Lipmans maina domas. Stilmans nebūs izlases treneris
Latvijas hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans galveno treneri grasās nosaukt februāra sākumā.
Hokejs
2016. gada 27. janvāris, 17:50

Lipmans maina domas. Stilmans nebūs izlases treneris

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris varētu tikt nosaukts februāra sākumā, jo nedrīkst kļūdīties izvēlē un sasteigt lēmuma pieņemšanu, trešdien sacīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Kā zināms, pirms nedēļas LHF valdes sēdē tika spriests par nākamo valstsvienības treneri. Lipmans atklāja, ka sarunas notiek ar kādu savulaik titulētu ārzemju hokejistu, bet tagad treneri, kuram ar savu aģentu jāsaskaņo līguma nosacījumi, tāpēc dažu dienu laikā būs lielāka skaidrība. Medijos izskanēja, ka šis kandidāts ir Vladivostokas "Admiral" vienības galvenā trenera asistents Frēdriks Stilmans no Zviedrijas, kurš trenē aizsargus.

Tomēr tagad zviedrs vairs nav pretendentu vidū, un LHF veic pārrunas ar citiem kandidātiem, atklāja Lipmans. "Man vairāki hokeja eksperti norādīja, ka Stilmans līdz šim ne reizi nav bijis galvenais treneris, tāpēc ir ļoti riskanti izvēlēties viņu. Eksperimentēt nevaram atļauties, tāpat kā pieņemt sasteigtu lēmumu," situācijas maiņu komentēja Lipmans.

Jau ziņots, ka šobrīd 49 gadus vecais Stilmans pirms pievienošanās "Admiral" vienībai pāris gadu bijis galvenā trenera palīgs Zviedrijas klubā Jenčēpingas HV71, bet deviņas sezonas šajā klubā pildīja ģenerālmenedžera pienākumus. Hokejista karjerā viņš Zviedrijas izlases sastāvā kļuva par olimpisko čempionu 1994.gadā Lillehammerē, divas reizes izcīnīja pasaules čempiona titulu, kā arī ieguva divas sudraba un vienu bronzas medaļu pasaules čempionātos.

Federācijai joprojām ir vairākas kandidatūras, kuras tiek izskatītas galvenā trenera amatam, taču personālijas Lipmans atklāt nevēlējās. "Mums ir varianti, taču pagaidām sīkāk neko negribu stāstīt. Mazliet jāpaciešas. Ceru, ka februāra sākumā treneri varēsim nosaukt," piebilda ilggadējais LHF prezidents.

"Labprāt izlases galvenā trenera amatā atkal redzētu Tedu Nolanu, taču viņam ir spēkā esošs līgums ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Bufalo "Sabres", tāpēc, pieņemot mūsu piedāvājumu, Nolans ciestu finansiālus zaudējumus, bet mēs šajā gadījumā nevaram viņam kompensēt aptuveni pusotru miljonu ASV dolāru (1,37 miljonus eiro). Toms Kūlens? Kā jau teicu iepriekš, viņš īsti neatbilst galvenā trenera prasībām," Lipmans atzina, ka bijušo izlases treneru atgriešanās valstsvienībā joprojām ir mazticama.

Arvien tuvāk ir brīdis, kad pirmajiem Latvijas izlases kandidātiem beigsies sezona savos klubos, taču Lipmans ir pārliecināts - izvēles izdarīšanai un galvenā trenera nosaukšanai laika vēl ir gana. "Februāra otrajā pusē sezona beigsies Rīgas "Dinamo" spēlētājiem, iespējams, vēl kādam, taču mums ir kam strādāt ar tiem, kas atbrīvosies. Izlasei ir galvenā trenera palīgs Viktors Ignatjevs, kurš gatavs strādāt kaut tūlīt, taču diezin vai ātrāk par marta vidu treniņi sāksies," norādīja Lipmans.

Kā zināms, Latvijas izlase bez galvenā trenera ir jau kopš pagājušā gada jūnija, kad no šī amata pēc neveiksmīga pasaules čempionāta tika atbrīvots Aleksandrs Beļavskis. Iepriekš starp kandidātiem bija atrodami Leonīds Beresņevs, Artis Ābols un kanādietis Teds Nolans. Tiesa, Beresņevs vairs nav reāls kandidāts, jo abas puses neesot spējušas panākt vienošanos par finansiālajiem nosacījumiem.

Tikmēr pirms nedēļas par galvenā trenera palīgu tika apstiprināts Ignatjevs, bet šo amatu turpinās pildīt arī Kārlis Zirnis. Bijušais valstsvienības aizsargs Ignatjevs atgriezīsies izlases treneru korpusā, jo 2012.gada pasaules čempionātā viņš ar Arti Ābolu bija Teda Nolana palīgs. Šis speciālists iepriekš četras sezonas bija Rīgas "Dinamo" galvenā trenera asistents, bet pirms 2014./2015.gada sezonas viņš šos pašus pienākumus sāka pildīt Maskavas "Dinamo", kur asistēja Harijam Vītoliņam, taču oktobrī viņu no darba atbrīvoja.

Savukārt Zirnis par galvenā trenera palīgu izlasē bijis trīs iepriekšējās sezonas, strādājot kopā gan ar Nolanu, gan Beļavski.

Iepriekš neoficiāli izskanēja, ka amatā varētu tikt apstiprināts kādreizējais Nolana palīgs Kūlens, kurš kanādietim palīdzēja arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) Bufalo "Sabres" vienībā, bet pašlaik trenē Grandfolsas-Vindsoras "Cataracts" komandu no Kanādas, kas sacenšas Centrālrietumu hokeja līgā (CWSHL).

Pērn pasaules čempionātā Latvija par mata tiesu saglabāja vietu starp planētas spēcīgākajām izlasēm. Lipmans atklāja, ka Krievijā gaidāmās šī gada meistarsacīkstes komandai būs grūtākās, kopš Latvija sacenšas elites divīzijā.

Kā vēstīts, pēc pagājušā gada pasaules čempionāta no Latvijas izlases galvenā trenera amata tika atbrīvots bijušais valstsvienības uzbrucējs Beļavskis, kuram tas bija pirmais šāda veida turnīrs. Izlase čempionātā ieņēma 13.vietu, neizpildot LHF doto uzdevumu tikt labāko desmitniekā.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA