foto: ddp images/CTK / Vida Press
Latvijas labākais kārtslēcējs iestājies "Pagalma kārtslēcēju klubā"
Latvijas labākais kārtslēcējs Mareks Ārents.
Citi sporta veidi
2020. gada 19. maijs, 16:48

Latvijas labākais kārtslēcējs iestājies "Pagalma kārtslēcēju klubā"

Jauns.lv / LETA

Sekojot pasaules vadošo kārtslēcēju paraugam, kuri koronavīrusa pandēmijas apstākļos lēkšanas sektoru ierīkojuši pagalmā, viņiem sekojis arī kārtslēcējs Mareks Ārents, otrdien savā tīmekļa vietnē pavēstīja Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS).

Laikā, kad sporta pasākumu jomā iestājusies pauze, Starptautiskā Vieglatlētikas asociācija (WA) ir organizējusi jau divus līdz šim nebijušus izklaides pasākumus kārtslēcējiem "Ultimate Garden Clash" jeb "Dārza izaicinājums".

Jau ziņots, ka sestdien olimpiskā čempione no Grieķijas Katerina Stefanidi uzvarēja sieviešu dārza kārtslēkšanas izaicinājumā. Grieķiete izpildīja 34 veiksmīgus lēcienus, salīdzinot ar 30 amerikānietes Ketrīnas Nagioutas un 21 sekmīgu lēcienu Kanādas kārtslēcējas Ališas Ņūmenas kontā.

Latiņa visām trim dalībniecēm bija novietota četru metru augstumā, sacensībām savās mājās katrai no dalībniecēm atvēlot divreiz pa 15 minūtēm.

Vīriešu versijā divas nedēļas pirms tam sacentās idejas autors francūzis Renārs Reno Lavilenjē, zviedrs Armands Duplantis un amerikānis Sems Kendrikss. Lavilenjē un Duplantis pa 36 reizēm 30 minūšu laikā pārlēca piecu metru augstumā novietotajai latiņai.

Arī Latvijas labākā kārtslēcēja Ārenta pagalmā Saulkrastos uzbūvēts kārtslēkšanas sektors, ko pamanījusi Eiropas Vieglatlētikas asociācija (EA), savā "Instagram" lapā publicējot video no Duplanta, Lavilenjē Lavilenjē un Ārenta treniņiem ar norādi "Pagalma kārtslēcēju klubs".

Latvijas kārtslēcējs stāsta, ka ideja par kārtslēkšanas sektoru pagalmā radās spontāni.

"Sākumā vēlējos vienu matracīti, bet beigās izdevās viss sektors," stāsta Ārents. "Daudz domāju par ieskrējienu. Šeit pagalmā ir dīvains reljefs. Nopirku OSB plāksnes. Mana audzēkņa Jurija Avsiščera tēvs iedeva papildu materiālus un dēļus. Pēc tam no veca stadiona dabūju kasti. Pats domāju, mēģināju, darbojos un lēnām, lēnām būvējos. Pats uztaisīju arī statīvus. Tos negribēju vest, jo tie ir ļoti smagi. Tagad man ir paša gatavoti koka statīvi, bīdāmi uz augšu un leju."

Līdz šim sektoru izmēģinājis pats Ārents un viņa dzīvesbiedre Ildze Bortaščenoka. Tagad, kad sporta aktivitātes ar vairākiem ierobežojumiem atļautas, ciemos brauks arī audzēkņi. Kārtslēcējs domā, ka šī būs viena no svarīgākajām treniņu bāzes vietām šajā vasarā. Rudenī gan viņš sektoru plāno demontēt.

Runājot par "Ultimate Garden Clash" kārtslēcēju izaicinājumu, arī pats Ārents to ir pamēģinājis savā pagalmā. Atšķirībā no klasiskā 30 minūšu formāta viņš pēc iespējas vairāk lēcienu veica 15 minūtēs, lai neiedzīvotos nevajadzīgās traumās.

"15 minūšu laikā veicu 14 lēcienus. Augstums bija 4.90 metri, jo tajā brīdī vēl nebija iespējams latiņu pacelt augstāk," par sacensībām ar latiņu un sevi stāsta šī brīža Latvijas labākais kārtslēcējs. "Beigās biju pārguris. Tas bija diezgan iespaidīgs izaicinājums ķermenim. Domāju, ka līdzīgas aktivitātes un neoficiālās sacensības tehniski varam rīkot manā dārzā. 30 metru celiņš ir pārvietojams. Tas ir diezgan šaurs, bet to var nolīmeņot."

Ārents prognozē, ka oficiālo sacensību sezonas atklāšanu varētu gaidīt labākajā gadījumā augustā.

"Ja sacensību sezona vispār būs, tad tā būs vēlu - augusts, septembris, oktobris," viņš saka. "Dzirdēju, ka Norvēģijā atļauti treniņi kārtslēcējiem, kur sportisti uz treniņu ierodas ar savām plēvēm. Uzliec savu plēvi uz matrača, izlec un noņem plēvi."

Ārents bilst, ka rudenī, protams, Eiropā nav pateicīgs laiks sacensību rīkošanai, taču viņš sekos līdzi notiekošajam un centīsies saglabāt labu veselību.