Latvijas handbolisti Rīgas domes kausu pabeidz ar pārliecinošu zaudējumu pret Krieviju
Latvijas handbola izlases līderis Dainis Krištopāns maču pret spēcīgo Krieviju aizvadīja ļoti neveiksmīgi, negūstot nevienus vārtus.
Citi sporta veidi
2015. gada 28. decembris, 11:51

Latvijas handbolisti Rīgas domes kausu pabeidz ar pārliecinošu zaudējumu pret Krieviju

Jauns.lv

Latvijas handbola izlase tradicionālā Rīgas domes kausa izcīņas noslēdzošajā - trešajā - mačā pirmdien ar 19:30 (11:15) piekāpās spēcīgajai Krievijas valstsvienībai, kas ar trim uzvarām trīs spēlēs izcīnīja uzvaru turnīrā.

Latvijas izlases rindās šajā mačā rezultatīvākais bija Artis Kurmēns, kurš guva piecus vārtus, bet trīs precīzus metienus izdarīja Raimonds Trifanovs, kamēr pa divām reizēm pretinieku vārtsargu pārspēja Einārs Kiršteins, Ingars Dude un Nils Kreicbergs.

Tikmēr Krievijas valstsvienībā ar sešiem gūtiem vārtiem izcēlās Igors Soroka, bet četras reizes precīzi bija Sergejs Gorboks un Ruslans Daško.

Lai gan mača pirmās piecas minūtes mājiniekiem izdevās noturēt neizšķirtu 1:1, tomēr pēc desmit minūtēm Krievija bija iekrājusi sešu vārtu pārsvaru (9:3). Turpinājumā latvieši nedaudz sadeldēja viesu panākto handikapu un pirmo puslaiku noslēdza, atrodoties iedzinējos ar 11:15.

Četru vārtu starpību Latvijai izdevās noturēt pirmās desmit otrā puslaika minūtes, bet pēc tam Krievija pakāpeniski palielināja savu pārsvaru un izcīnīja uzvaru ar 30:19.

Plkst.12 turnīrs noslēgsies ar Ēģiptes un Baltkrievijas dueli.

Jau vēstīts, ka Latvija pirmajā mačā sestdien ar 26:28 piekāpās spēcīgajai Baltkrievijai, bet pēc tam svētdien ar 29:24 pieveica Ēģipti. Tikmēr Krievija pirmajās spēlēs guvusi divus panākumus - 31:24 pret Ēģipti un 34:24 pret Baltkrieviju.

Līdz ar to seši punkti ir Krievijas kontā, kamēr pa diviem ir Latvijai un Baltkrievijai. Ēģiptei punktu pagaidām nav.

Visas trīs Latvijas pretinieces šī gada sākumā piedalījās pasaules čempionātā.

Kā zināms, atšķirībā no konkurentiem Latvijas izlase nevarēja būt spēcīgākajā sastāvā. Tā Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds Rīgas domes kausā nepiedalījās, jo šajā laikā aizvadīja Vācijas pirmās un otrās Bundeslīgas spēles, savukārt vēl vairāki spēlētāji nevarēja palīdzēt savainojumu dēļ - Arvis Laganovskis nesen savainoja roku, Emīlam Kurzemniekam nopietns ceļgala savainojums liegs spēlēt ilgāku laiku, pilnīgi veseli nav arī Egils Politers un Artūrs Kuģis.

Savukārt Krievija turnīru Rīgā aizvadīja tikpat kā savā spēcīgākajā sastāvā. Šobrīd krievi gatavojas nākamā gada sākumā gaidāmajam Eiropas čempionātam, kas no 15.janvāra līdz 31.janvārim norisināsies Polijā, līdz ar to Rīgas domes kauss ir viens no pēdējiem gatavošanās posmiem šim turnīram.

Krievijas valstsvienībā no 20 handbolistiem tieši puse pārstāv ārzemju klubus, un tikpat spēlētāju spēlē Čempionu līgā. Sastāvā iekļauts arī Krievijas izlases uzbrukuma līderis šī gada pasaules čempionātā Daņils Šiškarevs, kā arī aizvadītā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra rezultatīvākais spēlētājs Timurs Dibirovs.

Astoņi no sastāvā iekļautajiem spēlētājiem janvārī piedalījās pasaules čempionātā Katarā, bet 18 no 20 spēlētājiem palīdzēja Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Tādējādi var uzskatīt, ka Krievija uz Rīgu atbraukusi ar tikpat kā spēcīgāko sastāvu. Pietrūkst tikai Krievijas izlases viena no visu laiku rezultatīvākajiem spēlētājiem Konstantīna Igropulo, kuram ir vairāk nekā 500 vārtu valstsvienībā, un Aleksandra Dereveņa, kurš ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ nepiedalīsies arī gaidāmajā Eiropas čempionātā.

Krievijas izlase līdz šim vienīgo reizi Rīgas domes kausā piedalījās 2012.gadā, kad arī toreiz triumfēja turnīrā, uzvarot visās trijās spēlēs. Šogad no tā gada sastāva Rīgā spēlēja astoņi handbolisti.

No turnīra dalībniekiem pasaules čempionātā šī gada janvārī vislabāk veicās ēģiptiešiem, kuri iekļuva astotdaļfinālā, bet tajā atzina Vācijas pārākumu, ierindojoties 14.vietā. Baltkrievija un Krievija izslēgšanas spēlēm nekvalificējās, bet finišēja viena otrai blakus, attiecīgi 18. un 19.vietā 24 komandu konkurencē.

18 gadu laikā, kopš norisinās Rīgas domes kauss, Latvijas handbolisti tajā uzvarējuši deviņas reizes, tostarp pērn, kad tas tika paveikts pēc astoņu gadu pārtraukuma. Kopumā turnīrā startējušas 19 valstu komandas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Somija, Polija, Īrija, Malta, Armēnija, Luksemburga, Kipra, Moldova, Farēru salas, Beļģija, Baltkrievija, Lielbritānija, Krievija, Slovākija un Itālija.

Kā zināms, Latvijas handbola izlase ar divām uzvarām sākusi 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru. Atlikušās četras spēles Latvija aizvadīs janvārī, vispirms divreiz sacenšoties ar Kipru, pēc tam viesojoties Grieķijā, bet izšķirošajā mačā 17.janvārī Valmierā uzņemot Ukrainu.

Apakšgrupas uzvarētāja kvalificēsies izslēgšanas spēļu kārtai, kas notiks nākamā gada jūnijā. Uzvarot izslēgšanas spēlēs, komanda iekļūs pasaules čempionātā, kas 2017.gada janvārī notiks Francijā.

Latvijas handbola izlases sastāvs Rīgas domes kausā:

vārtsargi - Edgars Kukša ("VfL Frendenbeck", Vācija), Viktors Turkupols ("Jūrmalas Sports"), Helmuts Tihanovs (Rīgas "Celtnieks");

kreisā mala - Vitālijs Borisenko (Ludzas "Latgols"), Nils Kreicbergs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Artis Kurmēns ("Ogre"/"Miandum"), Emīls Kurzemnieks ("Tenax", MSĢ/LAT-98), Normunds Seņkāns ("Latgols"), Austris Tuminskis (ASK/LSPA);

saspēles vadītāji - Raimonds Trifanovs ("VT Zweibrucken - Saarpfalz", Vācija), Māris Veršakovs ("SV Beckdorf", Vācija), Toms Lielais ("Tenax");

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Arvis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

labā mala - Jānis Pavlovičs ("Runar", Norvēģija), Artis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

līnijas spēlētāji - Ingars Dude (Miluzas "Sud Alsace", Francija), Uldis Lībergs ("Jūrmalas Sports"), Einārs Kiršteins ("Herulf", Norvēģija), Egils Politers ("Tenax").

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA