba vadības izteikumiem, Kuļibaba galvenā trenera pienākumus pildīs vismaz līdz decembra beigām. Nākamais mēnesis rīdziniekiem solās būt izšķirošs, tā laikā būs septiņas spēles pret tiešajiem konkurentiem cīņā par vietu Rietumu konferences astotniekā.

Ar Kuļibabu pie stūres “Dinamo” pirmās divas spēles zaudēja ar kopēju rezultātu 0:10. Sarežģītāku sākumu grūti iedomāties... “Neviens negaidīja, ka divas spēles Čerepovecā un Helsinkos būs tik smagas. Tomēr bija ticība. Zinām, ka mums ir laba komanda. Spēlētāji izrunājās savā starpā, mēs savā un to lapu atstājām aiz muguras. Jā, dažas dienas bija jāpārdzīvo. Bija jāgatavojas nākamajai spēlei.  Dzīve ir dzīve. Tādās reizēs palīdz tuvinieku atbalsts. Viņi ir blakus, vienalga, bijusi laba vai slikta spēle. Dzīvoju ārpus Rīgas, tādos brīžos palīdz pastaiga pa mežu vai jūru. Lai vējš izpūš sliktās domas,” sarunā ar Jauns.lv saka treneris, kurš KHL līmenī strādā pirmo gadu.

Dažādu iemeslu dēļ “Dinamo” izjuka pirmssezonas plāni un KHL čempionāta pirmais mēnesis vairāk iznāca kā iespēlēšanās. Toties oktobrī rīdzinieki paņēma punktus deviņās no 12 spēlēm un mēneša ietvaros bija ceturtā labākā Rietumu konferences komanda. Tas ļāva atgriezties cīņā par izslēgšanas spēlēm. Kuļibabas vadībā statistika gan nav tik veiksmīga, punkti iegūti trijās no septiņām spēlēm. Taču komanda joprojām ir cīņā par play-off.

“Pēc Zubova aiziešanas treneru kolektīvā izrunājam, kā un ko spēlēsim tālāk. Lielas izmaiņas veikt nevajadzēja, pieturamies pie tā paša kursa. Tajā sezonas posmā nesanāca otrie periodi, sākām strādāt pie tā. Nedaudz pamainījām spēli vidējā zonā. Pēdējās spēlēs tas jau sāk strādāt. Kaut kas nesanāk, kaut kas sanāk, taču mums ir lielisks komandas gars un esam gatavi uz lielām lietām. Bija labas spēles pret Magņitogorskas “Metallurg”, pret SKA un Maskavas “Dinamo”, kad iecerēto izdevās parādīt laukumā. Spēlētāji tic mūsu komandai un izvēlētajai sistēmai. Tikai jāiet uz priekšu. Protams, patīkamāka būtu vieta turnīra tabulas astotniekā. Bet redzam, ka viss ir mūsu rokās. Jāspēlē savas spēles, jāuzvar arī stipri pretinieki un jākāpj uz augšu,” treneris ir optimistiski noskaņots par sezonas turpinājumu.

Kā galvenos “Dinamo” panākumu stūrakmeņus Kuļibaba izceļ “Dinamo” menedžeru 100 procentu trāpījumu ar vārtsarga Juhana Matsona piesaisti un izceļ Laura Dārziņa izcilību ģērbtuvē.

“Man patīk gudrs hokejs un “Dinamo” šogad tādu spēlē. Mums ir ļoti labi spēlētāji. Sezonas turpinājumā galvenais ir tikt astotniekā. Play-off ir pavisam cita dzīve, tur izdzīvo tie, kam ir stiprāks mugurkauls,” uzskata Kuļibaba.

KHL čempionāta regulārā sezona vēl nav sasniegusi ekvatoru, un pašlaik trūkstošie pieci punkti līdz astotniekam ir atspēlējami. Pēdējās nedēļas laikā “Dinamo” sastāvu papildinājis karjeras laikā spožus mirkļus piedzīvojušais kanādiešu uzbrucējs Mets Lorito un slovāku vārtsargs Jūliuss Hudāčeks. Papildinājums, kas tikai lieku reizi apliecina, ka šīs sezonas “Dinamo” ir gana lielas sportiskās ambīcijas sasniegt rezultātu, kāds Rīgā nav pieredzēts septiņus gadus.

Nākamo spēli “Dinamo” aizvadīs 18. novembrī Rīgā pret vienu no KHL favorītiem Kazaņas “Ak Bars”.