foto: AP/Scanpix
Igauniete, kura jau 13 gados pārsteidza pasauli, dzimšanas dienā stāsta par vardarbību ģimenē; pret tēvu ierosinātas krimināllietas
Frīstaila slēpotāja Kellija Sildaru jau no 13 gadu vecuma ir starp labākajām pasaulēs savā sporta veidā.
Sporta zvaigznes
2021. gada 18. februāris, 14:13

Igauniete, kura jau 13 gados pārsteidza pasauli, dzimšanas dienā stāsta par vardarbību ģimenē; pret tēvu ierosinātas krimināllietas

Jauns.lv

17. februārī savu 19. dzimšanu nosvinējusī Kellija Sildaru jau vairākus gadus uzskatāma par Igaunijas spožāko sportisti. Nesen viņas paziņotais pārsteidza visu mūsu ziemeļu kaimiņvalsti – jaunā sporta zvaigzne vaino savu tēvu un treneri vienā personā - Tonisu Sildaru vardarbībā pret viņu un centienos finansiāli iedzīvoties uz viņas panākumu rēķina. Izskanējušajām apsūdzībām varētu būt reāls pamats, jo par notikušo ir ierosināta krimināllieta.

Kellija Sildaru jau 13 gadu vecumā pārsteidza pasauli uzvarot ekstrēmā sporta prestižākajās sacensībās “X Games” frīstaila slēpošanā sloupstaila disciplīnā (šī ir disciplīna ir arī olimpisko spēļu programmā), kļūstot par visu laiku jaunāko “X Games” čempioni. Viņa savu panākumu atkārtoja arī gadu vēlāk, kļūstot par pirmo, kas triumfējusi “X Games” divas reizes, vēl nesasniedzot 15 gadu vecumu. Šobrīd Kellijai ir 19 gadi un “X Games” viņa izcīnījusi jau piecas zelta medaļas, divas sudraba un vienu bronzas godalgu, kam jāpieskaita arī 2019. gada pasaules čempiones tituls, vairāki junioru pasaules čempionu tituli, trīs uzvaras Pasaules kausa posmos un vēl trīs godalgas šajā līmenī, un uzvara pērn Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Lozannā. Kellija bija gatava cīnīties par medaļām arī Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, tomēr ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ uz Dienvidkoreju nedevās. Celgala krustenisko saišu savainojumu talantīgā sportiste nesen guvusi vēlreiz, kāpēc nevarēja piedalīties šī gada “X Games” sacensībās.

Igaunijas sporta spilgtākā zvaigzne - frīstaila slēpotāja Kellija Sildaru

Kellija Sildaru pasauli pārsteidz jau no 13 gadu vecuma, kad pirmo reizi uzvarēja "X Games" frīstaila slēpošanas sloupstaila disciplīnā.

gallery icon

Piesavinājies pamatīgus līdzekļus

Jauns pavērsiens lietā noticis 17. februāra vakarā (Kellijas Sildaru 19. dzimšanas dienā), kad Igaunijas televīzijā bija skatāma izmeklējošā raidījuma "Pealtnägija" (“Aculiecinieks”) kārtējā sērija. Jaunā sportiste raidījumā atklāja, ka viņas tēva, šobrīd 39 gadus vecā Tonisa Sildaru, galvenā motivācija esot bijusi nopelnīt pēc iespējas vairāk naudas no meitas spožajiem panākumiem. Toniss apvainojumus kategoriski noliedz.

Raidījumā vēsta, ka pagājušā gada vasarā kriminālllieta ierosināta gan par fizisku vardarbību ģimenē, gan finanšu līdzekļu, kas gūti no Kellijas laimestiem, sponsoru naudas, prēmijām par panākumiem un pat Tallinas pašvaldības līdzfinansējuma nepareizu pārvaldību. Prokuratūras pārstāvis vēsta, ka tiek izmeklēts notikušais laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam - fiziska vardarbība ģimenē, kā arī liela apjoma piesavināšanās, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs (ERR).

Vaino bijušo sievu

Iespējamie vardarbības gadījumi ģimenē skāruši arī Kellijas māti Lilianu Talvingu, kura arī parādījās "Aculiecinieka" intervijā. Toniss šīs apsūdzības telefona sarunā ar raidījuma veidotājiem kategoriski noliedza, apgalvojot, ka Liliana Talvinga ir prasību virzītāja: "Šeit acīmredzami notiek netīras spēles!" uzskata Igaunijas labākās sportistes tēvs un treneris.

foto: CAMERA PRESS/Vistapress / Vida Press
Kellija Sildaru jau 15 gadu vecumā pretendēja uz prestižo "Laureus" balvu. Uz ceremoniju Monako viņa ieradās kopā ar tēvu Tonisu Sildaru.

Kellija Sildaru uzskatāma par Igaunijas sporta vienu no spilgtākajām zvaigznēm. Viņa pat ir pretendējusi uz prestižo “Laureus” balvu un citiem starptautiskiem apbalvojumiem. Pagājušā gada janvārī (tobrīd vien 17 gadu vecumā) viņa tika atzīta par Igaunijas gada sportisti, pārspējot arī tenisa zvaigzni Aneti Kontaveitu. Vīriešiem šo atzinību guva mūsu daudzcīņnieces Lauras Ikaunieces dzīvesbiedrs pasaules vicečempions šķēpmešanā Magnuss Kirts, kurš apsteidza gan pasaules čempionu WRC rallijā Otu Tenaku, gan pasaules vicečempionu desmitcīņā Maiselu Uibo.

Mērķis iedrošināt citus

Igaunijas sporta zvaigzne savu motivāciju doties uz raidījumu “Aculiecinieks” skaidro, kā vēlmi publiski izskaidrot esošo situāciju. Runājot par apgalvojumiem par vardarbību ģimenē, viņa sacīja, ka vēlas līdzīgā situācijā izcelt šīs problēmas arī citiem. “Es vienkārši jūtu, ka varbūt šis mans stāsts var iedrošināt arī citus cilvēkus. Un varbūt motivēt viņus spert soļus, ko es, iespējams, pārāk ilgi veicu.”

Kellijas Sildaru māte “Aculieciniekam” stāsta, ka pēc viena gadījuma viņai nācās bēgt no mājām un palikt pie draugiem. Ģimenes nesaskaņas nereti pārauga vardarbībā. Daudz sīkāku detaļu ERR raidījums nedrīkstēja pārraidīt, lai neietekmētu lietas izmeklēšanu. Tomēr viena epizode no 2018. gada novembra tika parādīta. Tajā bija dzirdama aptuveni 15 minūtes ilga Tonisa kliegšana uz Kelliju, kura bija nokavējusi norunātu tikšanos.  

Pasaules sporta zvaigznes eleganti tērptas "Laureus" balvu ceremonijā

Jamaikiešu sprinta superzvaigzne Useins Bults un amerikāņu vingrošanas sensācija Simona Bailsa ieguvuši prestižās "Laureus" labāko sportistu balvas par veikumu 2016. ...

gallery icon

Sevis attaisnošanai Toniss min, ka centies savaldīt dumpīgo pusaudžu meiteni, bet minētos pāridarījumus kādreizējai dzīvesbiedrei Lilianai Talvingai vīrietis dēvē par pašaizsardzību.  Šobrīd Liliana dzīvo kopā Kelliju dzīvoklī Tallinā. Strīdi starp Kellijas tēvu un māti, iespējams, esot saistīti ar neuzticību no Lilianas puses, “Aculieciniekam” pavēstījuši pietuvināti avoti, kas vēsta, ka sieviete ar manāmām sejas traumām savulaik bēgusi pie sava drauga.

Tēvs grib naudu, meita - slēpot

Toniss Sildaru “Aculieciniekam” atklāja, ka Kellijas un viņas jaunākā brāļa Henrija (šobrīd 14 gadus vecā frīstaila slēpotāja) trenēšana un karjeras vadīšana kļuva par pilna laika darbu, un viņam nācās pamest iepriekšējo nodarbošanos, lai pilnībā pievērstos bērnu attīstīšanai. Šīs pārmaiņas mudināja fakts, ka Kellijas panākumi tika izmantoti kā ģimenes galvenais ienākumu avots.

Tikmēr viena no pasaules labākajām frīstaila slēpotājām stāsta, ka viņas motivācija turpināt sportistes karjeru bija patika pret slēpošanu: “Es gribēju darīt to, kas man vienkārši patīk, es to darīju tāpēc. Šī iemesla dēļ es, iespējams, tiku tik tālu, bet viņam (Tonisam Sildaru - red.) noteikti bija ļoti atšķirīgi mērķi, galvenokārt finansiālie, lai sportiskās karjeras laikā no manis izspiestu pēc iespējas vairāk naudas."

10 gadus vecais brīnumbērns Skaja Brauna

10 gadus vecā talantīgā Skaja Brauna iekļauta piecu cilvēku sastāvā, kas pretendē uz dalību Tokijas olimpiskajās spēlēs Lielbritānijas skeitborda izlases ...

gallery icon

Laupīja olimpisko sapni

Tēva uzstājība un, iespējams, alkatība, varbūt laupīja Kellijai iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs. Fizioterapeits Sirli Hinns, kurš ilgstoši strādājis kopā ar Sildaru ģimeni, uzskata, ka tēva spiediens atgriezties trasē pēc iespējas ātrāk pēc ceļgala savainojuma, varētu būt krietni traucējis. Netika ņemta vērā Kellijas pašsajūta: "Kad viņa teica, ka viņai sāp vai ka viņa ir nogurusi, sekoja atbilde, ka viņai nevajadzētu sūdzēties. Pilnīgi pietrūka jebkāda adekvāta sportista veselības stāvokļa novērtējuma, it īpaši tāda sportista, kurš ir jūsu pašu bērns, kā treniņos, tā mājās," uzskata Hinns.

Kellija un Liliana 2020. gada sākumā vērsās Igaunijas Olimpiskajā komitejā saistībā ar notiekošo ģimenē. Kellija tika nodota cietušo atbalstam, kur saņēma jautājumu, kāpēc nav vērsusies policijā, izskanot versijai, ka viņa cenšas aizstāvēt tēvu. Kellija par vardarbību ģimenē aizdomājās vien tad, kad konfliktu risināšana no verbālās kļuva fiziska, bet viņa arvien biežāk šādās situācijās nostājās mātes pusē, kas Tonisa acīs viņu padarīja par ienaidnieci.

Peldēšanas brīnumbērns - 10 gadu vecā Alzaina Tareka

Bahreinā dzimusī 10 gadus vecā Alzaina pārsteigusi pasauli ar sevišķi ātras peldēšanas prasmi. Pasaules čempionātā peldēšanā talantīgais bērns uzstādījis rekordu ...

gallery icon

Kellija ERR raidījumā atceras arī kādu zīmīgu konfliktu treniņnometnē Somijā. Toniss mēģinājis konfiscēt viņas tālruni, liedzot attālināties no sevi. Šī cīņa par telefonu beidzās ar fiziska spēka pielietošanu. "Tajā brīdī kļuva skaidrs, Es vairs neuzdrošinājos neko iebilst vai pat iepīkstēties, es vienkārši sāku raudāt, es neuzdrošinājos viņam neko teikt!” notikušo atceras slavenā sportiste.

Tēvs pēkšņi jūtas cietušais

Pirms “Aculiecinieka” pārraides Toniss Sildaru iesniedzis policijā prasību, apsūdzot gan Lilianu, gan Kelliju ne vien draudos un fiziskā vardarbībā, bet arī zādzībās, naudas piesavināšanā un kibernoziegumos. Iesaistīta tika pat Kellijas vecmāmiņa, kur iesniedza sūdzību, ka mazmeita viņai "uzbrūk". Kā vēsta raidījums, Sildaru ģimenes finanšu strīdos ir vismaz trīs civiltiesiskās prasības un summa, ko nevar sadalīt, pārsniedz miljonu eiro, tāpat strīdus objekts ir arī kāds īpašums Saku, netālu no Tallinas.

Tonisa pusē šobrīd nostājušies viņa vecāki Aidi un Kalevs, kā arī 14 gadus vecais Henrijs, kuri visi parakstījuši dokumentu, apliecinot, ka publiski nerunās par ģimenes lietām

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram