foto: Action Images via Reuters
Šī Vimbldona var kļūt par Ostapenko veiksmes turnīru
Vimbldonas zālāja laukumi ir parocīgi Aļonai Ostpenko, kura šajā gadā var kļūt par lielā pārsteiguma autori.
Citi sporta veidi
2021. gada 30. jūnijs, 12:55

Šī Vimbldona var kļūt par Ostapenko veiksmes turnīru

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Aļona Ostapenko šodien aizvadīs pirmo spēli sezonas preztižākajā turnīrā Vimbldonas atklātajā čempionātā, kur ieradusies kā Īstbornas turnīra uzvarētāja.

Sieviešu tenisā prognozes nav pateicīga lieta, tā vairāk ir kā zīlēšana kafijas biezumos, un to apliecina arī pēdējo gadu rezultāti.

Kopš Ostapenko sensacionālās uzvaras Francijas atklātajā čempionātā 2017. gadā ir notikuši 15 “Grand Slam” sērijas turnīri, kuros uzvarējušas 11 dažādas spēlētājas. Tikai divām – Naomi Osakai un Simonai Halepai – tas izdevies vairāk nekā vienu reizi. Abas šogad Vimbldonā nespēlēs, tāpat kopš vakardienas starp turnīra dalībniecēm nav septiņkārtējā čempione Serēna Viljamsa. Viņa savainojuma dēļ ar asarām acīs no sev mīļās Vimbldonas atvadījās, nenospēlējusi pat vienu setu. Pašlaik ir grūti nosaukt kādu vienu spēlētāju, kura būtu uzskatāma par šī turnīra favorīti.

Serēnas Viljamsas sāpes, izstājoties no Vimbldonas turnīra jau pirmajā kārtā

Kopš otrdienas starp turnīra dalībniecēm nav septiņkārtējā čempione Serēna Viljamsa. Viņa savainojuma dēļ ar asarām acīs no sev mīļās Vimbldonas ...

gallery icon

Ja raugāmies izlikto spēlētāju augšgalā, tad droši vien jāpiemin ranga līdere Ešlija Bārtija, kura uz zāles ir uzvarējusi 28 no 37 spēlēm, taču Vimbldonā nekad nav tikusi tālāk par astotdaļfinālu.

Kā otrā ir izlikta jaudīgu sezonu aizvadošā Arina Sabaļenka, taču viņa nekad nav bijusi īpaši veiksmīga uz zāles (karjerā 12-11) un Vimbldonā nav tikusi tālāk par otro kārtu.

Kā trešā ir 2019. gada pusfināliste Jeļena Svitoļina, tomēr karjerā kopumā viņai uz zālāja laukumiem uzvaru ir mazāk nekā zaudējumu. Tā šo sarakstu varētu turpināt un diez vai atradīsies kāda izteikta favorīte. Ir daudzas pretendentes, kuras var cerēt uz labu rezultātu Vimbldonā. Starp viņām noteikti ir arī Ostapenko, kura gan nav pat izlikto spēlētāju sarakstā.

Zālāja laukuma segumi ir tie, kuriem Ostapenko spēle ir piemērota vislabāk. Par viņas potenciālu un milzīgo talantu šaubu nav, tomēr ne vienmēr kopā saliekas pašas sportiskā forma, emocijas un pacietība.

Par Aļonu mēdz teikt, ka viņa ir sēriju spēlētāja, proti, kad ir uz viļņa, tad apturēt grūti. 

Iepriekšējā nedēļā Ostapenko uz šāda viļņa uzkāpa Īstbornas turnīrā, kur izdevās tikt pie pirmā titula uz zālāja laukumiem un ceturtā karjerā. Kas vēl svarīgāk – brīžiem Aļonas spēle bija patiešām iespaidīga. Ne velti daudzi tenisa apskatnieki pēc Īstbornas pievērsa uzmanību tieši Ostapenko, kura var kļūt par to “melno zidziņu”, kas izšauj šajā Vimbldonas turnīrā. Galu galā tas nebūtu nemaz tik liels pārsteigums, jo Aļonas kontā ir triumfs Vimbldonas junioru turnīrā, ir ceturtdaļfināls 2017. gadā un pusfināls gadu vēlāk. Toreiz izdevās izcīnīt piecas uzvaras kārtas bez neviena zaudēta seta, un tikai pusfinālā viņu apturēja nākamā čempione Angelika Kerbere. Aļonas kopējā bilance gan Vimbldonā (10-5), gan uz zālāja laukumiem vispār (30-15) ir solīda un panākumus sološa.

Aļonas Ostapenko un Andželikas Kerberes cīņa Vimbldonas pusfinālā

Vimbldonas "Grand Slam" pusfinālā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko cīnās ar bijušo ranga pirmo raketi Andželiku Kerberi.

gallery icon

“Nedēļa Īstbornā neko nemaina manos Vimbldonas plānos. Jādomā tikai par vienu spēli – nākamo. Jāizbauda Vimbldonu, jo zāles seguma sezona ir ļoti īsa. Ja spēlēšu tādā pat līmenī kā Īstbornā, domāju, man ir labas cerības tikt tālu,” pēc triumfa Īstbornā sacīja Ostapenko. Tur viņai patiešām padevās labs teniss, nebija arī ierastās problēmas ar servi. Pusfinālā pret Darju Kasatkinu tika trāpīti 74,2 procenti pirmo servju! Pati spēlētāja atzīst, ka uz zālāja laukuma priekšrocības ir tām spēlētājām, kuras tiem prot vislabāk pielāgoties. Aļonai tas bija izdevies, vairākās svarīgās izspēlēs nospēlējot sev neraksturīgi pacietīgi.

Ja laukumā ir tāda Aļona, tad viņu apturēt būs ļoti grūti. Te jāpiebilst, ka viss vienā mirklī var apgriezties kājām gaisā – kāda neveiksmīga izspēle, nervi pa gaisu, lamāšanās uz pretiniekiem, tiesnešiem un treneriem... Ostapenko spēle ir pārvērtību pilna un atliek vien cerēt, ka viņa uz šī sava noķertā viļņa noturēsies līdz galam. Sportiskā izteiksmē tas nozīmētu vismaz Vimbldonas pusfinālu. Tomēr nebūs nekāds pārsteigums, ja Aļona raketes sapakos jau pēc pirmās spēles - tik neparedzams ir dāmu teniss.

Ostapenko Billijas Džīnas Kingas kausa mačā spēkojas ar Indijas pirmo raketi

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko piedalās "Billie Jean King Cup by BNP Paribas" spēlē tenisā sievietēm pret Indijas tenisisti Ankitu Rainu ...

gallery icon

Ostapenko un Serēnas Viljamsas cīņa Abū Dabī pirmssezonas sagatavošanās turnīrā

Planētas septītā rakete dāmu tenisā Aļona Ostapenko no Latvijas sestdien Abū Dabī pārbaudes mačā ar rezultātu 6-2, 3-6, 10:5 pārspēja ...

gallery icon