"Ventspils" basketbolisti principiālā cīņā pārspēj čempionus - vefiešus
Uzvarētājkomandas Kapteinis Kristaps Janičenoks.
Basketbols
2015. gada 11. decembris, 21:09

"Ventspils" basketbolisti principiālā cīņā pārspēj čempionus - vefiešus

Jauns.lv

Pagājušās sezonas valsts vicečempioni "Ventspils" principiālā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta cīņā piektdien izbraukumā ar 89:81 (25:17, 21:24, 18:21, 25:19) pieveica čempionus "VEF Rīga".

"Ventspils" sastāvā 19 punktus iemeta amerikāņu leģionārs Kvameins Mičels, bet 16 punktus pievienoja vienības kapteinis Kristaps Janičenoks. Savukārt "VEF Rīga" labā 18 punktus iemeta spānis Gilje Ruvio, bet 12 - Mārtiņš Meiers.

"Ventspils" basketbolisti šo maču uzsāka ļoti labi, izvirzoties vadībā ar 9:0, bet pēc sešām spēlētām minūtēm, veiksmīgi izmantojot caurgājienus, viesi bija vadībā jau ar 20:5. Rīdziniekiem izdevās izlīdzināt spēles gaitu un gūt punktus biežāk, turklāt "VEF Rīga" basketbolisti daudz paļāvās uz tālmetieniem, kas gan sākumā biežāk lidoja grozam secen. Pirmo ceturtdaļu ventspilnieki noslēdza ar astoņu punktu pārsvaru (25:17), bet otrā ceturkšņa ievadā "VEF Rīga" pēc Meiera divpunktu metiena spēja panākt vairs tikai 29:32.

Arī atlikušā pirmā puslaika daļā "Ventspils" turējās vadībā ar dažu punktu pārsvaru, turklāt grozam uzbruka ar lielāku dažādību, kamēr "VEF Rīga" vairāk paļāvās uz tālmetieniem. Pirmās 20 minūtes viesi no Kurzemes noslēdza ar piecu punktu handikapu - 46:41.

Otrajā puslaikā "VEF Rīga" izlīdzināja spēles gaitu un cīņa ritēja punkts punktā. Tiesa, vēl trešās ceturtdaļas sākumā ventspilnieki veica nelielu izrāvienu un izvirzījās vadībā ar desmit punktiem - 55:45, bet uzreiz pēc tam Latvijas čempioni atbildēja ar desmit punktiem un panāca neizšķirtu. Mājiniekiem nekādi neizdevās pārņemt vadību pirmo reizi šajā mačā, bet cīņa pamatlaika atlikušajā daļā ritēja punkts punktā. Pirmo reizi "VEF Rīga" vadībā izvirzījās vien spēles 32.minūtē, kad tālmetienu realizēja Ruvio un panāca 67:64.

Rīdzinieki vadībā gan nebija uz ilgu laiku, jo "Ventspils" no deficīta atguvās pēc pāris uzbrukumiem, cīņai atkal turpinoties punkts punktā. Pusotru minūti pirms pamatlaika beigām Mičels ar precīzu tālmetienu panāca 82:77 par labu ventspilniekiem, turklāt pēc tam trīs punktus guva arī Andrejs Gražulis.

Šādu pārsvaru ventspilniekiem izdevās nosargāt un triumfēt principiālajā duelī.

Kā zināms, pērnās sezonas finālsērijā "VEF Rīga" ar 4-2 uzveica "Ventspili", bet piektdienas mačs bija komandu pirmā tikšanās jaunās sezonas regulārajā čempionātā.

Ventspilnieki šīs sezonas 13 spēlēs izcīnījuši 11 uzvaras, kamēr "VEF Rīga" septiņās spēlēs piecas reizes svinējusi panākumu.

Savus vienīgos zaudējumu šosezon "Ventspils" piedzīvoja oktobrī, kad ar 66:69 piekāpās "Liepāja"/"Triobet", un pagājušajā sestdienā, kad ar 60:66 zaudēja "Jēkabpilij". Savukārt rīdzinieki pirms tam savu vienīgo zaudējumu LBL turnīrā piedzīvoja čempionāta sākumā, kad ar 75:79 atzina valmieriešu pārākumu.

Ja "Ventspils" FIBA Eiropas kausa pirmā posma apakšgrupu spēlēs sešos mačos izcīnīja sešas uzvaras, tad "VEF Rīga" ar trim panākumiem astoņās spēlēs ir viena no VTB Vienotās līgas pastarītēm.

Kopš 2007.gada oktobra komandas aizvadījušas 58 dueļus. Pirmajos desmit uzvaras izcīnīja "Ventspils", bet tagad kopējā bilancē kurzemniekiem ir tikai par diviem panākumiem vairāk - 30 pret 28.

Kopumā abi klubi savā starpā tikušies iepriekšējos piecus LBL finālus pēc kārtas, no kuriem četras reizes uzvarējuši "VEF Rīga".

Zīmīgi, ka abu komandu galvenie treneri jau ir tikušies viens pret otru, tikai pie citu klubu stūres. Pirms pāris sezonām ULEB Eiropas kausa izcīņā tagadējā ventspilnieka Kārļa Muižnieka vadītā Ukrainas komanda Južnijas "Himik" spēkojās ar tagadējā rīdzinieka Karlosa Frades stūrēto Ungārijas vienību Sēkešfehērvāras "Alba Fehervar".

Pateicoties uzvarai, "Ventspils" un "Liepāja"/"Triobet" ar 11 uzvarām 13 spēlēs ir LBL kopvērtējuma līderi, kamēr desmit uzvaras 12 mačos ir "Valmiera"/ORDO rēķinā. Tikmēr čempionei "VEF Rīga" ir pieci panākumi septiņos mačos.

Piektā ar četrām uzvarām septiņās spēlēs ir "Valka"/"Valga" komanda, bet tai ar piecām uzvarām 12 mačos seko "Jēkabpils".

Septīto vietu ar četrām uzvarām desmit spēlēs ieņem "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda, kurai ar piecām uzvarām 13 spēlēs seko "Jelgava".

Pie trim panākumiem attiecīgi 11 un 13 mačos tikušas "Ogre"/"Kumho Tyre" un "Barons"/LDz vienības. Savukārt "Latvijas Universitāte" izcīnījusi vienu uzvaru 13 spēlēs.

Deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", šosezon savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA